Raportti Yhdysvalloista: NFT & IP-lainsäädäntö

13.3.2024

Yhdysvaltain patentti- ja tavaramerkkivirasto (USPTO) ja Yhdysvaltain tekijänoikeusvirasto ovat julkaisseet 12. maaliskuuta 2024 raportin, jonka johtopäätös on, että voimassa oleva immateriaalioikeussääntely riittää vastaamaan non-fungible tokeneita (NFT) ja tekijänoikeus- ja tavaramerkkirikkomuksia koskeviin kysymyksiin.

Termi NFT viittaa eräänlaiseen ainutlaatuiseen aitoustodistukseen, joka perustuu lohkoketjuteknologiaan. Jokainen NFT on yksilöllinen, ja se antaa omistusoikeuden digitaaliseen keräilyesineeseen, kuten taideteokseen tai musiikkikappaleeseen, joka puolestaan voi sisältää kolmannen tahon immateriaalioikeuksilla suojattua materiaalia. NFT:n esittämä tai todentama sisältö esiintyy metadatassa linkkinä osoitteeseen, jota seuraamalla sisältö voidaan löytää – sisältö voi olla tai olla olematta sisällä lohkoketjussa.

Raportissa tunnistetaan, että NFT:t tarjoavat ainutlaatuisia mahdollisuuksia, mutta tuovat myös uusia haasteita. Siinä muun muassa huomioidaan, että ostajat ja myyjät eivät välttämättä tiedä, mitä immateriaalioikeuksia NFT:iden luomiseen, myyntiin ja siirtoon liittyy. Raportissa korostetaan tarvetta selkeyttää oikeudellisia näkökohtia NFT:iden ympärillä ja lisätä erityisesti oikeuden haltijoiden tietoisuutta NFT-markkinoista ja suojaamisstrategioista.

Siten raportissa painotetaan koulutuksen tärkeyttä sen sijaan, että toimenpiteeksi suositeltaisiin lainsäädäntömuutoksia. Yhdeksi syyksi kerrotaan se, että sääntely olisi teknologian nopean kehityksen vuoksi todennäköisesti ennenaikaista. Lisäksi huomioidaan, että uudet lainsäädäntötoimet voisivat hankaloittaa tätä kehitystä. Raportissa huomioidaan myös muun muassa, että vaikka NFT-teknologia on uutta, itse immateriaalioikeuksiin liittyvät kysymykset välttämättä eivät. Raportissa esimerkiksi todetaan vapaasti käännettynä, että ”siinä määrin kuin NFT sisältää tekijänoikeudella suojatun teoksen luvattoman kopion tai linkin tällaiseen kopioon, kyseisen NFT:n luominen tai myyminen on samaan tapaan tekijänoikeuslain vastaista kuin mikä tahansa luvaton kopiointi tai esittäminen.”

Alkuperäiset uutiset löydät täältä ja täältä.

Lue lisää aiheesta:
Metaversumi, NFT ja tavaramerkit – pysytkö perässä? – IPRinfo
Teosten käyttäminen NFT:n avulla – IPRinfo
Onko käsilaukku myös metaversumissa käsilaukku? – IPRinfo

Kuva: Unsplash / Su San Lee

Kirjoittajat

Share: