IPR-ihmisiä: Mikko Antikainen – Jyväskylän yliopisto

2/2023 1.3.2023
mikko antikainen

Tässä juttusarjassa tutustutaan suomalaiseen IPR-kenttään ja siellä työskenteleviin henkilöihin heidän omilla sanoillaan. Juttusarjassa kirjoittaja vastaa alla näkyviin valmiisiin kysymyksiin.

mikko antikainen

Esittelyssä: 

Mikko Antikainen
Yliopistonlehtori
Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu

 

Miten päädyit IPR-uralle ja nykyiseen tehtävääsi?

Oma kiinnostus IP-oikeuteen lähti Jukka Kemppisen pitämillä immateriaalioikeuden kursseilla Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa. Tajusin tuolloin, kuinka paljon teknologia ja lainsäädäntö vaikuttavat elämäämme ja talouteen erityisesti digitaalisen murroksen aikana. Halusin ymmärtää tätä suhdetta paremmin. Tämä kiinnostus jatkui koko opiskelun ja johti lopulta väitöskirjan valmistumiseen digitaalisesta luovuudesta Hankenilla. Väitöskirjan ohella olen pitkään toiminut Jyväskylän yliopistossa ensin yliopistonopettajana ja nykyään lehtorina. Minusta ei ensin pitänyt tulle opettajaa, mutta huomasin pitäväni luennoimisesta ja nykyisessä työssä pystynkin yhdistämään immateriaalioikeuden opetuksen ja tutkimuksen.

Mieleenpainuvin kokemus/muisto/tapahtuma IPR-alalta urasi varrelta?

Heidi Härkösen väitöstilaisuuden puhe
Kuva: Milla Keskipoikela

Jatko-opiskelu on ollut hienoa aikaa ja tähän on mahtunut paljon sattumia ja tapahtumia. Konferenssit ja seminaarit antavatkin erityisesti aloitteleville jatko-opiskelijoille hyvää kokemusta oman tutkimuksen esittämisestä ja omien ajatusten pitämisestä koossa stressaavissakin tilanteissa. Tietenkin oma väitöspäivä on ikimuistoinen ja on jäänyt ikuisesti mieleen. Erityisesti se, kuinka kesken väitöksen tajusin kaiken stressin keskellä, että tämä tulee menemään hyvin.

Kuitenkin ehkä mieleenpainuvin kokemus oli, kun eräässä konferenssissa kesken oman esitykseni jalkani kimppuun hyökkäsi puudeli. Ei auttanut muu kuin nostaa puudeli syliin ja jatkaa omaa esitystä 3D-tulostuksesta ja immateriaalioikeuksista.

Mitä muuttaisit IPR-alassa?

Digitalisaatio ja sen aiheuttamat ongelmat ovat aina kiinnostaneet minua. Tällä hetkellä erityisesti tekijänoikeuden ja myös muiden IP-oikeuksien rajoitukset ja poikkeukset kaipaisivat lisähuomiota ja rohkeampaa otetta EU-tasolla. Harmonisoisin näitä siten, että ne antaisivat selkeämmät rajat sallittuun käyttöön digitaalisessa ympäristössä ja varmistaisivat luomisen vapauden esimerkiksi peli- ja muissa virtuaalisissa maailmoissa. ”Let’s play” -videot, toisten IP-suojattujen hahmojen käyttö peleissä viittaus- tai kunnioittamistarkoituksessa (ns. ”Easter eggit”) tai tunnettujen automerkkien, rakennusten tai brändin käyttö peleissä ”immersion” luomiseksi ovat eräitä esimerkkejä, joissa IP-oikeuksien poikkeukset ja rajoitukset eivät oikein toimi digitaalisessa ympäristössä. Toivoisin näkeväni tulevaisuudessa enemmän oikeudellista tutkimusta pelialaan liittyen, sillä tämä on edelleen alitutkittu ala verrattuna sen taloudelliseen merkitykseen.

Aineettomien oikeuksien tuntemuksen ja näiden merkityksen koulutuksen tulisi lähteä aivan ruohonjuuritasolta. Eli tekijöiden ja myös talouspuolen ihmisten pitäisi olla ainakin tietoisia immateriaalioikeuksien merkityksestä omalla alallaan, mukaan lukien niihin liittyvät riskit. Tämä on parantunut paljon viime vuosina, ja esimerkiksi IPR University Center tekee tässä hyvää työtä IPR is the New Black -verkkokurssin kautta. Tästä huolimatta jopa immateriaalioikeuksien perusteisiin liittyy vielä paljon väärinkäsityksiä ja välillä ihan virheellistäkin tietoakin.

Kehu kollegaa

Jatko-opiskelun ja akateemisen uran aikana olen tavannut paljon hienoja ja osaavia ihmisiä. Haluan kuitenkin kiittää ihan IPRinfo-lehden nykyistä päätoimittajaa Heidi Härköstä. Tämän haastattelun tekemisen lisäksi hän on ollut mahtava vertaisapu jatko-opintojen aikana. Hän on todellinen osaaja tekijänoikeudessa ja hänen kanssaan olemmekin useasti keskustelleet käyttötaiteen suojaamisesta sekä muotioikeuden eri sävyistä.

Miten vietät vapaa-aikaasi?

Olen kaksosten isä, joten iso osa ”vapaa-ajasta” menee ihan perheen kanssa. Aivan omalla ajallani luen hömppäkirjallisuutta kuten scifiä ja pelailen. Vastoin ehkä vielä yleistä harhaluuloa pelit ja tähän liittyvät kulttuuri-ilmiöt eivät ole pelkästään lasten puuhaa, vaan yhdistävät kaikenikäisiä. Nykyään pelaammekin lasten kanssa esimerkiksi Mario Kart -peliä ja kokosimme yhdessä uuden tietokoneen osista lähtien.

Fakta sinusta, jota muut eivät tiedä?

Olen marssinut Pietarin pääkadun Nevski Prospektin päästä päähän soittaen tuubaa

Aiheet: IPR-ihmisiä
Share: