STY:n vuonna 2022 jakamat tutkielmastipendit

1/2023 3.1.2023
pile of books

Tärkeänä osa-alueena Suomen Teollisoikeudellisen yhdistyksen, STY:n, toimintaa on vuosittaisten stipendien myöntäminen ansiokkaista immateriaalioikeudellisista tutkielmista. Sen lisäksi, että tutkielman kirjoittaja saa rahallisen palkinnon hänelle tarjoutuu mahdollisuus esittää tutkielmansa STY:n jäsenille.

Stipenditoimikunnan puheenjohtajana on monena vuonna toiminut osakas Åsa Krook, Asianajotoimisto Waselius & Wist. Toimikunnan muut jäsenet olivat viime vuonna yliopistonlehtori Juha Vesala, Lapin yliopisto, Vice President, Head of IP Legal Pirke Fustinoni, MetsoOutotec, eurooppapatenttiasiamies Jouni Smolander, Laine IP, Director IP Management Virpi Torgnetty, Kemira ja Patent manager Veera Lyytinen, Sandvik AB.

Jaetut stipendit

STY:n hallitus päätti stipendikomitean esityksestä jakaa vuonna 2021 julkaistuja immateriaalioikeudellisaiheisia graduja kokevat stipendit kolmelle henkilölle eli Jon Jokelinille, Helsingin yliopisto, Theo Pynttärille, Helsingin yliopisto, ja Helmi Yli-Äyhölle, Helsingin yliopisto.

Jokelinin tutkielma käsittelee lohkoketjuteknologiaa tavaramerkin tosiasiallisen käytön todistamisessa (”Lohkoketjuteknologia tavaramerkin tosiasiallisen käytön todistamisessa”). Pynttärin tutkielman aihe on: ”Tekijän oikeudesta asianmukaiseen ja oikeasuhtaiseen korvaukseen”. Yli-Äyhön tutkielma sivuaa myös tekijänoikeutta. Sen otsikko on: ”Lähioikeuden luovutusehdot aloittelevan artistin levytyssopimuksessa – nykyinen ja tuleva kohtuullisuuden sääntely”.

Jokelinin tutkielmassa tarkastellaan todistelutarkoituksessa laadittuja lohkoketjupohjaisia sähköisiä todisteita ja erityisesti niiden hyödynnettävyyttä tavaramerkkien tosiasiallisen käytön osoittamisessa.

Pynttärin tutkimusaiheena on DSM-direktiivin (Direktiivi (EU) 2019/790 tekijänoikeudesta ja lähioikeuksista digitaalisilla sisämarkkinoilla) asianmukaisen ja oikeasuhtaisen korvauksen periaatteen analysointi, tekijänoikeudellisten luovutusten nykysääntelyn systematisointi sekä de lege ferenda-kannanoton muodostaminen periaatteen kansallisesta täytäntöönpanosta.

Yli-Äyhön lainopillisessa tutkimuksessa selvitetään millaiset levytyssopimusten ehdot voivat olla kohtuuttomia, millä keinoilla kohtuullisuus pyritään turvaamaan ja mitä sääntelyä tulevaisuudessa tarvittaisiin, jotta levytyssopimuskäytäntö olisi kohtuullinen kummallekin sopijapuolelle. Yli-Äyhö tarkastelee myös studiomuusikon työsopimusta ja pohdiskelee mikäli työsuhteen elementeistä löytyisi tukea levytyssopimusta koskevaan sääntelyyn.

Stipendin saajien esityksiä oli mahdollisuus kuunnella Asianajotoimisto Waselius & Wistin tiloissa 9.11.2022.

Stipendien haku

Vuonna 2022 valmistuneiden tutkielmien osalta stipendejä voi hakea kuluvan vuoden helmikuun loppuun mennessä. Stipendin voi hakea vapaamuotoisella hakemuksella ja siitä tulee ainakin käydä ilmi opinnäytetyö, opinnäytetyön tekijä sekä hakijan yhteystiedot. Hakemus ja liitteet tulee toimittaa sähköpostitse osoitteeseen stipendi@sty.net. Hakemukseen tulee myös liittää kopio yliopiston/korkeakoulun siitä antamasta arvostelusta (arvosana ja mahdollinen kirjallinen lausunto).

Immateriaalioikeudellisen uran alkutaival

Taloudellinen tuki aloittelevalle juristille on luonnollisesti tärkeä. Mutta mahdollisuus esittää tutkimuksensa tulokset STY:n jäsenistölle voi olla vähintään yhtä tärkeä. Lounastilaisuudessa voi tehdä vaikutuksen kuulijakuntaan ja lisäksi se on erinomainen mahdollisuus verkostoitumiseen. IPR info toivottaa myös tervetulleeksi lyhyen kirjoituksen tutkielmasta.

Kuva: iStock/Vimvertigo

Kirjoittajat

Share: