IPR-alan palkintoja jaettiin runsain mitoin IPR Gaalassa

2/2023 31.3.2023
IPR pöllöt

Järjestyksessään seitsemännessä IPR Gaalassa jaettiin lukuisa määrä palkintoja aineettomien oikeuksien alan osaajille, onnistujille ja nouseville tähdille. Uusia palkintoja jakoivat vuoden 2023 gaalassa Muotioikeuden yhdistys sekä Suomen patenttiasiamiesyhdistys.

Palkinnot jaettiin ennätysyleisön edessä, sillä ravintola Sipulin Talvipuutarhassa järjestettyyn IPR Gaalaan saapui yli 160 vierasta!

marimekko kuvituskuvaIPR-teko 2022: Marimekko

Marimekko on perinteikäs suomalainen yritys on tehnyt suomalaista designia tunnetuksi maailmalla seitsemän vuosikymmenen ajan. Jo 50-luvulla tämän yrityksen erottuvat, värikkäät kankaat saivat naiset ryntäämään myymälöihin.

Tämä kansainväliseksi ilmiöksi muotoutunut suomalainen designtalo on tällä vuosituhannella, ottanut massiivisen harppauksen brändityönsä kehittämisessä ja luonut itsensä uudelleen niin Suomessa kuin kansainvälisestikin. Tällä hetkellä Marimekko-brändiä rakastavat niin nuoret kuin vanhatkin, muotitietoiset ja kestävän kehityksen kannattajat. Ikoniset ja myös uudet, mutta aina tunnistettavat kuviot näkyvät kaupunkikuvassa ympäri maailmaa vaatteina, laukkuina ja kenkinä, kodeissa sisustustavaroina ja astioina, Finnairin lentokoneiden kyljissä, hotelleissa ja niin edelleen.

Viime vuosina Marimekko on tullut tutuksi useista erittäin laajoista yhteistyökuvioistaan muun muassa Uniqlon, Adidaksen ja viimeisempänä Ikean kanssa sekä kehityshankkeistaan esimerkiksi Spinnovan kanssa. Näin bränditunnettuus sekä suomalaisen huippudesignin ilosanoma muodin sekä kestävän kehityksen edelläkävijänä on levinnyt kaikkialle maailmaan.

Huikealla tavalla onnistuneen brändityönsä ansiosta yritykselle myönnettiin vuoden 2022 IPR-teko palkinto.

johanna liljaIPR-henkilö: Johanna Lilja, Roschier

Johanna Liljan tähänastinen ura on komeaa katseltavaa. Hän on erikoistunut työssään IPRien lisäksi tietosuoja-asioihin, riitojen ratkaisuun, markkinoinnin lainsäädäntöön ja moneen muuhun.

Hänen kattava osaamisensa on palkittu laajalti ja hän onkin saanut uransa aikana lukuisia tunnustuksia, kuten: Law Office (ILO) Client Choice Award 2017 sekä Leading expert in Finland in the areas of IP, life sciences and TMT/information technology by international legal directories such as Chambers Europe, Chambers Global, The Legal 500, Managing IP (IP Stars) ja Who’s Who Legal.

Hän on aktiivisena jäsenenä useissa suomalaisissa ja kansainvälisissä IP alan järjestöissä. Hän luennoi ja kirjoittaa alan julkaisuihin ja kaikkien näiden toimiensa kautta hän on edistänyt erityisesti suomalaisessa IPR kentässä tapahtuvaa eri toimijoiden välistä yhteistyötä menestyksekkäästi ja erityisesti siitä lähtien, kun otti vastaan AIPPI Ry:n puheenjohtajuuden vuonna 2017.

Nouseva IPR-tähti: Emilia Hodge, Properta

Emilia Hodge on jo tässä vaiheessa uraansa tunnettu nimi merkittävissä IPR-alan tavaramerkkioikeudenkäynneissä, joita on käsitelty EU-tuomioistuimessa asti. Hän on toiminut vuosia Muotioikeuden yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana samoin kuin MARK Suomen Markkinointiliitto ry:n juristipiirin puheenjohtajana. Suomen Asianajajaliitto nimesi Emilia Hodgen liiton immateriaaloikeuden asiantuntijaryhmän puheenjohtajaksi kaudelle 2022- 2024. Tämän nousevan tähden osaaminen on huomioitu myös kansainvälisissä Rising Star-katergorioissa Managing IP 2021 ja 2022, Legal 500, EMEA 2021 ja 2022. Lisäksi hänet on listattu Who’s Who Legal Trademarks Global Leader 2022 -julkaisussa.

Emilia Hodge on valittu Suomessa kategoriansa ’Immateriaalioikeudet – Tavaramerkit’ ainoaksi Lexology-julkaisun Client Choice Awards 2022 -palkinnon saajaksi.  Client Choice -palkinnot annetaan parhaille juristeille ympäri maailman tunnustukseksi erinomaisesta asiakaspalvelusta ja työn laadusta. Kriteereissä kiinnitettiin huomiota voittajien kykyyn tuottaa asiakkaiden liiketoimintaan muita toimijoita enemmän lisäarvoa ja voittajat valittiin yli 2 000 asiakashaastattelun perusteella.

Palkinnon saaja myös luennoi aktiivisesti ja ottaa osaa alalla käytävään keskusteluun eri tilaisuuksissa sekä tapahtumissa.

Suomen Tekijänoikeudellisen yhdistyksen myöntämä Tekijänoikeusteko-palkinto: Anna Vuopala

Suomen tekijänoikeudellisen yhdistyksen hallitus on päättänyt myöntää hallitusneuvos Anna Vuopalalle vuoden 2022 tekijänoikeusteko –tunnustuksen merkittävästä työstä suomen tekijänoikeuslainsäädännön kehittämisessä.

Anna Vuopala johti suuren paineen alaisena vuoden 2022 laajan lainmuutoksen valmistelun päätökseen ja puolusti hallituksen esitystä menestyksekkäästi eduskunnan valiokunnissa.

Lainvalmistelu ja -säädäntötyö ovat aivan omanlaisensa taitolaji. Nyt kyseessä oli kahden Euroopan unionin tekijänoikeutta koskevan direktiivin vaatimien muutosten tekeminen Suomen lakiin.

Näissä direktiiveissä on monenlaista asiaa: tiedonlouhintaa koskevat säännökset, kulttuurilaitoksia ja teosten käyttöä opetuksessa koskevat säännökset, sopimuslisenssiä koskeva uusi eurooppalainen säännöstö, lehtikustantajien uusi lähioikeus, laitonta verkkosisältöjen jakoa koskeva säännöstö, kohtuullisen korvauksen periaate ja mm. luovutussopimusten peruuttaminen sekä teosten edelleen lähettämistä koskevien säännösten uusiminen neutraaleiksi suhteessa käytettyyn tekniikkaan.

Toinen direktiiveistä, tekijänoikeutta digitaalisilla sisämarkkinoilla koskeva direktiivi, oli jo sen säätämisvaiheessa harvinaisen kiistanalainen. Erityisesti sen verkkosisällönjakopalveluja koskevien säännösten mukaiset uudet säännökset synnyttivät myös Suomessa vahvaa ristiaallokkoa.

Näiden säännösten muotoilun ja säätämisen vaativuusastetta lisäsi niiden perusoikeusherkkyys. Teosten poistamisvelvollisuuden katsotaan voivan koskettaa niiden palveluun lataamien henkilöiden perusoikeutta, erityisesti sananvapautta.

Lakihankkeen paineenalaisuutta lisäsi se, että Euroopan komissio oli jo vuonna 2021 aloittanut rikkomuskannemenettelyn Suomea kohtaan direktiivien täytäntöönpanon viivästymisestä. Oikeudenkäynnin avaaminen lähestyi ja tiedossa oli, että Suomelle asetettavat sakot olisivat merkittävät.

Tämä koko vuoden 2022 ja vielä vuodelle 2023 jatkunut lainsäädäntöhanke oli poikkeuksellisen vaativa ja poikkeuksellisen suuren huomion kohteena ja sen läpivieminen vaati todellista sisua ja sitä nyt paljon puhuttua resilienssiä. (Teksti Rainer Oesch, Helsingin yliopisto)

Virpi tiiliSuomen AIPPI ry:n tunnustuspalkinto: Virpi Tiili

Virpi Tiili teki ja tuki erityisesti työssään EU:n yleisen tuomioistuimen tuomarina käytännössä IP-oikeuksien (ja erityisesti tavaramerkkien) kansainvälistä harmonisointityötä. Tiili on oikeustieteen tohtori ja teki mittavan työuran IP-oikeuksien, kilpailuoikeuden, markkinointijuridiikan ja EU-oikeuden parissa tavalla, joka on monipuolinen ja kansainvälisestikin merkittävä. Hänellä on ollut myös kestoltaan ja monipuolisuudessaan ihailtavan merkittävä rooli suomalaisten IP-oikeuksien yhdistyskentässä. (teksti: Johanna Lilja)

rainer oeschSuomen Patenttiasiamiesyhdistyksen IPR-soihdunkantajapalkinto: Rainer Oesch

Suomen patenttiasiamiesyhdistyksen soihdunkantajapalkinnon perusteet olivat selkeitä:

Palkinnon saaja emeritus professori Rainer Oesch edistää kansallisen IPR-strategian tavoitetta saada IPR-osaaminen kansalaistaidoksi. Hän on toiminut koko uransa ja toimii edelleen IPR-ilosanoman lähettinä, joka levittää tietoa aineettomista oikeuksista myös alan ulkopuolelle luennoimalla, julkaisemalla artikkeleita ja aloittamalla sekä olemalla mukana erilaisissa projekteissa, jotka mahdollistavat tiedon leviämistä.

infinited fiber logo Muotioikeudenyhdistyksen IPR-innovaatiopalkinto: Infinited Fiber Company Oy

Muotioikeuden yhdistys on päättänyt palkita IPR-innovaatiopalkinnollaan Infinited Fiber-yrityksen, jonka tavoitteena on tehdä tekstiilien kiertotaloudesta totta ja olla mukana ratkaisemassa laajaa tekstiili- ja muotialan jäte sekä raaka-aine-ongelmaa.
Yrityksen innovaatio pyrkii mahdollistamaan sen, että puuvillapitoisesta tekstiilijätteestä ja muista selluloosaan pohjautuvista sivuvirroista, kuten paperista sekä oljesta, on mahdollista tehdä uudenlaista tekstiilikuitua. Yritys myös investoi merkittävällä tavalla Suomen teollisuuteen rakennuttamalla tänne tulevaisuudessa uusiokuitutehtaan. Lisäksi yritys pyrkii aktiivisesti ja strategisesti hyödyntämään toiminnassaan immateriaalioikeuksia sekä niihin liittyvän muun juridiikan, kuten lisensoinnin, tarjoamia mahdollisuuksia. (Teksti: Emilia Hodge, Properta)

IPR Gaalassa mukana: 

iprgaalan sponsorit ja tukijat

Share: