STY:n tutkielmastipendit jälleen jaossa

6/2021 21.12.2021
opiskelija kirjoittamassa

STY:n tutkielmastipendit jälleen jaossa – hakuaika helmikuun 2022 loppuun

Suomen teollisoikeudellinen yhdistys (STY) myöntää vuosittain yhden tai useamman tutkielmastipendin ansiokkaasta teollisoikeuksiin liittyvästä yliopistossa tai ylemmän korkeakoulututkinnon osana laaditusta tutkielmasta tai vastaavasta lopputyöstä. STY:n tutkielmastipendi myönnetään yliopistollisen maisteritutkinnon, kuten esimerkiksi oikeustieteen maisteri tai diplomi-insinöörin tutkinnon tai vastaavan suorittaneelle henkilölle. Tutkinto voi olla suoritettu Suomessa tai ulkomaisessa korkeakoulussa. Hakemus stipendin myöntämisestä tulee toimittaa opinnäytetyön hyväksymistä seuraavan kalenterivuoden helmikuun loppuun mennessä. Vuonna 2021 hyväksytyn opinnäytetyön osalta hakemus tulee toimittaa vuoden 2022 helmikuussa.

Hae: https://www.sty.net/stipendit-ja-apurahat/tutkielmastipendit/

Hakemus

Stipendi haetaan vapaamuotoisella hakemuksella. Hakemuksesta tulee käydä ilmi ainakin opinnäytetyö, opinnäytetyön tekijä ja hakijan yhteystiedot. Stipendiä voi hakea opinnäytetyön tekijä tai häntä voi ehdottaa stipendinsaajaksi esimerkiksi tiedekunnan edustaja. Jos hakija on jälkimmäinen, hakemukseen on liitettävä selvitys opinnäytetyön tekijän suostumuksesta hakemiselle ja/tai opinnäytetyön tekijän yhteystiedot.

Hakemus ja kopio opinnäytetyöstä sekä yliopiston tai korkeakoulun antamasta arvostelusta (arvosana ja mahdollinen kirjallinen lausunto) on toimitettava sähköpostitse osoitteeseen stipendit@sty.net.

Huomoitavaa on, että stipendin myöntämistä ei ole rajattu korkeimman arvosanan saaneisiin. Opinnäytetyö voi lisäksi olla kirjoitettu suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.

Saajia ja aiheita

Hakijoita vuoden 2020 osalta oli yhdeksän. Heistä peräti neljä sai stipendin. Nämä olivat Amanda Blick, “Odre Public and Morality Exclusions for the Patentability of Germline Gene Therapy ”, Miko Leach, “Patents and Equivalents – A comparative study of the doctrine of equivalence in Anglo-American and Nordic patent laws”, Eero Liikanen,Lääkkeiden lisäsuojatodistusjärjestelmä ja lisäsuojatodistuksen myöntämisedellytykset Euroopan unionissa” ja Anton Ylikallio, ” Musikalisk sampling som användarrätt enligt EU-rätten”. Kaikki neljä olivat Helsingin yliopistosta.  

Vuoden 2019 osalta stipendi jaettiin kahdelle henkilölle, Pauliina Rajalalle Helsingin yliopiston Vaasan yksiköstä ja Kristiina Rovelle Lapin yliopistosta. Rajalan opinnäytetyö oli otsikoitu ”Teollisen koneellisesti tuotetun datan suojaaminen liikesalaisuutena” ja Roven ” Patentinhaltijan kielto-oikeus kestävän innovaatioyhteistyön mahdollistajana”.

Vuoden 2018 stipendit annettiin samaten kahdelle henkilölle Johan Vilenille Helsingin yliopistosta työstä ” Patentskyddets utvidgning med tiden – förbättringsuppfinningar och teknologisk utveckling” ja Johanna Rahnastolle, myös Helsingin yliopistosta, työstä ”Health Rights as a Limitation to Grant of Injunctions for Pharmaceutical Patents in EU”. ( Katso IPR info 1/2020, jossa stipendinsaajat kertovat tutkielmistaan)

Aiheet stipendien saajilla ovat olleet moninaisia. Vuoden 2020 ensimmäisessä IPRinfo-lehdessä stipenditoimikunnan jäsenet Juha Vesala ja Pirke Fustinoni korostivat, että lopputyön eli tutkielman aihe voi liittyä patentteihin, tavaramerkkeihin, toiminimiin, mallioikeuteen, ym., mutta huomiota kiinnitetään myös siihen, että aiheella on käytännön merkitystä ja että tutkielman taso on akateemisesti hyvä.

Väylä IPR yhteisöön ja työmarkkinoille

Stipendin myötä saajalle/saajille tarjoutuu mahdollisuus esiintyä STY:n järjestämässä lounastilaisuudessa syksyn alussa. Siinä stipendin saaneet esittävät tutkielmansa tavoitteita, lähestymistapaa tutkimuskohteeseen ja päätelmiä STY:n jäsenistölle. Näin he saavat ansaittua näkyvyyttä taloudellisen tunnustuksen lisäksi. Mielenkiintoinen tutkielma ja hyvä esitys voi olla avain työmarkkinoille. Esityksiä ovat kuuntelemassa sekä teollisuuden että asianajo- ja asiamiestoimistojen edustajia. Stipenditoimikunnassa nämä tahot ovat myös edustettuina.

Stipendin saajat ovat tervetulleita kirjoittamaan tutkielmastaan IPRinfo-lehteen. Otamme kirjoituksenne mielihyvin vastaan. Tämä on myös mahdollisuus IPR-yhteisölle pysyä ajan tasalla korkeakouluissa tehdystä tutkimuksesta.

IPRinfo-lehti seuraa suurella mielenkiinnolla, mihin suuntaan IPR-tutkimus on menossa ja mitkä kysymykset kiinnostavat IPR-alalle pyrkiviä nuoria.

 

 

 

 

Kirjoittajat

Share: