Voiko tekoälyn sittenkin nimetä keksijäksi?

27.2.2024

Brasiliassa tuore lainsäädäntöaloite pyrkii mahdollistamaan tekoälyn nimeämisen keksijäksi patenttiasiakirjoissa. Lainsäädännön muutoksen perustellaan poistavan epävarmuutta, joka jarruttaa teknologisten innovaatioiden hyödyntämistä.

20.2.2024 Brasilian edustajainhuoneen jäsen Júnior Mano esitteli lakiehdotuksen kansallisen IP-lain muuttamiseksi. Uudistusehdotus koskee tekoälyn nimeämistä keksijäksi patentoinnissa. Ehdotus (nro. 303/2024) pyrkii lisäämään kansallisen IP-lain (nro. 9 279/96) 6 artiklaan maininnan, jonka mukaan tekoälyjärjestelmän itsenäisesti luomien keksintöjen tapauksessa patenttia voidaan hakea tekoälyjärjestelmän nimissä. Tekoälyjärjestelmä katsotaan silloin keksijäksi ja omistajaksi, jolla on oikeudet keksinnöstä syntyviin oikeuksiin.

IP-alalla keskustelua on viime viikkoina herättänyt Yhdysvaltain teollisoikeuksien viraston (USPTO) linjaus tekoälyavusteisista keksinnöistä (IPRinfon uutinen täällä). USPTO:n linjaus on varsin erilainen; vaikka tekoälyavusteiset keksinnöt eivät viraston mukaan ole kategorisesti patentointikelvottomia, ei tekoälyä voida nimetä keksijäksi patenttiasiakirjoissa.

Nyt annetun brasilialaisen lakialoitteen perusteluissa on viitattu artikkeliin, joka esittelee DABUS-tapauksen käsittelyä eri oikeusjärjestelmissä. Vaikka useat patenttihakemuksia käsittelevät virastot, kuten UK IPO (Iso-Britannia), EPO (Euroopan patenttitoimisto) ja USPTO eivät ole hyväksyneet DABUS-tekoälyn statusta keksijänä, brasilialaisessa lainsäädäntöaloitteessa katsotaan keskustelun olevan vielä avoinna. Brasilian teollisoikeuksien virasto (BRPTO) on aiemmassa lausunnossaan vuonna 2022 todennut, ettei tekoälyn nimeäminen keksijäksi ole mahdollista nykyisen lainsäädännön puitteissa.

Ehdotuksessa on kuitenkin toistaiseksi ratkaisemattomia kysymyksiä. Vielä ei ole otettu suoraan kantaa siihen, kuka on oikeutettu jättämään patenttihakemuksen tekoälyn luoman keksinnön puolesta. Epävarmuutta liittyy myös sellaisiin tilanteisiin, joissa keksintöön käytetyn tekoälyn omistaa eri taho kuin se, joka ryhtyy toimenpiteisiin hakeakseen patenttia keksinnölle.

Ehdotus jatkaa nyt kulkuaan normaalissa lainsäädäntöprosessissa.

Alkuperäisen uutisen voit lukea täältä.

Kuva: Unsplash / Raphael Nogueira

Kirjoittajat

Share: