H&M vs. Shein

11.8.2023

Buttons and threads

Ruotsalainen muotibrändi H&M on nostanut tekijänoikeusloukkauskanteen kiinalaista pikamuotiyritys Sheiniä vastaan Hongkongissa. Yhtiö vaatii vahingonkorvauksia sekä kieltomääräystä, jolla Shein saataisiin lopettamaan ruotsalaisyrityksen oikeuksia loukkaava toiminta.

Kanteessa H&M väittää Sheinin kopioineen sen vaatteita. Loukkauskanne sisältää kuvia H&M:n tuotteista, kuten uimahousuista ja villapaidoista todisteena siitä, että Shein on varastanut sen malleja ominaan myytäviksi. Vastaajana oikeudenkäynnissä on Sheinin lisäksi yrityksen aiemmin omistanut hongkongilainen Zoetop Business Co. Oikeudenkäyntien sarja on tiettävästi ollut käynnissä heinäkuusta 2021 lähtien.

Tekijänoikeusloukkausasiaa käsiteltiin ensimmäisen kerran Hongkongin tuomioistuimessa viime syyskuussa. Viimeisin käsittely järjestettiin Hongkongin korkeimmassa oikeudessa 31. heinäkuuta.

Shein on viime aikoina ollut myös muihin tekijänoikeusloukkauksiin liittyvien oikeustoimien kohteena. Kaliforniassa 11. heinäkuuta nostetun kanteen mukaan pikamuotijätti oli hyödyntänyt tekoälypohjaista algoritmia ajankohtaisen taiteen tunnistamiseen ja sitten jäljentänyt taiteilijoiden teoksia omalla sivustollaan myytäviksi.

Alkuperäinen uutinen on luettavissa täältä. Lisää tietoa Sheinin väitetystä algoritmista ja siihen liittyvästä kanteesta on luettavissa täältä.

Kuva: Unsplash, Merve Sehirli Nasir

Kirjoittajat

Share: