Yhdysvaltain korkein oikeus hylkäsi kanteen tekoälyn tuottamista keksinnöistä

16.5.2023

a robot's hand

Yhdysvaltain patentti- ja tavaramerkkivirasto hylkäsi patenttihakemuksen koskien tekoälyn luomia keksintöjä, sillä keksijä ei ollut ihminen. Sekä alemmat tuomioistuimet että Yhdysvaltain korkein oikeus oli samalla linjalla.

Yhdysvaltalainen tietojenkäsittelytieteilijä, Imagination Engines -tekoäly-yhtiön perustaja Stephen Thaler haki Yhdysvaltain patentti- ja tavaramerkkivirastolta (USPTO) patenttirekisteröintiä kahdelle keksinnölle, jotka hän esitti yhtiön DABUS-tekoälyjärjestelmän luoneen. Esitetyt keksinnöt koskivat juomapidikettä ja hätävaloa. USPTO ei myöntänyt patenttirekisteröintiä tekoälyn luomille keksinnöille.

Thaler valitti USPTO:n päätöksestä oikeuteen. Virginian piirituomioistuin katsoi USPTO:n tapaan, että patentti voidaan myöntää ainoastaan ihmiskeksijälle. Sittemmin asiaa käsiteltiin myös valitustuomioistuimessa, joka pysytti aiemman ratkaisun ja totesi niin ikään, että patenttilaki edellyttää yksiselitteisesti, että keksijöiden on oltava ihmisiä. Yhdysvaltain korkeimmalle oikeudelle Thaler esitti, että tekoälyn tuottamien patenttien hylkääminen rajoittaa patenttijärjestelmää ja tekee tyhjäksi kongressin aikomuksen edistää innovointia ja teknologista kehitystä. Huhtikuun lopussa Yhdysvaltain korkein oikeus kieltäytyä käsittelemästä kannetta, joten valitustuomioistuimen päätös on lainvoimainen.

Tekoälyn kehityksestä huolimatta on siten edelleen selvää, että patentti voidaan myöntää ainoastaan ihmiskeksijälle. Thaler on hakenut myös DABUS-järjestelmän tekemälle taiteelle tekijänoikeusrekisteröintiä, jonka USPTO kielsi niin ikään sen vuoksi, että tekijän tulee olla ihminen.

Lue Reutersin alkuperäinen uutinen englanniksi täältä.

Kuva: Unsplash, Possessed Photography

Kirjoittajat

Share: