IPR University Centerin Vuosi 2021

6/2021 23.12.2021
dates

Vuosi 2020 opetti kaikille uuden tavan toimia verkossa, joten vuosi 2021 sujui siltä osin suuremmitta hankaluuksitta. Poikkeuksena tosin se, että aiemmin on ollut kiva jäädä välillä kotiin tekemään töitä, nyt sen sijaan kaipasi omaa toimistoa ja kollegoita.

Vuosi 2021 oli koronapandemiasta huolimatta IPR University Centerille menestyksekäs. Koulutuksissa ja verkkokursseilla oli reilusti enemmän kävijöitä kuin vuonna 2020 ja IPRinfo-lehteä luettiin ahkerasti.

Koulutussarjoja ja tapahtumia – kaikki vielä verkossa

Kevätlukukaudella 2021 jatkettiin IPR-Afterwork-koulutuksia eri tekijänoikeusaiheista, aloitettiin Trademark Meets Brand-koulutusohjelma Taru Kallio-Nyholmin johdolla sekä pidettiin uusi osa Dialogue of Experts-koulutussarjasta. Lisäksi tutkijoille suunnatussa IP Morning -keskustelutilaisuuksissa oli useita eri aiheita.

IPRinfo-lehden vuoden ”highlight-moment” koettiin, kun naistenpäivän kunniaksi lukuisat IPR-alan naiset esittäytyivät IPR-ihmisiä-palstalla ja naisten asemasta alalla kirjoitettiin lehdessä. Maaliskuun 8. päivä julkaistua naistenpäivän juhlakoostetta luettiinkin tuhansia kertoja. IPRinfo-lehti on vakiinnuttanut paikkansa alan ammattilehtenä ja sen lukijakunta on laajentunut ilahduttavasti myös alan ulkopuolelle. Tätä edistystä ovat vauhdittaneet muun muassa kiinnostavat haastattelut luovien alojen tekijöistä, jotka eivät työskentele aineettomien oikeuksien parissa, mutta hyödyntävät niitä suojaten luovien töidensä tuloksia. Näitä artikkeleita ovat muun muassa:

Kesäfestareiden traktorilavalta Linnan juhliin – haastattelussa Kalevauva.fi

Ovatko artistit löytäneet keinon, jolla on mahdollista jälkikäteen välttää plagiointisyytteet?

Aineettomat oikeudet ja minä: Paola Suhonen – näkökulmia muotialan immateriaalioikeuksiin

Aineettomat oikeudet ja minä: Juhani Mykkänen ja tarina Woltin nimen takana

Yhtenä kevään kohokohtana oli Opetus- ja kulttuuriministeriön tukema Tekijänoikeus Hackathon, joka siirtyi vuodelta 2020 kevääseen 2021 ja pidettiin aiemmista suunnitelmista poiketen verkossa. Hackathonissa peräti 24 asiantuntijaa keskustelivat eri tekijänoikeusaiheista oppimisalustan eri huoneissa ja yleisöllä oli mahdollisuus käydä kuulemassa kaikkia keskusteluja. Keskusteluiden aiheina olivat:

  1. DSM- direktiivin 17 (9) artiklan uusi riitojen ratkaisumenettely
  2. Tekoäly: Miten koneoppimiseen ja datan louhintaan perustuvia jälkiperäisteoksia tulisi säännellä tekijänoikeudellisesta näkökulmasta
  3. Lohkoketjut:Miten lohkoketjuteknologiaa voidaan hyödyntää rojaltien maksamisessa luovan työn tekijöille?
  4. Peliala: Tekijänoikeus ja uudet teknologiat – DSM direktiivin vaikutus

Hackathon-keskustelujen johtopäätöksistä on kirjoitettu IPRinfo-lehteen keväällä 2021 ja voit lukea artikkelin täältä.

Maailman henkisen omaisuuden juhlapäivän webinaariin huhtikuun lopulla oli ilmoittautunut yli 300 kuulijaa. Kahdeksantoista eri IPR-alan asiantuntijaa ja yritysjohtajaa jakoi osaamistaan päivän aikana laajalle kuulijajoukolle. Tällä kertaa kansainvälisen World IP Day-tapahtuman teemana oli pienet ja keskisuuret yritykset. Tilaisuudesta voit lukea koosteen täältä.

Kannatusyhdistys kasvoi myös kevään aikana, kun IPR University Center Association ry sai uuden jäsenen Neste Oyj:n liityttyä mukaan toimintaan.

Opiskelijoille tarjontaa verkkokursseilla ja IPR-kesäkoulussa

IPRonline-verkko-oppimisympäristössä oli vilkas vuosi ja alustan käyttölisenssiä piti päivittää kasvavien käyttjämäärien mukana. Esimerkiksi Hankenilla pyörii jatkuvasti kaksi aineettomien oikeuksien peruskurssia ja Lapin yliopistossa toteutettiin koko syksyn kestävä kurssi Guide to IPR. Jo perinteinen yliopistojen yhteisponnistus, 15 opintopisteen laajuinen Advanced IP-kurssikokonaisuus toteutettiin kevään aikana. Kurssitarjontaa oli myös ammattikorkeakouluihin ja kaikille avoin kurssi IPR is the new BLACK keräsi satoja uusia suorituksia. Keväällä tuotettiin  kokonaan uusi Trade Secret Law -kurssi yhteistyössä Turun yliopiston, Hankenin ja Mitchell Hamlinen kanssa. Myös uusien kurssien valmistelu tutkimusmetodologiaan ja kilpailuoikeuteen liittyen aloitettiin syksyllä, kurssit valmistuvat vuonna 2022.

kirjat kesäyössä

IPR Summer School järjestettiin verkkotapahtumana ja se keräsi kansaivälisen opiskelijajoukon ruudun äärelle kesäkuun ensimmäisellä viikolla. Osa tapahtumista oli myös avoinna kaikille ja Protection of Designs, IPR and Sustainability ja SEPs -aiheet keräsivätkin laajemman joukon kuulemaan ja keskustelemaan aiheista.

Syksyllä päästiin jo tapaamaan!

lunch

Syksyllä 2021 koronatilanne Suomessa hiukan rauhoittui ja pääsimme jälleen aloittamaan suositut IPR-lounaat, joissa joka kuukausi IPR-alan toimijat ja -opiskelijat kokoontuivat yhteiselle lounaalle. Varsinaista IPR-asiaa lounailla ei käsitelty, mutta verkostoiduttiin sitäkin tehokkaammin!

Erilaiset online-seminaarit jatkuivat syksyllä ja niitä pidettiin viikottain. IPR University Center oli mukana järjestämässä myös STY:n ja Aippin yhteistyössä suunnittelemaa IPR-päivää, joka sekin järjestettiin poikkeuksellisesti syyskuussa ja verkkotapahtumana.

Myös akaatemiset toimijat olivat aktiivisia ja IPR Center järjestikin verkkotapahtumana vuotuisen  Nordic / German Network Meeting -tutkijatapahtuman ja siihen vielä marraskuussa lyhyen jatko-osan illallisineen. Myös opetusta järjestettiin esimerkiksi Turun yliopistoon sekä Aalto yliopistolle viiden opintopisteen laajuinen peruskurssi, jossa oli ennätysmäärä opiskelijoita sekä kurssin läpäisijöitä.

Syksyllä juhlittiin myös pitkäaikaisen työn tulosta, kun IPR University Centerin entisten johtajien Niklas Bruunin ja Marja-Leena Mansalan toimittama kirja julkaistiin ja IPR University Center järjesti kirjanjulkistamistilaisuuden. Research Handbook on Intellectual Property and Employment Law-kirjan julistamistilaisuudessa Hankenilla oli hilpeä tunnelma ja kirja sai hyvän vastaanoton. Kirja-arvio on luettavissa täältä.

Syksyn ehdoton kohokohta oli kaksipäiväinen Helsinki IP Summit, joka päästiin kuin päästiinkin järjestämään livetapahtumana. Ensimmäisenä seminaaripäivänä kokoonnuimme Congress Center Paasitorniin, jossa ohjelma kulki kolmessa eri tilassa yhtäaikaisesti. Toinen päivä pidettiin verkkotapahtumana. Helsinki IP Summit oli todellinen piristys syyslukukauteen, kun parin vuoden tauon jälkeen näki taas tuttuja sekä uusia kasvoja IPR-alalta saman katon alla. Tapahtumasta on kirjoitettu kooste IPRinfo-lehteen ja pääset lukemaan sen täältä.

Uusia hankeavauksia ja tilauskoulutuksen kasvua

Vuonna 2021 IPR University Center on ollut myös uusissa EU-tutkimushankkeissa mukana. IPR Center otti osaa Horizon hakemukseen osana kansainvälistä konsortiota, tavoitteena saada rahoitusta IPR-tiedon levittämishankkeelle.  Yhteistyössä Haaga-Helia ammattikorkeakoulun kanssa on valmisteltu Erasmus+ – koulutushankehakemusta, mukana mielenkiintoisia toimijoita sekä Suomesta että maailmalta. Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama alustatalouteen liittyvät tutkimushanke eteni tavoitteiden mukaisesti ja hanke jatkuu seuraavalle vuodelle.  Myös osa uusista rahoitushakemuksista menestyi ja OKM myönsi IPR University Centerille rahoitusta vuonna 2022 kahdelle selvitykselle, jotka ovat Luovien alojen ansaintalogiikan murros sekä Datatalous-hanke. Näitä hankkeita valmistelemaan on palkattu tutkijat jäsenyliopistoista.

Pandemia-aika lisäsi myös koulutustarvetta ja tilauskoulutusta tuotettiin useampia tilaisuuksia. IPR Center myös välitti vuoden aikana monia asiantuntijoita ja puhujia eri yrityksiin ja tapahtumiin. Operight-hankkeen tekijänoikeustietoiskuissa oli ennätysyleisöjä, sillä etäopetus herätti edelleen paljon kysymyksiä opettajien keskuudessa.

Insituutilla oli vuoden aikana kuusi erinomaista harjoittelijaa, jotka vastasivat mm. oikeustapaustietokannan ylläpidosta ja uutisseurannasta. Harjoittelijat kirjoittivat myös erinomaisia IPRinfo-lehden artikkeleita ja olivat mukana koulutusten valmistelussa.

Syyslukukauden päätteeksi kannatusyhdistys sai lisää iloisia uutisia, kun myös Dottir Asianajotoimisto liittyi mukaan aktiiviseen joukkoon!

Vuosi 2021 on ollut vilkas, työntäyteinen sekä antoisa. Kiitos kaikille sidosryhmillemme kuluneesta vuodesta ja onnea ja menestystä tulevalle vuodelle 2022!

Kirjoittajat

Share: