Patenttipoolit helpottavat patenttien saatavuutta – case Avanci ja autoteollisuus

6/2022 14.12.2022
car 4g

IPR University Center järjesti 15.11.2022 Patenttien kollektiivinen lisensointi – Avanci ja autoteollisuus -luennon, jossa Marconin Senior Vice President Ilkka Rahnasto kertoi patenttipooleista ja patenttien kollektiivisesta lisensoinnista. Marconin lisensointihanke Avanci on tänä vuonna onnistunut lisensoimaan 4G-patentteja valtaosaan autoteollisuudesta.

Mistä patenttipooleissa on kyse?

Patentinhaltija voi myöntää ulkopuoliselle käyttöluvan eli lisenssin korvausta vastaan patenttinsa hyödyntämiseen ammattimaisesti. Käytännössä lisensointi onkin keskeinen tapa hyödyntää patenttioikeuksia kaupallisesti. Lisenssisopimuksella lisensoija luovuttaa lisenssinsaajalle käyttöoikeuden hyödyntää patenttiaan kaupallisesti ilman, että omistusoikeutta luovutetaan eteenpäin.

Lisensointisopimukset ja niiden laajuus vaihtelevat huomattavasti. Patentteja voidaan ensinnäkin lisensoida eksklusiivisesti, jolloin lisensoija luovuttaa lisenssin kohteen vain yhdelle toimijalle. Toisaalta patentteja voidaan lisensoida myös kollektiivisesti, jolloin käyttöoikeus luovutetaan usealle toimijalle samanaikaisesti ja lisenssien hankkiminen keskitetysti helpottuu. Tällöin puhutaan ns. patenttipooleista, joiden tarkoitus on kerätä yhteen tietyn teknologian käyttämisen kannalta välttämättömät patentit ja lisensoida ne yhtenä pakettina lisenssinsaajalle.

Patenttipooli tuo lisenssinsaajat ja patentinhaltijat yhteen, ja patenttipooli on käytännössä sopimus patentinhaltijoiden välisistä oikeudellisista järjestelyistä. Patenttipoolin avulla yritykset voivat käyttää lisensoitua teknologiaa helposti ja patentinhaltijat voivat jakaa käyttölupia patentteihinsa mahdollisimman laajasti.

Patenttipooleilla jo lähes 170 vuoden historia

Kollektiivisen lisensoinnin suosio on kasvanut viime vuosina. Kyseessä ei kuitenkaan ole täysin uusi ilmiö, sillä tämän tyyppisellä lisensoinnilla on yli sadan vuoden perinteet. Ensimmäinen patenttipooli syntyi jo vuonna 1856, kun Yhdysvalloissa ompelukoneiden patentit koottiin yhteen kollektiivisesti lisensoitavaksi. Vähitellen yhä useammalla alalla päädyttiin hyödyntämään kollektiivista lisensointia, ja patenttipoolit laajenivat. Patenttipooleilla katsottiin olevan kannustinvaikutusta innovaatioiden kehitykseen.

Patenttipoolien suosio kasvoi 1800-luvun lopulta 1940-luvulle asti, kunnes vuonna 1945 Yhdysvaltojen korkein oikeus katsoi lasiastioiden valmistukseen liittyneen patenttipoolin tukevan kartelleja ja kielsi kyseisen patenttipoolin kilpailuoikeuden vastaisena. Ratkaisun jälkeisinä vuosikymmeninä kollektiivinen lisensointi väheni kilpailuoikeudellisten kysymysten takia.

Kollektiivilisensointi alkoi nousta uudestaan pinnalle vuonna 1984, kun Philips ja Sony muodostivat patenttipoolin CD-levyteknologian patenttien lisensointia varten. Toinen käännekohta tapahtui vuonna 1997, kun MPEG LA -yhtiö pyysi Yhdysvaltain oikeusministeriöltä arviointia videotiedostojen pakkausmenetelmiin liittyvästä patenttipoolista kilpailuoikeuden näkökulmasta. Oikeusministeriö antoi patenttipoolille hyväksyvän arvion ja katsoi, että patenttipooli voi edistää ja tehostaa patenttitoimintaa eri aloilla.

Oikeusministeriön kannanotto avasi Yhdysvalloissa jälleen uusia mahdollisuuksia patenttipooleille. Sittemmin myös esimerkiksi Euroopan komissio on pitänyt patenttipooleja toimivana ratkaisuna patenttien saatavuuden helpottamiseksi sekä lisenssiehtojen selkeyttämiseksi.

Patenttipoolin menestys edellyttää reiluja ehtoja

Marconi on vuonna 2017 perustettu patenttilisensointiyhtiö, jolla on useita lisensointihankkeita eri aloilla. Lisensointihanke Avanci keskittyy autoteollisuuden teknologiapatentteihin ja IoT-patentteihin. Avanci tarjoaa yhdellä sopimuksella kollektiivisen lisenssin kommunikaatioverkkoja koskeviin essentiaalipatentteihin. Tänä vuonna Avanci on onnistunut lisensoimaan 4G-patentteja valtaosaan autoteollisuudesta, mikä tarkoittaa yli 80 autobrändiä ja 80 miljoonaa autoa. Lisenssinhaltijoina on mukana yli 50 essentiaalipatenttien haltijaa.

Avanci pyrkii yksinkertaistamaan lisensointia ja tekemään esimerkiksi lisenssimaksujen hinnoittelusta läpinäkyvää ja reilua. Lisenssiehdot on laadittu markkinaehtoisesti, ja ne ovat julkiset ja samansisältöiset kaikille lisenssinsaajille ja patentinhaltijoille ympäri maailman. Kuka tahansa essentiaalipatentin haltija voi liittyä kollektiiviseen lisenssiin, eikä kollektiiviseen lisenssiin liittyminen sulje pois mahdollisuutta kahdenväliseen lisensointiin.

Ilkka Rahnaston mukaan tietyt elementit ovat tarpeellisia onnistuneen patenttipoolin tai lisensointialustan rakentamiseksi. Ensinnäkin on huomioitava, miten suurimmat toimijat niin lisenssinsaajien kuin patentinhaltijoiden keskuudessa saadaan kiinnostumaan poolista. Kiinnostavuuteen vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa poolin laajuus ja lisensointisopimuksen ehdot. Ehtojen tulee olla reilut sekä lisenssinsaajien että patentinhaltijoiden näkökulmasta, ja poolin tulee tavoitella puolueettomuutta siinä mielessä, ettei se aja vain joidenkin poolin jäsenten etua. Lisäksi ehtojen tulee täyttää lainsäädännön asettamat vaatimukset.

Avancin 4G-lisensoinnista voi lukea lisää täältä.

IPRUC järjestää vuosittain useita koulutustilaisuuksia ajankohtaisista aiheista liittyen aineettomiin oikeuksiin. Seuraa tulevia koulutuksia täältä.

Kuva: iStock/metamoworks

Aiheet: Patentit

Kirjoittajat

Share: