IPR-ihmisiä: Wilma Kivilä, Senior Associate, Borenius Asianajotoimisto Oy

2/2024 5.3.2024

Tässä juttusarjassa tutustutaan suomalaiseen IPR-kenttään ja siellä työskenteleviin henkilöihin heidän omilla sanoillaan. Juttusarjassa kirjoittaja vastaa alla näkyviin valmiisiin kysymyksiin.

Esittelyssä:
Wilma Kivilä

Senior Associate
Borenius Asianajotoimisto Oy

Miten päädyit IPR-uralle ja nykyiseen tehtävääsi?

Sattumalta. Hain opintojeni loppupuolella Associate Trainee -tehtävään Boreniukselle ja tulin valituksi Boreniuksen IP & Tech -tiimiin, jossa työskentelen edelleenkin, tosin nyt Senior Associatena. Muistelen osallistuneeni tätä ennen Turun yliopistossa järjestetylle valinnaiselle immateriaalioikeuksia käsittelevälle kurssille, jonka myötä kiinnostus IP-asioita kohtaan oli herännyt. On tunnustettava, että aloittaessani Boreniuksella minulta löytyi luultavasti enemmän intoa kuin osaamista. Tunsin jotenkuten yliopistossa opetetut immateriaalioikeuden perusperiaatteet, mutta vasta harjoittelun aikana minulle avautui, mihin kaikkeen IPR:ää voidaan konkreettisesti hyödyntää. Innokkuus kuitenkin palkittiin ja sain olla jo harjoittelujaksoni aikana mukana monissa mielenkiintoisissa toimeksiannoissa. Niiden myötä aloin katsoa maailmaa yhä enemmän IPR-lasien läpi ja näin joka puolella yhtymäkohtia mielenkiintoisiin IPR-kysymyksiin, joihin harjoitteluni aikana törmäsin.

Monet toimeksiannoista liittyivät lääke- ja terveydenhuoltoalaan ja mukaan mahtui myös lääkepatenttiriidoissa avustamista. Olin aikaisemmin Turussa lakitoimistossa työskennellessäni päässyt työskentelemään riita-asioiden parissa ja kipinä niitä kohtaan oli säilynyt. Nautin siitä, että sain koota palapelin paloista yhtenäisen kokonaisuuden ja argumentoida sen puolesta. Kun sain mahdollisuuden yhdistää työssäni riita-asioiden hoitamista, IPR-kysymyksiä ja lääke- ja terveydenhuoltoalan juridiikkaa, tartuin siihen ja sillä tiellä olen yhä edelleen. Nykyään avustan kotimaisia ja kansainvälisiä asiakkaitamme keskittyen IPR-riitojen hoitamiseen. Vaikka ne ovat substanssiltaan haastavia ja vaativat jatkuvaa aivojumppaa, nautin valtavasti mahdollisuudesta oppia joka päivä uutta ja työskennellä useiden eri alojen huippuammattilaisten kanssa. Se kannustaa pitämään mielen avoimena ja uteliaana uusille näkökulmille.

Mieleen painuvin kokemus/muisto/tapahtuma IPR-alalta urasi varrelta?

Jo tähänastiseen uraan on mahtunut paljon opettavaisia, hauskoja ja jännittäviäkin hetkiä. Mieleeni on jäänyt nuorille (tai nuorenmielisille) juristeille suunnattu patenttijuridiikkaan keskittynyt konferenssi Brysselissä, johon osallistuin urani alkuvaiheessa yksin. Kyseessä oli ensimmäinen työmatkani ulkomaille ja kansainväliseen konferenssiin enkä tiennyt mitä odottaa. Ohjelmaan oli merkitty cocktail-henkinen tutustumistilaisuus ja seuraavalle päivälle varsinainen konferenssi. Minua jännitti mennä tilaisuuteen, josta en tuntenut ennestään ketään ja oletin sen olevan suomalaiseen tapaan hieman jäykkä ja lyhyt verkostoitumistilaisuus ennen varsinaista konferenssipäivää. Varsin pian minulle selvisi, että kyseessä olivat ihan rehdin railakkaat juhlat ja monet konferenssissa aiemmin käyneet odottivat iltatilaisuutta vähintäänkin yhtä paljon (elleivät jopa enemmän) kuin seuraavan päivän konferenssia.

Jännittäminen oli turhaa, sillä kaikki olivat avoimia ja helposti lähestyttäviä. Tuntui samaan aikaan oudolta ja inspiroivalta olla ympäristössä, jossa kaikki parisataa osallistujaa suhtautuivat intohimoisesti patenttijuridiikkaan, kun kotosuomessa jouduin rasittamaan patenttijuridisilla pohdinnoillani lähinnä muutamia kollegoita. Juhlat jatkuivat ravintolasta belgialaiseen pubiin ja monilla yöunet jäivät alle suositusten. Tein tuona iltana monia uusia tuttavuuksia, joiden kanssa olen yhteydessä edelleen ja joista osan kanssa olemme päätyneet myöhemmin työskentelemään yhdessä. Näitä tuttavuuksia tapasin myöhemmin urallani työskennellessäni pari vuotta sitten osan ajasta Lontoon toimistollamme osana Boreniuksen Lontoon rotaatio-ohjelmaa. Lontoossa työskentely oli inspiroiva kokemus, jonka aikana pääsin tutustumaan muun muassa moniin lontoolaisissa huipputoimistoissa työskenteleviin IPR-alan kollegoihin. Oli hauskaa huomata, että erilaisesta markkinasta ja toimintaympäristöstä huolimatta meitä yhdistivät samat mielenkiinnon kohteet, haasteet ja näkemykset alan kehityksestä.

Mitä muuttaisit IPR-alassa?

Haluaisin lisätä IPR-osaamista median, kuluttajien, ja yritysten keskuudessa. IPR-asiat ovat usein monimutkaisia ja voivat tuntua alaa tuntemattomalle hankalilta ja kaukaisilta. Medialla on kasvava paine tuottaa sisältöjä nopeasti. IPR-asioista viestitään mediassa toisinaan epämääräisesti ja joskus jopa virheellisesti siten, että lukijalle voi syntyä virheellinen käsitys esimerkiksi siitä, mitä milläkin IPR-oikeudella suojataan tai mitä jokin tuomioistuinratkaisu tarkoittaa. Tämä osaltaan heijastuu kuluttajien IPR-osaamiseen. Kuluttajat eivät myöskään aina ole perillä esimerkiksi tuoteväärennöksiin liittyvistä ongelmista, kuten väärennösten taloudellisista vaikutuksista oikeudenhaltijoille, niiden linkittymisestä ammattirikollisuuteen tai niihin liittyvistä terveys- ja turvallisuusriskeistä. IPR-osaamisen kehittäminen erityisesti nuorten keskuudessa olisi tärkeää verkkokauppaostamisen lisääntyessä ja merkkivaatetrendien kasvaessa. Yrityksissä aineettoman omaisuuden merkitys ymmärretään yhä paremmin, mutta selvitysten mukaan erityisesti pk-yritysten tietoisuus aineettoman omaisuuden hyödyntämisestä on keskimäärin vähäistä eikä IPR:ää hyödynnetä aktiivisesti. Samaan aikaan tiedetään, että aineeton omaisuus on keskeinen tekijä erityisesti kasvua tavoittelevien yritysten menestykselle ja esimerkiksi datan merkitys omaisuuseränä kasvaa lähes kaikilla toimialoilla. Kannustankin kaikkia meitä IPR-ammattilaisia miettimään, miten voimme omalta osaltamme edesauttaa IPR-osaamisen kehittämistä niin kuluttajien kuin yritystenkin keskuudessa.

Kehu kollegaa

IPR-yhteisö on suhteellisen tiivis niin Suomessa kuin Euroopassakin ja olen saanut tutustua moniin taitaviin kollegoihin, jotka ovat paitsi alansa huippuosaajia, myös huipputyyppejä. Jos pitää valita vain yksi henkilö, haluan mainita kollegani Jemina Bonsdorffin. Tutustuin Jeminaan tullessani Boreniukselle harjoittelijaksi. Hän oli juuri aloittanut juristina ja opasti minut talon tavoille. Olemme vuosien varrella kasvaneet yhdessä IPR-asiantuntijoiksi toinen toisiamme sparraillen. Matkan varrelle on mahtunut uuden oppimista, pitkiä keskusteluja, oivalluksia, turhautumista, iloisia onnistumisia ja kaikkea siltä väliltä. On korvaamatonta, kun on joku, jonka kanssa voi jakaa hölmöimmiltäkin tuntuvat ammatilliset pohdintansa ja joka haastaa ajattelemaan asiaa eri näkökulmista. Jemina on rohkea, osaava ja esimerkillinen kollega ja olen vakuuttunut siitä, että enemmän ja vähemmän ammatilliset keskustelumme ovat tehneet minusta paremman juristin.

Miten vietät vapaa-aikaasi?

Nautin koti-illoista, illanistujaisista, sarjamaratoneista, rentouttavista kävelyistä, pitkistä puheluista ja matkustelusta perheen ja ystävien kanssa. Lisäksi pelaan viikoittain tennistä ja käyn tanssitunnilla. Tämän vuoden tavoitteena on lukea ja kuunnella enemmän kirjoja. Olen aloittanut kuuntelemalla Maija Vilkkumaan elämäkertaa, jonka kuuntelua on tosin hidastanut se, että minun on vähän väliä siirryttävä fiilistelemään kuhunkin ajanjaksoon kuuluvia kappaleita.

Fakta sinusta, jota muut eivät tiedä?

Lempipaikkani rentoutumiseen on meren äärellä saaristossa. Vietin kaikki lapsuuteni kesät sukumme kesämökillä Turun saaristossa, jonne kokoonnuimme neljän perheen ja kymmenkunta serkun voimin. Tunnelma muistutti kesäisessä huolettomuudessaan Astrid Lingrenin Saariston lapsia. Kun älypuhelimia tai muutakaan modernia viihdettä (eikä sähköä tai juoksevaa vettä) ollut, tekemisen keksiminen vaati mielikuvitusta. Mökki ei ollut suuri ja etenkin sadepäivinä opin paljon työelämässä tarvittavia yhteistyötaitoja.

Kuvat: Wilma Kivilä

Aiheet: IPR-ihmisiä
Share: