IPR Gaalassa palkittiin ennätysmäärä osaajia ja onnistujia

22.3.2024
IPE Gaala

Jo perinteeksi muodostunut IPR Gaala järjestettiin kahdeksatta kertaa 22.3.2024. Vuoden 2024 gaalassa oli ennätysmäärä palkintoja ja palkittavia, sillä mukaan palkitsemaan osaajia lähti monta uutta organisaatiota ja toimijaa, kuten IPR-assistenttiyhdistys ry, Patentti-insinöörit ry ja Keksintösäätiö. IPR University Center onnittelee voittajia! Alta näet voittajat ja perustelut voitolle.

minna aalto-setälä

Vuoden 2023 IPR Henkilö: Minna Aalto-Setälä, Keskuskauppakamari

Minna Aalto-Setälä on pitkän uransa aikana ollut vaikuttamassa suomalaiseen IPR-osaamiseen niin oman työnsä kautta kuin erilaisissa suomalaisissa aineettomien oikeuksien järjestöissä (STY ja AIPPI) . Minna Aalto-Setälä toimii johtavana asiantuntijana Keskuskauppakamarissa. Hänen työnsä käsittää niin aineettomiin oikeuksiin kuin digitaalisuuteen liittyviä asioita. Minna vaikuttaa työssään lainsäädännön valmisteluun Suomessa ja EU:ssa, esimerkiksi toimien jäsenenä patenttilain kokonaisuudistusta valmistelevassa työryhmässä ja Suomen IPR-strategian seurantaryhmässä.  Tehtäviin kuuluu myös paljon sidosryhmäyhteistyötä.

Minna Aalto-Setälä on erinomainen ja asiantunteva luennoitsija ja ja hänen osaamisalueitaan ovat tietenkin aineettomat oikeudet sekä digi- ja data-asiat. Hän on kirjoittanut oppaita yrityksille IPR:stä kuin myös tietosuojasta.

Keskuskauppakamarissa hän on ollut mukana kehittämässä jo varsin merkittäväksi nousseen Suuren Brändipäivän sekä siihen liittyvän Vuoden Brändi-palkinnon. Lisäksi kaikki muistamme hänen lukuisat luentonsa perinteisissä IPR-päivissä.
(Teksti: Minna Aalto-Setälän esittelystä editoinut Auri Vainio, IPR UC)

jormaVuoden 2023 IPR Teko (henkilö): Jorma Lehtonen, PRH – pitkäjänteinen Aallon IPR-kurssin vastuuopettaja

Jorma Lehtonen on monessa mukana. Jorma on todellinen linkki akateemisen maailman ja yritysmaailman välillä, kun puhutaan kouluttamisesta ja vaikuttamisesta. Jorma on palkintonsa ansainnut, sillä hän on ottanut vetovastuuta IPR University Centerin Aalto yliopistossa pitämästä vuosittaisesta IPR -kurssista ja hän on myös ollut ideoimassa monia tapahtumia ja koulutuksia.

Jorma Lehtonen on IPR-alalla henkilö, johon voi aina ottaa yhteyttä, kun jokin IPR-asia askarruttaa. Hän on loistava ideanikkari, erittäin hyvä ja pidetty luennoitsija, jonka luennot keinutuolista pidettynä ja vahvalla Tampereen murteella ovat opiskelijoiden kesken jo legendaarisia.

Jorma Lehtonen toimii Patentti- ja rekisterihallituksessa asiakkuuspäällikkönä, on aktiivinen myös WIPOn ja EPOn erilaissa koulutushankkeissa ja työryhmissä sekä toimii Tampereen yliopiston dosenttina.
(Teksti: Auri Vainio, IPR UC)

Vuoden 2023 IPR Teko (yritys) Nokian lisensointitiimi

susanna martikainenpatrik hammaren

Tiimi on 13 kuukauden aikana tehnyt mittavan työn solmiessaan yhteensä seitsemän merkittävää patenttilisenssisopimusta globaalisti toimivien älypuhelinvalmistajien kanssa, saattaen näin loppuun älypuhelinlisenssisopimusten uusimissyklin. Nämä yhtiöt övat Apple, Samsung, Oppo, Vivo, Honor, Huawei ja seitsemäs anonyymi yhtiö. Nämä seitsemän merkittävää sopimusta ovat osoitus Nokian patenttiportfolion vahvuudesta ja koko älypuhelinmarkkinan nojaamisesta Nokian kehittämään teknologiaan.

Nokialla on yksi matkaviestintäalan johtavista patenttiportfolioista, joka perustuu noin 150 miljardin euron T&K-investointeihin vuodesta 2000 lähtien, ja joka pitää sisällään noin 20 000 patenttiperhettä mukaan lukien yli 6 000 5G-standardin essentiaalipatenttiperhettä. Nokia tuo keksintönsä osaksi avoimia standardeja ja lisensoi niitä oikeudenmukaisin, kohtuullisin ja syrjimättömin (FRAND) ehdoin laitevalmistajille. Ottamalla lisenssin muut yritykset voivat hyödyntää näitä teknologioita ilman merkittäviä omia investointeja standardien kehittämiseen. Tämä edistää innovointia ja uusien tuotteiden ja palveluiden kehittämistä kuluttajille.

Tiimin vetäjät ovat Susanna Martikainen ja Patrik Hammarén.
(Teksti: Helena Wetterstrand, Nokia)

Charlotta WeberVuoden 2023 Nouseva Tähti: Charlotta Weber

Eurooppapatenttiasiamies Charlotta Weber on noussut vauhdilla IPR-ammattilaisten ykkösketjuun. Osoitus hänen erinomaisesta asiamiestaidostaan saatiin v. 2023, kun hän läpäisi vaativan EQE-tutkinnon kaikki neljä osiota yhdellä kertaa.

Charlotta on luonut vahvan osaamispohjansa toimimalla v. 2018 alkaen ensin brittiläisessä IP lakitoimistossa heidän Ruotsin toimistollaan asiamiesharjoittelijana ja nuorempana patenttiasiamiehenä. Samalla hän suoritti brittiasiamiestutkinnon lähes kokonaan (vain 2 osiota 9:stä jäljellä). Palautuaan Suomeen hän oli ensin teollisuuden puolella patentti-insinöörin tehtävissä, mutta varsin pian palasi hänelle ominaisempaan työhön patenttiasiamieheksi.

Charlotalla on erinomainen kyky hahmottaa suuria, vaikeitakin kokonaisuuksia ja pelkistää niitä helposti ymmärrettäväksi. Tätä taitoa pidetään patenttiasiamiehen yhtenä tärkeimmistä taidoista. Hän on työssään analyyttinen ja tehokas ja asiakkaiden arvostama. Kielitaitoisena henkilönä hänet on helppo nähdä tulevaisuudessa edustamassa asiakkaitaan menestyksekkäästi niin EPOn suullisissa kuulusteluissa kuin UPC:n oikeudenkäynneissä patenttiasiamiesroolissakin.

Lisäksi Charlotta on erinomainen tiimipelaaja. Hän on aina valmis tukemaan kollegojaan ja tunnetaan helposti lähestyttävänä henkilönä läpi koko organisaation. Ihmisläheisenä henkilönä hänellä on myös hyvä ote asiakaspalveluun. (Teksti: editoitu anonyymin ehdotuksen pohjalta/Auri Vainio, IPR UC)

KolsterIPR Tunnustuspalkinto – Kolster 150 vuotta

IPR Gaalassa muistettiin Kolster Oy Ab:n jo 150 vuotta kestänyttä yritystaivalta. Kolster on Suomen vanhin ja siten myös perinteikkäin patenttitoimisto. Se on perustettu vuonna 1874 ja sai alkunsa, kun Rudolf Kolster toimi englantilaisten keksijöiden edustajana ja jätti heidän puolestaan patenttihakemuksen.

Kolsterin toiminta jatkuu edelleen aktiivisena ja nykyään toimipisteitä löytyy myös Kiinassa ja Britanniassa. IPR University Center muisti Kolsterin juhlavuotta lahjoittamalla henkilökunnan kahvihetkiin lahjakortin, jolla voi tilata toimistolle Brunbergin suklaatehtaan tuotteita. Brunbergin suklaatehdas Porvoossa on aloittanut toimintansa samalla vuosikymmenellä kuin Kolsterkin. (Teksti: Auri Vainio. IPR UC)

Marja-Leena MansalaSuomen AIPPI ry:n tunnustuspalkinto: Marja-Leena Mansala

Suomen AIPPI ry antaa tunnustuspalkintonsa Marja-Leena Mansalalle, joka oli yhdistyksen ensimmäinen puheenjohtaja sen itsenäistyessä STY:stä vuonna 1997. Marja-Leena on ollut viime vuosikymmeninä yksi Suomen aktiivisimmista IPR-alan vaikuttajista ja alan koulutuksen kehittäjistä useassa eri roolissaan. Marja-Leena Mansala oli erittäin keskeisessä rooleissa ehdottamassa ja valmistelemassa IP-tuomioistuinhanketta; hän oli muun muassa hanketta valmistelleen työryhmän puheenjohtaja. Hän on myös kontribuoinut merkittävästi immateriaalioikeudelliseen peruskirjallisuuteemme ja alan artikkeleihin – sekä kirjoittajana että IPR-Info -lehden päätoimittajana. Marja-Leena on myös aina tukenut ja kannustanut nuoria, mikä on näyttäytynyt päättäväisyytenä ja lämpönä hänen toimiessaan IPR University Centerin ensimmäisenä pääsihteerinä. Hän oli myös kantava voima Centerin perustamisessa. Marja-Leenaa saamme kiittää myös suositun IPR-päivän ideoinnista; tämä AIPPIn ja STY:n vuotuinen tilaisuus järjestettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1996. Marja-Leena on ollut erittäin aktiivinen myös AIPPIn kansainvälisessä toiminnassa, mistä työstä hän sain tunnustuksena AIPPI Award -mitalin vuonna 2015.

(Teksti: Johanna Lilja, Roschier)

Tuulimarja Myllymäkijorma hanski

Suomen IPR-assistenttiyhdistys ry:n palkinto: Jorma Hanski ja Tuulimarja Myllymäki, PRH

IPR-assistenttiyhdistys jakaa palkinnon taholle, joka toiminnallaan on mm. joko merkittävästi edesauttanut immateriaalioikeusalan assistentti- ja spesialistiroolissa työskentelevien työn tunnettavuutta, arvostusta ja kehitystä; edistänyt yhdistyksen jäsenten ja alalla toimivien välistä yhteistyötä tai toiminut IPR-assistenttien ammatillisten toimintaedellytysten parantamiseksi järjestämällä tai auttamalla järjestämään koulutus-, neuvonta- ja tiedotustilaisuuksia. Jatkossa yhdistys jakaa palkinnon joka toinen vuosi eli parillisina vuosina.

Ensimmäisen palkinnon saavat PRH:n Tuulimarja Myllymäki ja Jorma Hanski. Edellä mainitut kriteerit täyttäen heidän asennoitumisensa yhdistyksen toimintaan perustamisesta lähtien on ollut äärimmäisen positiivista, kannustus ja tuki välitöntä sekä yhteistyö saumatonta. PRH:n kumppanuus on ollut toiminnallemme olennaista ja merkityksellistä, eikä vähiten ammatillisen kehityksen kuin yhteisen verkoston luomisenkin osalta. (Teksti: Camilla Udd, Roschier)

pekka salomaaSuomen teollisoikeudellisen yhdistyksen STY:n palkinto: Pekka Salomaa, Novartis

Suomen teollisoikeudellinen yhdistys myöntää vuoden 2023 palkinnon Pekka Salomaalle, joka on pitkän linjan IPR-ammattilainen ja toiminut alalla usealla eri sektorilla. Hän toimi mun muassa pitkään teollisuusalalla juristina Nokian palveluksessa. Hän on työskennellyt myös juristina Roschier asianajtoimistossa sekä Benjonin asiamiestoimistossa. Näiden lisäksi hän on toiminut EK:ssa edunvalvontatehtävissä. Nykyään hän toimii Head of Legalina Novartis Finland lääkeyhtiössä

Pekka Salomaa urallaan ehtinyt myös auskultoimaan ja sen jälkeen hän on ollut markkinaoikeudessa asiantuntijajäsenenä sekä myös tutkijana IPR University Centerissä.

Pekka on ollut aktiivinen toimija myös Suomen teollisoikeudellisen yhdistyksen hallituksessa ja toimi aikanaan myös yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana.
(Teksti: Mikael Segercrantz, Roschier)

Tarja Koskinen-Olsson

Suomen tekijänoikeudellisen yhdistyksen tekijänoikeusteko-palkinto: Tarja Koskinen-Olsson

Suomen tekijänoikeudellisen yhdistyksen hallitus on päättänyt myöntää Tarja Koskinen-Olssonille vuoden 2023 tekijänoikeusteko – tunnustuksen merkittävästä ja pitkäaikaisesta työstä tekijänoikeuden kollektiivisen hallinnoinnin ja lisensioinnin kehittämisessä kotimaassa ja kansainvälisesti.

Tarja Koskinen-Olsson aloitti työuransa vuonna 1972 Säveltäjäin tekijänoikeustoimisto Teoston taloushallinnon johtotehtävässä, ja myöhemmin Teostossa toimivan musiikin tallennusoikeuksia hallinnoivan Suomen NCB:n (Nordisk Copyright Bureau) johdossa.

Tämän jälkeen hän siirtyi vuonna 1987 tekijänoikeusjärjestö Kopioston toimitusjohtajaksi. Kopioston jäsenkuntaan kuului ja kuuluu edelleen yli neljäkymmentä suomalaista tekijänoikeuden haltijoiden – sekä tekijöitä että esittäjiä että kustantajia edustavaa – järjestöä.

Tämän seitsemäntoistavuotisen tehtävän ja tekijänoikeushallinnoinnin tehtävät vuonna 2003 jätettyään Tarja Koskinen-Olsson on ehtinyt tehdä kokonaisen toisen työuran riippumattomana kansainvälisenä neuvonantajana ja mentorina hallinnoinnin ja lisensioinnin kehittämisessä erityisesti monissa kehittyvissä maissa.

Sekä järjestöjen johtotehtävien että riippumattoman asiantuntijan toimien ohella Tarja Koskinen-Olsson on ollut kutsuttuna lukuisiin merkittäviin luottamustehtäviin ja erityisasiantuntijatehtäviin. Näistä voidaan mainita reprograafisia oikeuksia hallinnoivien järjestöjen kansainvälisen federaation IFRRO:n puheenjohtajuus ja Yhdysvaltojen reprograafisia oikeuksia valvovan CCC:n (Copyright Clearance Centerin) johtokunnan jäsenyys.

Näiden lisäksi voidaan mainita asiantuntijatehtävät WIPO:ssa ja myös Euroopan unionissa, esimerkiksi jäsenyys Euroopan komission koolle kutsumassa korkean tason asiantuntijaryhmässä, jonka tehtävänä olivat Euroopan digitaalisen kirjaston perustamisvaiheen kysymykset.

Tarjan meriitit eivät pääty tähän mutta riittävät yllin kyllin elämäntyötä koskevaan tunnustukseen.
(Teksti: Jukka Liedes, Suomen tekijänoikeudellinen yhdistys)

jorma

Suomen patenttiasiamies yhdistys ry – IPR Soihdunkantaja palkinto: Jorma Lehtonen, PRH

Nyt tehdään historiaa, sillä koskaan aiemmin sama henkilö ei ole saanut IPR Gaalassa kahta palkintoa eri kategorioissa. Mutta tämä kertookin palkitun arvostetusta asemasta suomalaisessa IPR-kentässä ja hänen vaikuttavuudestaan.

Suomen Patenttiasiamiesyhdistys ry:n IPR soihdunkantajapalkinto voidaan myöntää sellaiselle henkilölle, joka toiminnassaan aktiivisesti edistää / on edistänyt IPR-alan toimintaedellytyksiä ja tunnettavuutta Suomessa. Palkinnonsaajan ei tarvitse olla yhdistyksen jäsen.

Palkinnon kriteerit täyttää Jorma Lehtonen. (Teksti: Veli-Matti Kärkkäinen, Kolster)

Tuomo LeikasKeksintösäätiön palkinto: Lenax Oy, Tuomo Leikas

Tuomo Leikas keksi Projix-projisointi- ja mittausjärjestelmän, joka merkittävästi vähentää virheitä rakentamisessa. Projix on rakennusmittauksen ammattilaisille tarkoitettu työmaaprojektori, joka näyttää lasersäteellä oikeat asennuspaikat tarkasti rakennuksella. Laitetta ohjataan tablet-tietokoneella. Järjestelmä vapauttaa mittaajan mittanauhojen ja paperipiirustusten kanssa säheltämiseltä. Keksintösäätiö myönsi Leikakselle innovaatiosta 10 000 euron Apu+Raha™ -tuen.  (lähde: https://www.keksintosaatio.fi/uutiset/projix-mittauslaite-vahentaa-virheita-rakentamisessa-2/)

Heidi AdlerSuomen Patentti-insinöörit ry:n Vuoden patentti-insinööripalkinto: Heidi Adler, Orion

Vuoden 2024 palkinnon myöntää Suomen patentti-insinööriyhdistyksen hallitus.

Tunnustus myönnettiin upealle kollegallemme Heidi Adlerille tunnustuksena hänen upeasta urastaan teollisuuden edustajana immateriaalioikeuksien parissa.

Heidi, kuten monet teistä varmasti tietävät, on maailmanluokan ammattilainen, joka on johtanut Orion Corporationin IPR-tiimiä strategisesti ja kustannustehokkaasti. Hän on IP-maailman tähti, jonka osaaminen heijastuu hänen johtajuudestaan ja asiantuntemuksestaan.

Hänen nykyinen johtajan tehtävänsä Orionilla sisältää kokonaisvastuun IPR portfoliosta, aiemmin hän on toiminut Biotech & Chemistry -yksikön johtajan roolissa Kolster Oy Ab:ssa, Immateriaalioikeuksien liiketoimintapäällikön tehtävän Berggren Oy:ssä, sekä Abu Dhabissa sijaitsevan IP-tiimin vetäjän roolin Borouge PTE:ssä.

Heidi ei ole ainoastaan IPR-guru, vaan hän on myös intohimoinen joukkueurheilun ystävä, ollessaan aikoinaan Suomen maajoukkueessa koripallon parissa. Hänen johtajuutensa on kukoistanut niin kentällä kuin liike-elämässäkin, ja hän on osoittanut meille kaikille, että tiimityöllä, intohimolla ja hyvällä huumorin sävyttämällä otteellaan voi saavuttaa mahtavia asioita.

Hän on aktiivisena jäsenenä useissa suomalaisissa ja kansainvälisissä IP alan järjestöissä. Hän on erittäin haluttu luennoitsija ja keskustelija erilaisissa alan tilaisuuksissa ympäri maailmaa. (Teksti: Ari Hirvonen, Outokumpu)

Suomen tekstiili ja muoti logoMuotioikeuden yhdistys ry:n palkinto: Suomen Tekstiili- ja Muoti Oy

Suomen Tekstiili & Muoti ry saa Muotioikeuden yhdistyksen palkinnon muoti- ja tekstiilialan lakiasioihin liittyvästä ansiokkaasta toiminnasta ja tiedottamisesta. Palkinto myönnetään useita vuosia jatkuneesta pitkäkestoisesta hyvästä työstänne juridisten palvelujen ja tiedon saatavuuden edistämisestä tekstiili- ja muotialan toimijoiden keskuudessa. Yhdistyksen on katsottu edistävän tietoisuutta muun muassa immateriaalioikeuksien tärkeydestä sekä EU-tason lainsäädännön vaikutuksista toimialalla. Lisäksi yhdistys on huomioitu siitä, että se on ollut mukana useissa ajankohtaisissa innovaatiohankkeissa, kuten digitaalisen tuotepassin kehitystyössä sekä vastuullisiin ja laadukkaisiin tekstiilihankintoihin liittyvän oppaan julkaisutyössä. (Teksti Emilia Hodge, Muotioikeuden yhdistyksen puheenjohtaja)

****

Kuvat: Henkilöiden omat arkistot tai yritysten mediapankit
Jorma Lehtosen kuva: Wasim Al-Nasser

IPR Gaalaa tukemassa:

yhdeksän sponsoria

 

Share: