Yhdysvalloissa evättiin jälleen tekijänoikeuden rekisteröinti tekoälyteokselle

18.12.2023

Yhdysvaltain tekijänoikeusviraston (USCO) arviointilautakunta vahvisti 11. joulukuuta 2023 viraston aiemman päätöksen hylätä tekijänoikeuden rekisteröintiä koskeva hakemus. Hakemus koski teosta, joka oli tehty tekoälyn avulla.

Tämänkertainen tekijänoikeustapaus koski kaksiulotteista teosta nimeltä SURYAST. Teos tehtiin käyttäen teoksen tekemistä varten räätälöityä tietokoneohjelmaa nimeltä RAGHAV. Teoksen tekijä Ankit Sahni oli hakenut teoksen rekisteröintiä vuonna 2021. Hakemuksessaan hän oli maininnut teoksen tekijöiksi itsensä sekä tietokoneohjelman. Hänen oma panoksensa koski teoksen pohjana käytetyn valokuvan ottamista. Tietokoneohjelma puolestaan muokkasi kuvan Vincent van Gogh:n The Starry Night -teoksen tyyliä muistuttavaksi.

Yhdysvaltain tekijänoikeusvirasto hylkäsi teoksen rekisteröintiä koskevan hakemuksen muun muassa ihmisen luomistyön puutteen nojalla. Lisäksi virasto totesi, että teoksessa oli mahdotonta erottaa ihmisen luomistyö tekoälyn luomasta lopputuloksesta. Sahni valitti päätöksestä mutta tekijänoikeusvirasto pysyi aiemmassa kannassaan, jolloin Sahni valitti päätöksestä toistamiseen. Tarvetta harkita päätöstä uudestaan hän perusteli muun muassa sillä, että teoksen osalta tehty luova työ oli suurimmaksi osaksi hänen panostaan ja tietokoneohjelma toimi vain avustavassa roolissa.

Tekijänoikeusvirasto päätyi kuitenkin lopulta siihen lopputulokseen, että tietokoneohjelman tulkinta Sahnin valokuvasta The Starry Night -teoksen tyylillä pohjautuu enemmän tietokoneohjelman toimintaan ja kuviin, joilla sitä on koulutettu, kuin Sahnin luovaan työhön.

Tekijänoikeusviraston päätöksen pääset lukemaan täältä ja alkuperäisen uutisen aiheesta täältä. Aiempia uutisia tekoälyn luomista teoksista pääset lukemaan täältä ja täältä.

Kuva: Yhdysvaltain tekijänoikeusviraston päätös.

Kirjoittajat

Share: