Uuden päätoimittajan tervehdys

1/2023 26.1.2023
Heidi härkönen

IPRinfo-lehdellä on oma, aivan erityinen paikkansa jokaisen maamme IPR-ihmisen sydämessä.

Helmikuussa 2014 pitelin elämäni ensimmäistä kertaa käsissäni IPRinfo-lehteä, jota luotsasi tuolloin Marja-Leena Mansala. Lehti oli vielä printtijulkaisu, ja se jaettiin jokaiselle osallistujalle STY:n, AIPPI ry:n ja IPR University Centerin järjestämässä IPR-päivässä. Tässä tapahtumassa minäkin tuoreena juristina, väitöskirja vielä pilkkeenä silmäkulmassa, hieman arastellen solmin ensimmäisiä kontaktejani Suomen IPR-ihmisiin. Selailin lehteä auditoriossa ihastellen sen monipuolista näkökulmaa aineettomien oikeuksien maailmaan sekä laajan kirjoittajajoukon vakuuttavaa asiantuntemusta.

”Voi miten hienoa olisi, jos vielä jonain päivänä minäkin saisin kirjoittaa IPRinfo-lehteen!”, haaveilin tuolloin.

Muistan ajankohdan tarkkaan, sillä löysin tästä päivästä todisteena julkaisemani Instagram-kuvan. Sangen epätarkkaa ja vahvalla filtterillä varustettua, auditorion pöydällä lojuvaa IPRinfo-lehteä kuvaavaa otosta avaa kuvateksti ”#oikeustiede on #kivaa”.

Liikejuridiikasta oikeussaliin ja Napapiirin kautta Aurajoen varrelle

Instagram-filttereiden ja hashtagien ohella moni asia on kehittynyt sitten helmikuun 2014. Tilintarkastusyhtiön legal counselin tehtävissä 10 vuotta sitten alkanut työurani on vaihtunut tiukasti akateemiseksi, joskin vuonna 2018 tein vuoden mittaisen syrjähypyn prosessi- ja rikosoikeuden maailmaan varatuomarin arvo tähtäimessäni. Myös väitöskirja on kirjoitettu ja julkisesti puolustettu Lapin yliopistossa syksyllä 2021, aiheenaan tekijänoikeus, muoti ja kestävä kehitys. Väitöksen jälkeen akateeminen kotini on muuttanut Napapiiriltä Calonialle, ja toimin Turun yliopiston oikeustieteen tiedekunnassa tutkijatohtorina.

IPRinfo pitää lukijansa ajan hermolla

Nuoruuden haaveeni IPRinfo-lehteen kirjoittamisesta ei osoittautunut epärealistiseksi. Tähän päivään mennessä olen julkaissut IPRinfo-lehdessä kirjoituksen, jos toinenkin, aiheiden vaihdellessa yhteistekijyydestä tekoälyyn. Kyseiseen lehteen kirjoittaminen on aina ollut todella hauskaa puuhaa: esimerkiksi Mikko Antikaisen kanssa kirjoittamani 3D-tulostettuja feikkituotteita käsittelevän artikkelin luomisprosessi oli suorastaan legendaarinen (se myös kesti yli puoli vuotta, uskokaa tai älkää). Ihan lehden päätoimittajuudesta en kuitenkaan uskaltanut unelmoida, ennen kun kollegani ja instituutin johtaja Tuomas Mylly tätä tehtävää ystävällisesti minulle ehdotti.

Tuomaksen pyyntöön oli helppo vastata myöntävästi: IPRinfo-lehti on olennainen ja korvaamaton osa Suomen IPR-kenttää. Sen artikkeleiden parissa viihtyvät niin immateriaalioikeusjuristit, tieteentekijät kuin luovien alojen ammattilaisetkin. Omalla kohdallani IPRinfo-lehdellä on ns. tutkimusta tukeva merkitys. Päätoimittajuus on paitsi erinomainen tilaisuus tutkijalle pysyä ajan hermolla immateriaalioikeuden uusista tuulista muiden kuin oman ”leipälajinsa” osalta, myös oivallinen väylä jakaa omia näkemyksiään alan ilmiöistä. Näitä päätoimittajan tehtävän parhaita puolia pidän itse asiassa myös tämän lehden tärkeimpinä funktioina: immateriaalioikeuksien maailmassa tunnetusti sattuu ja tapahtuu, ja julkaisun avulla lukija pysyy uusimmista juonenkäänteistä ajan tasalla ilman kohtuutonta vaivannäköä. Itselleni IPRinfo on tärkeä kanava esimerkiksi tavaramerkki- ja patenttimaailman uutisten seuraamiseen: haluan olla näistä(kin) perillä, vaikka oma tutkimukseni ei niitä koskekaan (ainakaan vielä). Aika ei kuitenkaan aina riitä syventymään uusimpiin vertaisarvioituihin artikkeleihin tai EUTI:n ennakkoratkaisuihin, jotka koskevat itselleni vieraampia IP-oikeuksia. Pidänkin IPRinfo-lehdessä erityisesti sen helposta lähestyttävyydestä: lehden kirjoitukset ovat tunnettuja siitä, että vaikeatkin asiat selitetään lukijalle ymmärrettävässä muodossa. Julkaisu raportoi paitsi oikeuskäytännöstä ja lakimuutoksista, myös alan tuoreesta tutkimuksesta paketissa, joka viihdyttää vaikkapa työmatkan ajan tai pitämällä seuraa etätyöpäivän kahvitauolla.

Maailma muuttuu, niin myös immateriaalioikeus – miten on IPRinfo-lehden laita?

IPRinfo-lehden päätoimittajana olen astumassa suuriin saappaisiin. Edeltäjäni Max Oker-Blom on tunnettu aktiivisena kynäniekkana, joka on kommentoinut monipuolisesti IPR-alan ilmiöitä ja tapahtumia, kuten väitöksiä. Hänen viitoittamaansa tietä on hyvä lähteä seuraamaan. Aivan erityisesti minua on ilahduttanut se, kuinka Max on ottanut kestävyys-teeman aktiivisesti esille lehdessä. Kestävyys- ja vastuullisuus -tavoitteiden implementointi immateriaalioikeusjärjestelmään on paitsi välttämätöntä ihmiskunnan tulevaisuuden turvaamiseksi, myös tutkimushaara, jota itse seuraan. Tästä teemasta lehden lukijat tulevat siten saamaan entistäkin enemmän alan tuoreimpaan tutkimukseen perustuvia, mutta helposti pureksittavia kirjoituksia.

Kiitän paitsi Maxia, myös kaikkia muita IPRinfo-lehden edellisiä päätoimittajia. Olette tehneet upeaa ja tinkimätöntä työtä lehden kehittämiseksi. On suuri kunnia jatkaa sitä omalta osaltani. Toivotan myös kaikki lukijat – niin uudet kuin vanhat – tervetulleeksi IPRinfo-lehden uudelle aikakaudelle. Keskustelen mielelläni lehdestä ja sen sisällöstä lukijoiden kanssa. Olethan rohkeasti yhteydessä, mikäli Sinulla on juttuideoita ja/tai haluaisit jakaa ajatuksiasi & asiantuntemustasi IPRinfo-lehden lukijoille!

Kannen kuva: Anneri Wasserman

Kirjoittajat

Share: