Kolumni: Paljon pelissä

Tietokanta on tekijänoikeuslainsäädännössä eräänlainen lisuke. Kun ymmärretään, että Google ja sen kaikkialla maapallolla olevien käyttäjien täydellinen hakuhistoria on maailman ylivoimaisesti arvokkain ”informaatiotuote”, nähdään että lainsäädäntö on ylösalaisin. Käytännössä vähäpätöisistä asioista on yksityiskohtaisia säännöksiä. Tärkein on säännelty niin salaperäisesti, että tietokantapykäliä ymmärtää hyvin harva.

Lisäksi asetelma on nykyhetkelle tyypillinen. Käyttäjät ”luovat” tietokannan sisällön. Pelatessa syntyneitä sisältöjä ja roolihenkilöitä eli avatareja myydään jopa huutokaupalla.

Tietokonepelien liikevaihto on seitsemän kertaa suurempi kuin elokuvan, samankokoinen kuin kirjallisuuden ja suurempi kuin musiikin. Tietokonepelien tekijänoikeudesta saa nopeasti käsityksen tutustumalla myös verkosta löytyviin selvityksiin. Tilanne on sanalla sanoen sekava ja kansainvälisesti hyvin epäyhtenäinen.

Euroopassa, EU:n alueella, tietokonepeli on monissa maissa audiovisuaalinen tuote, mutta se on muutakin. Pelaajan kannalta se on käyttöliittymä ja tietokanta. Käyttöliittymän oikeussuojaan on suhtauduttu usein epäillen. Peleissä juuri se myy.

Entä patenttisuoja? ICT-aloilla kaikille tuhoisa rettelöinti tuomioistuimissa tuntuu leviävän nopeasti. Esimerkiksi suomalainen Nokia on viimeaikaisten tapahtumien yhteydessä viitannut IPR-portfolioonsa. Mutta patentit eivät ole rahaa. Arvokkaana pidetty patentti voi yllättäen osoittautua taakaksi. Toisaalta yrityksillä on tiettävästi patenttiensa ansiosta hyvinkin suuria osuuksia kilpailijoittensa tuotteisiin. Kysymys immateriaalioikeudesta ja kilpailuoikeudesta, siis sama ongelma, jota luultiin jo haudatuksi, saattaa olla tulossa takaisin entistä kiukkuisempana.

Tekijänoikeuden peruspilarit, kappaleen valmistusoikeus ja levittämisoikeus, ovat nyt kaikonneet tuskallisen kauas vanhoista käyttöyhteyksistään. Pilvipalvelujen liikevaihto ylittää sata miljardia vuodessa – mitä pilveen lataaminen tarkoittaa oikeudellisesti? Pilvi on muutakin kuin teoskappaleen tallentamista. Avoimeksi jätettynä se näyttäisi olevan tekijänoikeuden termein kappaleen valmistamista ja levittämistä samanaikaisesti. Itse konsepti on jo niin levinnyt, että esimerkiksi valokuvissa ammattilaiset ja edistyneet harrastajat eivät enää käytä muita keinoja.

Yksityisyys, kuten käsitteessä yksityinen käyttö, ja julkisuus, kuten käsitteessä julkistaminen / julkaiseminen, ovat nopeasti kasvaneet ohi tekijänoikeudellisten rakenteiden. Lisäksi yhä vahvempi taustavaikuttaja on sananvapaus, joka on ihmisoikeus. Silloin tällöin sananvapaus ja tekijänoikeus joutuvat törmäyskurssille, eivätkä tuomarit saa paljon johdatusta kehotuksesta harjoittaa huolellista punnintaa.

Jukka Kemppinen

Share: