Tekoälyteoksen rekisteröinti evättiin Yhdysvalloissa

14.9.2023

Yhdysvaltain tekijänoikeusviraston arviointilautakunta julkaisi päätöksen, jolla evättiin generatiivisen tekoälyn, Midjourneyn, luoman teoksen rekisteröinti. Kyseinen päätös näyttäisi olevan jatkumoa kielteiseen suhtautumiseen tekoälylähtöisten teosten suojaamiseen immateriaalioikeuksilla.

Tekijänoikeusvirasto on aikaisemmin tänä vuonna julkaissut ohjeita tekoälylähtöisten tai osittain tekoälyn luomien teosten rekisteröimiskelpoisuuden arvioimiseksi. Ohjeiden mukaan on esimerkiksi arvioitava, onko teos pohjimmiltaan syntynyt siten, että suurin osa työstä on ihmisen tekemää ja tekoäly on ainoastaan avustavassa osassa vai, ovatko myös perinteiseen tekijään liitetyt elementit, kuten taiteellinen ilmaisu, tekoälyn tuottamia. Jos teos on yksinomaan tekoälyn tuottama, sitä ei voida rekisteröidä.

Tapauksessa arvioinnin kohteena oli Jason M. Allenin teos ”Théâtre D’opéra Spatial”. Tekijänoikeusvirasto totesi päätöksessään, että teos sisältää tekoälyn luomaa sisältöä enemmän kuin vähäisen määrän ja sen rekisteröinti on siten hylättävä. Viraston mukaan se voisi myöntää rekisteröinnin tekoälylähtöisen teoksen ihmisen luomille osille, jos siinä on ylipäätään riittävästi inhimillisen työn tulosta. Tällöin kuitenkin tekoälyn luomat osat jäävät vaille suojaa.

Rekisteröinnin hakija ei tuonut ilmi hakemuksessa tekoälyn osuutta luomistyössä. Teos on kuitenkin aikaisemmin kerännyt huomiota Yhdysvalloissa, sillä se on voittanut Colorado State Fair’s annual fine art -kilpailun ja oli täten ensimmäinen kilpailun voittanut tekoälyn luoma teos. Allen puolusti tekijänoikeuden myöntämistä kertomalla useista tarkastuksista ja sanallisista kehotteista, joita hän oli syöttänyt tekoälylle satoja kertoja nykyiseen lopputulokseen päästäkseen. Lisäksi hän oli esimerkiksi parannellut kuvan resoluutiota, poistanut virheitä ja muuttanut sen visuaalista ilmettä muita kuvanmuokkausohjelmia hyödyntäen.

Tekijänoikeusvirasto oli pyytänyt Allenia poistamaan teoksesta Midjourneyn luomat osat, mistä hakija oli kieltäytynyt. Täten virasto totesi, että Midjourneyn ja Allenin luomat osat teoksesta ovat sulautuneet siinä määrin yhteen, että niitä olisi mahdotonta erottaa. Tämän takia työn tekijänoikeussuoja oli hylättävä myös Allenin luomistyön osalta.

Allen pyysi virastoa harkitsemaan hakemusta uudelleen, mutta työ ei saanut edelleenkään sellaisenaan suojaa (toisaalta esimerkiksi Photoshopilla tehdyt visuaaliset muokkaukset olisivat sisältäneet tarpeeksi ihmisen työtä). Hakijan mukaan kyseessä on arvopäätös ja arviointikriteerit ovat liian tiukkoja.

Pääset lukemaan päätöksen täältä ja asiaa käsittelevän blogitekstin täältä.

Kuva: Tekijänoikeusviraston päätös 

Kirjoittajat

Share: