IPR-uutisia maailmalta

3/2016 16.9.2016

Syksy on käynnistynyt tohinalla ja on ollut hienoa seurata mitä IPR-uutisia maailmalta on tullut kesän aikana.

Puhutuin aihe viime kuukausien aikana on ollut tietenkin Brexit. Britannia äänesti EU-eron puolesta ja tällä on vaikutuksia immateriaalioikeuden sarallakin. EU:sta eroaminen tulee viemään aikaa, mutta erilaisia skenaarioita Brexitin vaikutuksista teollisoikeuksiin on kuitenkin jo olemassa ja käsittelemme aihetta tulevissa IPRinfo-lehden numeroissa.

Osallistuin syyskuun alussa LES Scandinavian Helsingin konferenssiin, jonne kokoontuivat lisensiointialan ammattilaiset. Konferenssi tarjosi kattavan paketin siitä mitä lisensioinnin maailmassa tapahtuu ja mitkä ovat ajankohtaiset trendit. Kahden päivänä aikana saimme nähdä ja kuulla hyviä puhujia mielenkiintoisista aiheista. Bruce Oreck aloitti konferenssin vauhdikkaasti sukeltamalla eritoten henkilöbrändäämisen saloihin. Oreck ennusti, että juristipalvelut tulevat tulevaisuudessa olemaan uhattuina, koska tietokone pystyy tekemään juristien työn nopeammin, tarkemmin sekä kustannustehokkaammin. Henkilöbrändi on se millä pystymme tulevaisuudessa erottautumaan. Hänen sanomansa ”How to become a signal in the world of noise” jäi vahvasti mieleen. Ilman brändiä emme erottaudu massasta.

Maailman henkisen omaisuuden järjestö WIPO (World Intellectual Property Organization) julkisti 15.8. vuosittaisen innovaatiotutkimuksen Global Innovation Index (GII) 2016 tulokset.  Oli hienoa nähdä Suomen asema tutkimuksessa, sillä Suomi on nyt viidenneksi innovatiivisin maa maailmassa (vuonna 2015 Suomi oli sijalla kuusi). Mielestäni tämä on indikaatio siitä, että suomalaisilla yrityksillä on mahdollisuus jatkaa kasvuaan myös globaaleilla markkinoilla ja panostaa kansainväliseen kasvuun. Ilman immateriaalioikeuksia kansainvälinen kasvu voi jäädä vajaaksi. Yrityksille on selvää, että aineettomasta pääomasta on tullut merkittävä tekijä yritysten kansainvälisessä menestymisessä ja arvon kasvattamisessa.

Tekes on myös tarttunut kansainvälisen kasvun ja innovaatiotoiminnan kehittämiseen tarjoamalla Into-rahoitusta pienille- ja keskisuurille yrityksille, jotka tähtäävät vientimarkkinoille. Into-rahoitus on mahdollista myös startup-yrityksille. Into-rahoituksesta tekee poikkeuksellista se, että nyt yrityksillä on mahdollisuus kehittää innovaatiotoimintaa ulkopuolisen asiantuntemuksen avulla ostamalla mm. IPR-palveluita. Yritys voi vahvistaa innovaatiotoimintaansa ostamalla mahdollista asiantuntijapalveluja, ja rahoituksen avulla voi myös hankkia teollisoikeuksia tai palkata väliaikaisesti asiantuntijan tutkimusorganisaatiosta tai suuresta yrityksestä.

IPR University Centerin syksy on koulutustarjonnan osalta todella runsas. Järjestämme enemmän tapahtumia kuin koskaan aiemmin. Koulutamme opettajia, omia luennoitsijoitamme, toimijoita eri aloita, juristeja ja yliopistojen väkeä. Suuri osa seminaareista on järjestetty yhteistyössä kannatusyhdistyksen jäsenyritysten kanssa, joten kiitos siitä jo etukäteen!

IPRinfo-lehden numero 3/2016 tarjoaa kasan ajankohtaisia IPR-uutisia. Aurinkoisten syyssäiden kunniaksi muistelemme kesällä Helsingissä järjestettyä Summer Schoolia ja IP Licensing Academya, jossa nykyiset ja tulevat IPR-alan ammattilaiset kokoontuivat yhteen mielenkiintoisten aiheiden pariin.

Kannattaa myös laittaa jo kalenteriin seuraava IPR Gaala, joka järjestetään 20.1.2017. Viime vuoden juhlat olivatkin ikimuistoiset.

Mahtavia lukuhetkiä!

Syysterveisin
Taru Kallio-Nyholm
IPRinfo-lehden päätoimittaja

Aiheet: Pääkirjoitus

Kirjoittajat

Share: