IPR University Centerin vuosi 2023

1/2024 24.1.2024
Vuosi 2023 kuva (iStock)
Kuva: Dilok Klaisataporn, iStock

Vuosi 2023 oli IPR University Centerissä varsin tapahtumarikas. Oli henkilöstömuutoksia, kaikkien aikojen suurin IPR Gaala ja syksyn Helsinki IP Summit, joka keräsi ennätysmäärän osanottajia. Vuonna 2023 korostui erityisesti yhteistyön merkitys IPR-alan eri toimijoiden kesken.

Tapahtumavuosi 2023

Jo vuoden vaihde oli vauhdikas. IPRinfo-lehden päätoimittaja, dosentti Max Oker-Blom, luovutti päätoimittajan kynän tutkijatohtori Heidi Härköselle, joka on osaavasti luotsannut lehden toimintaa eteenpäin. Oker-Blom tiivistää lehden merkityksen osuvasti numerossa 1/2023: ”Jokainen seurannee omaa erikoisalaansa tarkemmin, mutta IPRinfo tarjoaa yleiskuvan koko alan uusista kehityskäänteistä. Se yhdistää akateemisen tiedon käytännön osaamisen kanssa.” Oker-Blomin ja Härkösen ajatuksista voit lukea lisää artikkelissa IPRinfo-lehti jatkaa traditiota arvostaen mutta siihen juuttumatta. Vuonna 2023 lehdessä julkaistiin 66 artikkelia, ja vuoden luetuimmat jutut olivat Viivi Kuosan Tekoälytaide ja tekijänoikeus – haastava yhtälö & Eleonora Rosatin haastattelu.

Alkuvuodesta myös koulutuspäällikkö Anni Wargh siirtyi uusiin tehtäviin, ja maaliskuussa IPR University Centerissä aloitti koulutuskoordinaattorina KM Hilkka Honkanen. Maaliskuu olikin loistava kuukausi aloittaa työt sekä tutustuminen IPR-kenttään ja sen tekijöihin, sillä oli taas aika juhlistaa aineettomia oikeuksia IPR Gaalassa. Ravintola Sipulin Talvipuutarhassa järjestettyyn gaalaan osallistui ennätysmäärä juhlijoita, ja palkintoja jaettiin runsaasti ansiokkaille IPR-alan toimijoille. Uudessa palkintokategoriassa palkittiin vuoden 2022 Nouseva IPR-tähti, Emilia Hodge Propertalta. Lisää palkintojen jaosta ja juhlahumusta voit lukea artikkeleista IPR-alan palkintoja jaettiin runsain mitoin IPR Gaalassa ja IPR Gaalan tunnelmia.

Vuonna 2023 järjestettiin lukuisia koulutuksia ja tapahtumia, joista osa tuotettiin yhteistyössä kannatusyhdistyksen jäsenten kanssa. Yhteistyökuvion todettiin jälleen kerran olevan molemmille osapuolille kannattava ja mielekäs malli. Suosittuihin weminaarisarjoihin, tammikuussa käynnistyneeseen viisiosaiseen Lost in Data Laws? EU’s Big 5 and Beyond -webinaarisarjaan ja syksyllä yhteistyössä Martin von Willebrandin (HH Partners) kanssa järjestettyyn neliosaiseen Open Source -webinaarisarjaan, ilmoittautui satoja osallistujia. Molempien sarjojen tallenteet ovat katsottavissa IPRonlinessa – käy katsomassa, jos et ehtinyt linjoille!

Loppukeväästä päästiin kuulemaan mielenkiintoista IPR-asiaa sekä IPR-päivässä että Advanced IP Business Strategy Academyssä, jossa kuulimme innostavia puheenvuoroja muun muassa brändistä, pehmeistä arvoista liiketoiminnassa ja aineettomien oikeuksien ajankohtaisista kysymyksistä teknologioissa. IPR University Centerin järjestämässä, Suomen AIPPI:n ja Suomen teollisoikeudellisen yhdistyksen IPR-päivässä Hankenille kokoonnuttiin yli sadan osallistujan voimin. Keskusteluissa huomio kiinnitettiin muun muassa ajankohtaisiin IPR-sääntelyuudistuksiin, uuteen yhdistettyyn patenttituomioistuimeen sekä terveys- ja hyvinvointiteknologioihin.

Syksyn huipennus oli lokakuussa järjestetty Helsinki IP Summit. Paasitorniin ja linjoille kerääntyi yhteensä lähes 250 osallistujaa. Kuulimme loistavia esityksiä ajankohtaisista aiheista muun muassa Kalle Hynösen (Krogerus) isännöimässä AIPPI Programissa, johon sisältyi keskusteluja liikesalaisuuksista, algoritmeista, teknologiasääntelystä ja EU:n datapaketista. Rasheka Scott ja Sofia Wang (Dottir) puolestaan pitivät mukaansatempaavan esityksen aiheesta The Artist as a Brand and Phenomenon – Case Käärijä, josta voit myös lukea IPRinfo-lehdestä 1/2024. Lisää tunnelmia IP Summitista voit kurkata artikkelista Helsinki IP Summit 2023. Syksyinen sadesää ei haitannut menoa, kun keräännyimme Berggrenin tarjoamille kuohuville ja mielenkiintoisille keskusteluille Networking Nightissa.

IPR University Centerin toimintaa aktiivisesti tukeva IPR University Center Association ry -kannatusyhdistys sai vuonna 2023 joukkoonsa kolme uutta jäsentä: Asianajotoimisto HH Partnersin, InterDigitalin ja IQM Quantum Computersin. Loppuvuodesta kannatusyhdistyksessä tehtiin päätös immateriaalioikeutta koskevaa tutkimusta tukevan stipendirahaston uudelleen avaamisesta, jota käytetään IPR University Centerin jäsenyliopistojen tutkijoiden konferenssimatkojen matka- ja majoituskustannuksiin sekä konferenssien osallistumismaksuihin. Lisätietoja stipendirahastosta.

Syksy oli mielekästä aikaa myös hankkeiden osalta. IPR University Centeriin palkattiin projektitutkija Viivi Rankka, joka toteuttaa työ- ja elinkeinoministeriön rahoittamaa Tekijöiden ja esittävien taiteilijoiden suoja sopimussuhteissa -hanketta (helmikuussa 2024 on tarjolla tärkeää koulutusta tähän liittyen!). Syyskuussa startattiin myös LUT-yliopiston ja Ulkopoliittisen instituutin kanssa yhteistyössä toteutettava Technical Standards as Critical Intangible Capital for Finnish Companies in an Era of Strategic Competition -hanke. Business Finlandin rahoittamassa StandardEdgessä pyritään tuomaan (eurooppalainen) standardointi ja immateriaalioikeudet suomalaisen innovaatiopolitiikkakeskustelun keskiöön. Hankkeeseen liittyen järjestettiin joulukuun alussa seminaari How Should Standard-Essential Patents (SEP) be Regulated in Europe. Hankkeista voit lukea lisää täältä: Tekijöiden ja esittävien taiteilijoiden suoja sopimussuhteissa ja StandardEdge.

IPR-lounaille kokoonnuttiin vuoden aikana neljästi, ja tuttuun paikkaan kerääntyikin jokaisella kerralla mukava määrä tuttuja ja uusia lounastelijoita. Lounaat ovat hauska tapa verkostoitua matalalla kynnyksellä, joten olet sitten konkari tai aloitteleva IPR-alan toimija tai opiskelija, tule mukaan vuoden 2024 lounaille!

Vuonna 2023 instituutissa työskenteli kuusi osaavaa ja ahkeraa harjoittelijaa neljästä suomalaisesta yliopistosta. Jälleen kerran harjoittelijat osoittautuivat tärkeäksi osaksi IPRUC:n toimintaa. Harjoittelijat vastaavat muun muassa uutisseurannasta ja oikeustapaustietokannasta, sekä avustavat tapahtumissa ja kursseihin liittyvissä asioissa sekä erilaisissa selvityksissä. He myös kirjoittivat IPRinfo-lehteen kiinnostavia artikkeleita, muun muassa dupe-ilmiöstä, artistin äänen kopioinnista ja liikesalaisuuksien suojasta tekoälyn aikakaudella.

Loppuvuodesta järjestimme Aalto-yliopistossa jälleen Aineettomat oikeudet liiketoiminnassa -kurssin, jonka suoritti Jorma Lehtosen (Head of Division, PRH) luotsaamana lähes 80 opiskelijaa. Osana kurssia järjestettiin yhdessä Taru Kallio-Nyholmin (Trademark & Design Counsel, Orion) kanssa kaikille kiinnostuneille avoin Trademark and Brand as Part of Business -seminaaripäivä, jossa kuultiin brändin rakentamisen ja IPR:ien merkityksen saloja alan huipuilta. Seminaaripäivä sai käytännönläheisyydestään ja innostavuudestaan paljon kiitosta opiskelijoilta.

Vuosi päätettiin viikkoa ennen joulua työ- ja elinkeinoministeriön tilaamaan KAM-sektorin tekijänoikeuskoulutukseen, joka keräsi linjoille lähes 300 osallistujaa. Hankenilla paikan päällä osallistuneiden kanssa kilistettiin glögillä vuoden päätteen kunniaksi.

Yhteensä IPR University Centerin tilaisuudet keräsivät webinaareihin, seminaareihin ja verkottumistilaisuuksiin peräti 4600 ilmoittautunutta.

Loppuvuodesta IPR University Centerin markkinointi- ja viestintäjohtaja Auri Vainio nimettiin toiminnanjohtajaksi – ja palkittiinpa Auri vielä Vuoden Tradenomiksi Tradenomiliiton toimesta!

Vuosi 2023 oli sekä työntäyteinen että antoisa. Kiitos kaikille sidosryhmillemme, ja kiitos kun olette mukana myös vuonna 2024! Jo vuoden alussa kalenterimme ovat täynnä ajankohtaista koulutusta muun muassa tekijänoikeuksista luovilla aloilla, ja Papula-Nevinpatin kanssa yhteistyössä järjestettävässä webinaarisarjassa pureudutaan patenttien loukkaustilanteisiin. Lisäksi tulossa on palkintokategorioiltaan tähän mennessä suurin IPR Gaala ja syksylle on kaavailtu jälleen kerran Advanced IP Business Strategy -seminaaria. Odotamme siis innolla kaikkea, mitä vuosi 2024 tuo tullessaan!

Kirjoittajat

Share: