IPR University Centerin vuosi 2020

6/2020 30.12.2020
IPR University centerin esitteitä rivissä

Vuosi 2020 on ollut kaikille poikkeuksellinen. Koronavirus on kurittanut useaa toimialaa Suomessa ja maailmalla ja tuonut tullessaan paljon epävarmuutta. Toisaalta vallitseva maailmantilanne on pakottanut miettimään oman organisaation ja elämänkin tärkeimpiä tehtäviä, ja muokkaamaan toimintaa sekä ajatuksia uudenlaiseen suuntaan.

Kevät 2020

Kaisu Korpua ja Markus Myhrberg

IPR University Centerin vuosi alkoi yllättävillä uutisilla, kun silloinen johtaja Marcus Norrgård irtisanoutui toimestaan tammikuussa 2020. Hetkellinen epävarmuuden tunne kuitenkin katosi äkkiä, kun puikkoihin tarttui pika-aikataululla professori Nari Lee Hankenilta tukenaan IPR University Centerin johtoryhmän puheenjohtaja Ulla-Maija Mylly Turun yliopistosta. Tässä vaiheessa koronasta ei vielä ollut tietoakaan ja tammikuun lopulla juhlittiin IPR Gaalaa ennätysyleisön kanssa Katajanokan Kasinolla. IPR Gaalassa jaetut palkinnot löydät täältä ja juhlan tunnelmat ja haastattelut löytyvät täältä.

Maaliskuussa sitten rytisi. Suomalaisista yliopistoista Hanken sulki ovensa ensimmäisenä ja lähetti oppilaat ja henkilökunnan etätöihin. Kaikki keväälle suunnitellut tapahtumat peruttiin, mikä tarkoitti sitä, että IPR University Centerin isot tilaisuudet, kuten Nordic Network Meeting ja IPR Summer School jouduttiin jättämään väliin.  Maailman henkisen omaisuuden päivän juhlatilaisuus siirrettiin syksyyn ja hetken aikaa pohdittiin, että mitäs ihmettä nyt?

Tilaisuuksien peruminen muutti muutamassa päivässä instituutin toiminnan ja siirsi koulutustarjonnan kokonaan verkkoon. IPR University Center oli onneksi jo useamman vuoden ajan kehittänyt IPRonline-oppimisympäristöä ja valmiina oli useampia aineettomien oikeuksien kursseja, joiden kysyntä kasvoi nopeasti pandemian alussa. Verkkokurssialustan lisäksi olimme satsanneet konferenssityökaluun,  jolla luentojen streamaus ja tallennus sekä kurssien virtuaaliset luokkahuoneet voitiin toteuttaa heti. Maalis-huhtikuun aikana kaikille halukkaille korkeakouluille pystyttiin tarjoamaan verkkokursseja paikkaamaan lähiopetuksesta syntynyttä vajetta ja opiskelijamäärät kursseilla löivät ennätyksiä. Jäsenyliopistot käyttivät IPR perusteiden kurssia Guide to IPR (3op) sekä syventävien opintojen Advanced IPR kurssikokonaisuutta (15op) ja instituutin toteuttamia, räätälöityjä verkkokursseja käytettiin myös HUMAKissa sekä muotoilua opettavissa korkeakouluissa. Myös kaikille avoin IPR is the new BLACK-kurssin englanninkielinen kieliversio valmistui juuri ennen pandemian alkua. Kevään aikana rakennettiin kokonaan uusi kurssi, Tulevaisuuden keksijät ja IPR, yhteistyössä Patentti- ja rekisterihallituksen ja Keksintösäätiön kanssa. Online-kurssitarjontaan pääset tutustumaan täällä.

Rajoitusten astuttua voimaan pistettiin pystyyn kaikille avoimet Virtuaaliset IPR-kahvit, jossa oli mukava vaihtaa kuulumisia ja alan uutisia joka toinen viikko. Keväällä työstettiin myös hakemusta Kansallisen IPR Strategian taustaselvitystä varten yhteistyössä Roschierin ja jäsenyliopistojen kanssa. Hakemus ei kuitenkaan valitettavasti menestynyt.

Kotisivuille päivitettiin aktiivisesti uutta tietoa IPR-alan avoimista työ- ja harjoittelupaikoista kuin alan toimijoiden tapahtumistakin. Lisäksi sinne tuotiin enemmän tietoa aineettomista oikeuksista yleensä sekä siitä, millaista on toimia asiantuntijana IPR-alalla.

Syksy 2020

Syksyllä tilanne oli hetken verran niin hyvä, että syyskuussa pidettiin yleisötilaisuuksina kaksi IPR-afterworkia, jotka myös streamattiin yleisölle. Pääsimme myös nauttimaan kerran IPR-lounaasta, kunnes taas rajoitukset pakottivat siirtämään tilaisuudet verkkoon.

Dialogue of Experts-sarja aloitettiin elokuussa 2020 ja se toi yhteen IPR-alan parhaat osaajat niin akateemisesta maailmasta kuin suomalaisista käytännön toimijoista. Muutaman ensimmäisen luennon jälkeen yleisö oli jo selvästi tottunut etäopetukseen ja tilaisuuksista tuli huomattavasti aiempaa keskustelevampia. Yhteensä näitä asiantuntijoiden keskusteluja pidettiin kymmenen ja niissä oli todella runsaslukuisesti osallistujia. Opiskelijat saivat kerätä osallistumisestaan opintopisteitä ja tätä mahdollisuutta käytettiin laajalti. Sarja jatkuu keväällä 2021.

Maailman henkisen omaisuuden päivän juhlallisuudet järjestettiin virtuaalisesti yhteistyössä Haaga-Helia ammattikorkeakoulun kanssa lokakuussa ja tilaisuuden kiinnostava aihe Green Future ja sisällöt saivat paljon kiitosta. Oli myös mukavaa saada tehdä yhteistyötä uuden tahon kanssa ja uskomme, että yhteistyö tulee jatkumaan.

Operight-hankkeen maksuttomat tekijänoikeustietoiskut vetivät syksyllä useammassa tilaisuudessa ruudun ääreen satoja opettajia, joiden arkea tekijänoikeusasiat askarruttivat ihan uudella tavalla, kun opetus oli siirtynyt verkkoon.

Lokakuussa valmistui Opetus- ja kulttuuriministeriön tukema hanke Teokset, tekijät ja oikeudenhaltijat – Metadata ja valokuvat. Hanketta varten haastateltiin 17 alan asiantuntijaa ja valokuva-alalle laadittiin kysely, johon vastasi 90 valokuvaajaa.  Selvityksen laati tutkija Ninni Hamberg ja se on luettavissa täällä.

IPR University Centerin johtaja

Uuden johtajan valintaprosessia pyydettiin vetämään IPR University Centerin entistä johtajaa Niklas Bruunia ja hän aloitti keväällä tunnustelut asian tiimoilta. Uuden johtajan valintaa venyttivät erilaiset koronarajoitukset, mutta jo alkusyksystä alkoi olla selvää, että IPR University Center ei tule saamaan uutta johtajaa, vaan peräti kaksi uutta johtajaa. Marraskuussa jaetussa johtajan pestissä aloittivat tutkijatohtori Juha Vesala ja professori Tuomas Mylly. Heihin pääset tutustumaan IPR-ihmisiä palstalla.
Juha Vesala
Tuomas Mylly

IPRinfo-lehti

IPRinfo-lehden vuosi alkoi myös vauhdilla ja artikkelien julkaisutahti kiihtyi entisestään. IPR-ihmisiä palstan esittelyt kiinnostivat lukijoita ja ne ovatkin olleet vuoden luetuimpia juttuja. Päätoimittajana jatkoi dosentti Max Oker-Blom ja toimitustyö tehtiin edelleen IPR University Centerin toimesta. Vuonna 2020 on ilmestynyt 91 artikkelia ja niitä on tämän artikkelin kirjoittamiseen mennessä katsottu yli 73 000 kertaa. Valtavaa kasvua edelliseen vuoteen, jolloin vastaavat luvut olivat 50 % pienemmät. IPRinfo-lehden vuodesta löydät lisää tietoa joulukuussa ilmestyneestä artikkkelista täältä.

Vuosi 2021 näyttää valoisalta

Yhteistyö uusien johtajien kanssa on lähtenyt käyntiin vauhdikkaasti ja suunnitteilla on paljon uutta niin tarjottavien yliopistopalveluiden suhteen kuin kannatusyhdistyksen jäsenorganisaatioille. Johtavana ajatuksena on luoda instituutista kansainvälisesti tunnettu IPR-osaamiskeskus. IPR University Center tuo aineettomien oikeuksien laajaa merkitystä tunnetuksi, koordinoi ja tuottaa koulutusta ja tutkimusta sekä tukee alalla käytävää keskustelua. Näitä tavoitteita kohden lähdetään vuonna 2021. Pyrimme saamaan mukaan uusia yliopistojäseniä ja vahvistamaan entisestään kannatusyhdistyksen jäsenmäärää.

Dialogue of Experts– sarja jatkuu helmikuussa 2021. Tulossa on myös toivottu Trademark meets Brand -online koulutussarja, joka tarjoaa kävijälleen valtavan tietomäärän tavaramerkeistä, IPR Strategiasta, brändistä ja siitä, kuinka käyttää suojausmekanismeja brändin luomisen apuna ja työkaluna.

IPR University Center on saanut rahoitusta opetus- ja kulttuuriministeriöltä kaksivuotiseen Alustatalous-selvitykseen ja hanke alkaa yhteistyössä Turun yliopiston kanssa vuoden 2021 alussa.

IPR Summer School järjestetään kesäkuun ensimmäisellä viikolla online-seminaarien sarjana ja siihen on mahdollisuus kaikilla kiinnostuneilla osallistua. Virallisesti valitut opiskelijat saavat kesäkoulun suorittamisesta viisi opintopistettä ja haku mukaan alkaa maaliskuussa 2021.

Max Oker-Blom jatkaa IPRinfo-lehden aktiivisena päätoimittajana ja juttuja ja artikkeleita ja esittelyitä IPR-ihmisiä-palstalle saa tarjota. Jutut ja artikkelit saavat olla myös jo aiemmin julkaistuja.

Summa summarum

Vuonna 2020 siirryttiin lähes kokonaan etätilaisuuksien järjestämiseen ja niistä tuli varmasti osa jokaisen lukijankin arkipäivää. Pidettiin instituutin sisäisiä palavereita yöpuvut päällä aamiaisen yhteydessä ja pikkiriikkisen kammattiin tukkaa muihin tilaisuuksiin. Istuttiin palaveeraamassa auringossa terassilla ja pidettiin taukoja, koska lapset tarvitsivat apua tai komentamista. Mutta loppujen lopuksi kaikki tilaisuudet sujuivat hyvin ilman erityisiä kommervenkkejä. Ainoastaan kerran jouduimme soittelemaan ja tekstaamaan eräälle ulkomaiselle puhujalle tilaisuuden alkaessa, koska hänen käsityksensä tilaisuuden alkamisajankohdasta oli aikaeron vuoksi täysin erilainen kuin järjestäjillä ja yleisöllä.

IPR University Centerin vuosi on ollut todella tapahtumarikas. Sen voi päätellä jo vaikka siitä, että vuonna 2020  IPR University Centerillä on ollut neljä johtajaa.

Aiheet: Muut

Kirjoittajat

Share: