IPR-ihmisiä: Ulla-Maija Mylly – Turun yliopisto

1/2022 21.2.2022
ulla-maija mylly

Tässä juttusarjassa tutustutaan suomalaiseen IPR-kenttään ja siellä työskenteleviin henkilöihin heidän omilla sanoillaan. Juttusarjassa kirjoittaja vastaa alla näkyviin valmiisiin kysymyksiin.

Ullamaija Esittelyssä:

Ulla-Maija Mylly
Akatemiatutkija
Turun yliopisto

Miten päädyit IPR-uralle ja nykyiseen tehtävääsi?

Polkuni immateriaalioikeuksien pariin on jossain määrin pidempi kuin mitä monilla tällä palstalla itsestään kertoneilla. Vastavalmistuneena suoritin tuomioistuinharjoittelun sekä työskentelin asianajotoimistossa ja vakuutusyhtiössä, eivätkä tehtäväni tuolloin sivunneet immateriaalioikeuksia. Vuonna 1998 lähdin suorittamaan Japaniin Kyushun yliopistoon kansainvälisen kauppaoikeuden LL.M. -tutkintoa. Palattuani Suomeen suoritin vielä Lakimiesliiton järjestämän Digitaalisen Median ja immateriaalioikeuksien kurssin. Tuolloin aloitin työtehtävät Telestellä, ja työtehtäviini sisältyi paljon teknologiaan ja immateriaalioikeuksiin liittyviä sopimuksia ja muita juridisia tehtäviä. Teknologiayrityksen palveluksesta siirryin tekemään väitöskirjaa Turun yliopistoon. Ajatuksenani oli tehdä väitöskirja ohjelmistosopimuksiin liittyen, sillä olin innostunut noista asioista käytännön työtehtävissäni. Lisäksi sekä Japanissa että Suomessa kirjoittamani gradut olivat sopimusoikeuden alueelta. Lopulta väitöskirjatyö kuitenkin fokusoitui tietokoneohjelmien immateriaalioikeuksiin; tekijänoikeus- ja patenttikysymyksiin. Väitöskirjan valmistuttua olen edelleenkin kirjoittanut paljon tekijänoikeuteen liittyen. Nykyään toimin myös tekijänoikeusneuvoston puheenjohtajana. Akateeminen työura on ollut kiintoisa ja innostava: tutkimuksen kohde on mahdollista muodostaa pitkälti omien mielenkiinnon kohteiden mukaan. Nyt työn alla on tutkimusprojektini liikesalaisuuksien ja datatalouden välisestä suhteesta, jolle Suomen Akatemia myönsi akatemiatutkijan viisivuotisen rahoituksen.

Mieleen painuvin kokemus/muisto/tapahtuma IPR-alalta urasi varrelta?

Monet kansainväliset konferenssit ja niissä solmitut kontaktit ovat olleet tärkeitä ja mieleenpainuvia. Ehkä näistä erityisesti mieleeni nousee vielä hieman ennen pandemiaa järjestetty EPIP 2019 konferenssi Zürichissä, jossa olin samassa paneelissa professorien Tanya Aplin, Nari Lee, Sharon Sandeen ja Masabumi Suzuki kanssa. Toivottavasti pian jo onnistuisi tällaiset verkostoitumisen kannalta tärkeät konferenssit myös kasvotusten.

Mitä muuttaisit IPR-alassa?

IPRien merkitys liiketoiminnassa on jo nyt erittäin tärkeä, mutta oletettavasti niiden merkitys tulee kasvamaan entisestään. IPR-alan koulutusta tulisi laajentaa sekä oikeustieteellisissä tiedekunnissa että kauppatieteellisissä yksiköissä. Tällöin suomalainen innovaatiotoiminta ja siihen liittyvät liiketoimintamahdollisuudet eivät kariutuisi osaamattomuuteen IPR-asioissa.

Kehu kollegaa

Kollegani Daniel Acquah Turun yliopistossa on aivan ihanan aurinkoinen ja lämmin tutkija-kollega. Hän on asiantunteva ja osaava, mutta silti vaatimaton. Tällaisten ihmisten kanssa on todella helppoa tehdä yhteistyötä.

Miten vietät vapaa-aikaasi?

ullamaija ja daniPäivittäin vapaa-ajastani suuren osan vie portugalinvesikoirani Dani, jonka kanssa liikun luonnossa.

Fakta sinusta, jota muut eivät tiedä?

Olen toiminut ohjaajana/valmentajana karatessa, tai-chissä ja jalkapallossa. Periaatteessa tuo karatetausta voisi näkyä jonkinlaisena zeniläisenä tyyneytenä, mutta minut henkilökohtaisesti tuntevat tietävät, että olen pikemminkin itäsuomalaisesti pirskahteleva tyyppi.

Kuvat: Ulla-Maija Myllyn arkisto

Aiheet: IPR-ihmisiä
Share: