Töissä IPR University Centerillä: Vivian Stolt

6/2021 11.11.2021
Vivian Stolt

Tässä juttusarjassa tutustutaan IPR University Centerin toimintaan ja siellä työskenteleviin harjoittelijoihin. IPR University Centerissä on jatkuvasti 1-2 harjoittelijaa. 20 toimintavuoden aikana harjoittelijoita on kertynyt jo lähes sata. Tänään esittelyssä on Vivian Stolt.

Kuka olet?

Olen Vivian Stolt, alun perin Turusta kotoisin oleva, mutta sittemmin helsinkiläistynyt ammattiviulisti, oikeustieteiden opiskelija ja IPR University Centerin harjoittelija.

Missä opiskelet?

Opiskelen tällä hetkellä viimeisiä kuukausia Helsingin Taideyliopistossa Sibelius-Akatemiassa ja viimeistä vuotta Tilburgin Yliopiston Global Law-ohjelmassa Hollannissa. Syksyllä 2022 edessä odottavat taidehallinnon jatko-opinnot maailman kulttuuripääkaupungissa New Yorkissa Fulbright Finland – säätiön stipendiaattina.

Miksi IPR kiinnostaa? Mikä IPR erityisesti kiinnostaa ja miksi?

Taidetaustani vuoksi tekijänoikeuteen liittyvät kysymykset kiinnostavat erityisen paljon. Immateriaalioikeuksissa, ja ennen kaikkea tekijänoikeuksissa, kaksi minua syvästi puhuttelevaa alaa, taideala ja oikeustiede, yhdistyvät.

Aineettomien oikeuksien avulla voimme kannustaa luovaan työskentelyyn ja suojata luovan prosessin tuloksena syntyneitä teoksia. Osittain niiden avulla taiteellinen toiminta ja uusien teosten luominen voidaan tehdä mielekkääksi ja kannattavaksi ja siihen voidaan kannustaa. Tämä luovuuteen ja uuden luomiseen kannustava puoli kiinnostaa, innostaa ja viehättää IPR-alassa kaikkein eniten.

Milloin aloitit työskentelyn IPR University Centerillä? Mistä kuulit harjoittelusta?

Aloitin harjoittelun elokuussa 2021, oikeustieteellisten kandiopintojeni viimeisenä vuonna. IPR University Centeriin törmäsin keväällä 2021 tutustuessani Googlen kautta Suomessa toimiviin IPR-alan yrityksiin. Kesäkuussa osallistuin Centerin järjestämään IPR Summer Schooliin ja kuulin ensimmäistä kertaa harjoittelusta. Hain harjoitteluun, koska IP-ala puhutteli ja halusin oppia lisää aineettomista oikeuksista ja niiden parissa työskentelystä.

Millaisten työtehtävien parissa olet työskennellyt ja millainen on tyypillinen työpäivä? Millaista työskentely on ollut?

Päivittäisiin työtehtäviin on kuulunut uutisointi alan ajankohtaisista aiheista, IPRinfo-lehden toimitustyöhön osallistuminen sekä tutkimuskeskuksen tekemässä tutkimuksessa avustaminen. Lisäksi olen päässyt osallistumaan moniin IPR Centerin lähes viikoittain järjestämiin webinaareihin ja muihin tapahtumiin, kuten IP-lounaisiin.

Erilaisten artikkelien ja uutisten kirjoittaminen verkkosivuille ja IPRinfo-lehteen on antanut hyvän käsityksen eri aineettomien oikeuksien suojamuodoista. Alaan liittyvien ajankohtaisten asioiden seuraaminen on ollut kiva ja mielekäs tapa oppia uutta. Tutuksi ovat tulleet kaikenlaiset aineettomiin oikeuksiin liittyvät aiheet aina tavaramerkeistä brändäykseen ja patenteista mallioikeuksiin.

Mikä on ollut parasta harjoittelussa toistaiseksi?

IPR University Centerillä ehdottomasti parasta on ollut jatkuva uuden oppiminen. Ensimmäisestä päivästä lähtien olen päässyt oppimaan aineettomista oikeuksista monipuolisesti ja laajasti, tapaamaan mielenkiintoisia alalla vaikuttavia ihmisiä, luovasti hyödyntämään omaa osaamistani sekä haastamaan itseäni. Ilahduttava yllätys on ollut myös tosi kivat työkaverit: Centeriä pyörittävät Auri ja Anni ovat loistotyyppejä, enkä olisi voinut toivoa parempia harjoittelukollegoita kuin Ellenetta Jestoin ja nyt myöhemmin Suvituuli Saarnilehdon.

On myös ollut hienoa nähdä, miten tietoutta tietystä aiheesta, IPR University Centerin tapauksessa IP-oikeuksista, voidaan aktiivisesti lisätä. On ollut tosi opettavaista seurata sivusta, miten konseptia voidaan markkinoida ja myydä eteenpäin, ja miten omia verkostoja voi aktiivisesti kasvattaa.

Vivian Stolt

Mikä on unelmaduuni?

Haluaisin tulevaisuudessa päästä mahdollisimman kokonaisvaltaisesti hyödyntämään omaa osaamistani sekä taidealalla että oikeustieteissä. Unelmanani on toimia johtavassa tai hallinnollisessa tehtävässä esimerkiksi konserttitalossa, oopperatalossa, levy-yhtiössä tai agentuurissa. Uskon, että poikkialaisesta, myös immateriaalioikeuksiin liittyvästä tietämyksestäni olisi näissä tehtävissä hyvin paljon iloa ja uskon, että minulla voisi olla niissä paljon annettavaa.

Tämänhetkisestä melko selkeästä visiosta huolimatta tavoitteenani on pitää kaikki ovet avoinna kaikenlaisille kiinnostaville mahdollisuuksille ja pyrkiä tarttumaan niihin sitä mukaan, kun niitä tarjoutuu. Se pitää elämän jännittävänä ja innostavana – koskaan ei tiedä, mitä mahdollisuuksia ja käänteitä elämä voi tuoda tullessaan!

Mitä tiesit aineettomista oikeuksista ennen kuin jouduit käsittelemään niitä?

Aika vähän ja hyvin pintapuolisesti. Taideopintojen kautta tekijänoikeuteen liittyneet asiat olivat etäisesti tuttuja, ja oikeustieteellisissä opinnoissa immateriaalioikeuksia oltiin lyhyesti sivuttu. IPR Summer Schoolin ja IPR University Centerillä tehdyn harjoittelun myötä aineettomien oikeuksien maailman laajuus on kuitenkin avautunut minulle ihan uudella tapaa. Se on ollut monella tapaa tosi kiehtova kokemus.

Mitä teet vapaa-ajalla?

Vapaa-ajalla keikkailen Kansallisoopperan orkesterissa, Radion sinfoniaorkesterissa ja Helsingin kaupunginorkesterissa. Oikeustieteellisten opintojen myötä suhde musiikkiin on mullistunut: näen soittamisen ja musiikin alan ihan uudesta näkökulmasta, enkä tiedä milloin olisin aikaisemmin nauttinut soittamisesta ja arvostanut alaa yhtä paljon kuin nyt. On mahtavaa voida työpäivän jälkeen hoitaa kouluhommat loppuun ja sitten lähteä soittamaan maailman hienointa musiikkia valtavan lahjakkaiden ihmisten kanssa. Koen olevani tässä suhteessa tosi onnekas ja etuoikeutettu ja olen tämänhetkisestä elämäntilanteesta tosi kiitollinen.

Inspiroiva ihminen.

Inspiroidun monista ihmisistä ja koen löytäväni melkein kaikista sellaisia piirteitä, joista voisin oppia tai joita voisin omaksua. Centerillä on esimerkiksi ollut hauskaa seurata vetovastuussa olevien Aurin ja Annin dynaamista, rennolla ja hyvällä meiningillä sekä asiantuntevalla otteella tekemää yhteistyötä. Sellaisen otteen haluaisin itsekin osata ottaa omassa työelämässä tulevaisuudessa!

Kenelle suosittelisit harjoittelua?

Suosittelen harjoittelua ihan kaikille IPR-alasta kiinnostuneille, ennen kaikkea alalla tehtävästä urasta haaveileville. IPR University Centerin harjoittelu tarjoaa mielestäni ainutlaatuisen aitiopaikan suomalaiseen IP-alaan, enkä voi kuvitella parempaa tapaa päästä IP-alan töihin kiinni. Olen tosi iloinen ja kiitollinen kaikesta täällä oppimastani ja toivon, että IPR University Centerin harjoitteluohjelma jatkuu vielä pitkään tulevaisuudessa.

Lopuksi vielä pieni musiikillinen tervehdys IPRinfo-lehden lukijoille.

Aiheet: Haastattelut

Kirjoittajat

Share: