Sheinin koko liiketoimintamalli uuden kanteen kohteena

16.4.2024

Pikamuotijätti Sheiniä vastaan on jälleen nostettu kanne, jossa yhtiötä syytetään tekijänoikeusloukkauksista. Uudessa kanteessa ei kuitenkaan syytetä Sheiniä vain kantaja Alan Gianan tekijänoikeuksien loukkaamisesta, vaan kanteen kohteena on Sheinin ”teollisen mittakaavan systemaattinen ja digitaalinen tekijänoikeusloukkausjärjestelmä”, joka pohjautuu suurelta osin tekoälyn käyttöön.

Yhdysvalloissa 5. huhtikuuta 2024 nostetun kanteen mukaan Sheinin liiketoimintamalli perustuu laajalle levinneisiin tekijänoikeusloukkauksiin, joiden johdosta yhtiö pystyy tuottamaan tuhansia malleja päivittäin ja saamaan yli 30 miljardin dollarin vuositulot. Giana on esittänyt, ettei Shein juuri suunnittele omia tuotteitaan, vaan luottaa ”kehittyneisiin elektronisiin järjestelmiin”, jotka etsivät internetistä algoritmien avulla suosittuja teoksia, ja valmistaa sitten tuotteensa näiden teosten pohjalta ilman viittausta alkuperäisten teosten tekijöihin. Omien teostensa osalta Giana katsoo, että Shein on luvatta kopioinut teoksia, näyttänyt niitä verkkosivuillaan ja valmistanut niiden pohjalta tuotteita myyntiin.

Kantaja väittää, että kopiot tekijänoikeudella suojatuista teoksista toimitetaan suoraan, ilman tekijänoikeudellista arviota, Sheinin tehtaille tuotantoa varten. Perusajatus kanteen mukaan siten on, että yhtiö käyttää algoritmeja ja tekoälyä trendikkäiden tuotteiden tunnistamiseen sosiaalisessa mediassa sekä muualla verkossa ja valmistaa sitten vastaavia tuotteita nopeasti ja halvalla. Giana katsoo olevan selvää, että Sheinin toiminta on tahallista. Pikamuotijätti ei ole kommentoinut kannetta.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Sheinin tuotteiden ja koko liiketoimintamallin on väitetty loukkaavan laajasti tekijänoikeuksia. The Fashion Law:n alkuperäisessä uutisessa on todettu, että Sheinin liiketoimintamalliin keskittyvät tapaukset ovat mielenkiintoisia, koska niissä huomioidaan tekoälyjärjestelmien yleistyvä käyttö muodissa ja trendien kopioimisessa. Tätä uutta tapausta, samoin kuin alan yleistä kehitystä, onkin huomionarvoista seurata.

Lue lisää:
Pikamuotijätti Shein oikeudessa tekijänoikeusloukkauksista – IPRinfo 24.7.2023
H&M vs. Shein – IPRinfo 11.8.2023
Uniqlo vs. Shein – IPRinfo 22.1.2024

Lue myös:
Sheinin vaatteista löytyi haitallisia kemikaaleja – Yle 7.4.2024

Kuva: Unsplash / John Cameron

Kirjoittajat

Share: