IPR-ihmisiä: Charlotta Weber, Eurooppapatenttiasiamies, Papula-Nevinpat

2/2024 6.5.2024

Tässä juttusarjassa tutustutaan suomalaiseen IPR-kenttään ja siellä työskenteleviin henkilöihin heidän omilla sanoillaan. Juttusarjassa kirjoittaja vastaa alla näkyviin valmiisiin kysymyksiin.

Esittelyssä:
Charlotta Weber
Eurooppapatenttiasiamies
Papula-Nevinpat

Miten päädyit IPR-uralle ja nykyiseen tehtävääsi?

Valmistuttuani diplomi-insinööriksi aloin työskennellä prosessikehitysinsinöörinä suuressa muovia valmistavassa yrityksessä. Täällä ollessani olin keksijänä muutamassa patentissa ja osallistuin hieman patenttien laatimiseen. Pidin patentteja melko monimutkaisina ja tajusin, etten oikein ymmärtänyt, miten ne tai muut immateriaalioikeudet toimivat. Niinpä päätin, että minun on opittava tämä.

Hain töitä brittiläisestä patenttiasiamiestoimistosta ja muutin Englantiin ja myöhemmin Tukholmaan työskentelemään heille. Täällä opin todella paljon ja tein 1000 koetta (tai siltä se tuntui) tullakseni Iso-Britannian ja Euroopan patenttiasiamieheksi.

Pidin työstä heti! Minusta oli kiehtovaa oppia asiakkaidemme keksinnöistä, ja pidin työn tarjoamasta nopeasta tahdista. Lisäksi minusta tuntui ja tuntuu edelleen siltä, että opin joka päivä jotakin uutta ja kehityin patenttiasiamiehenä koko ajan. Minulla oli onneksi monia erittäin kokeneita kollegoja, jotka opettivat minulle paljon, vaikka joskus olikin vaikeaa saada työsi takaisin bumerangina ja täynnä punakynää.

Muutaman vuoden kuluttua muutin takaisin Helsinkiin ja menin töihin samaan yritykseen, jossa olin aiemmin työskennellyt prosessikehitysinsinöörinä. Kaipasin kuitenkin jonkin verran takaisin patenttiasiamiestoimistoon. Siksi otin yhteyttä nykyiseen esihenkilööni Papulassa ja kysyin, tarvitsisivatko he uutta patenttiasiamiestä tiimiinsä. Olen hyvin iloinen siitä, että hän vastasi melko välittömästi, että heillä on tilaa yhdelle tiimijäsenelle lisää.

Mieleen painuvin kokemus/muisto/tapahtuma IPR-alalta urasi varrelta?

The European Qualifying Examination eli EQE on kokonaisuudessaan ollut varsin ikimuistoinen matka, jos sitä voi sellaiseksi kutsua. Kun aloin ensin työskennellä patenttiasiamiesharjoittelijana Englannissa, tuntui siltä, että kaikki puhuivat kokeista ja niiden vaikeudesta. Esimerkiksi kollegani sanoivat usein sellaisia lauseita kuin ”tuo on yleinen EQE-kysymys” tai ”tämä on hyvä pitää mielessä EQE-kokeissa”.

Vaikka tein ensin joitakin Iso-Britannian patenttiasiamieskokeita, jotka eivät todellakaan olleet helppoja, EQE-kokeisiin valmistautumiseen tarvittavan ajan määrä yllätti minut. Päätin tehdä kaikkeni ja yrittää suorittaa kokeet mahdollisimman nopeasti, jotta ne olisivat ohi ja jotta voisin keskittyä ”vain” työhön.

Kävin muutamilla kursseilla kokeita varten ja tapasin muita EQE-opiskelijoita eri puolilta Eurooppaa. Meillä oli myös Teams-kanava vanhojen kollegojeni kanssa Ruotsista ja Englannista. Tämä kanava oli kuumana suurimman osan aikaa ja lähinnä viikonloppuisin, kun opiskelimme. Joskus kyselimme toisiltamme kokeisiin liittyviä kysymyksiä ja joskus vain valittelimme, nauroimme ja itkimme yhdessä.

Olin niin iloinen ja helpottunut kun läpäisin vihdoin kaikki kokeet vuonna 2023.

Mitä muuttaisit IPR-alassa?

Jos katsomme patenttialaa, mielestäni luonnontieteiden ja tekniikan opiskelijoilla pitäisi olla enemmän tietoa patenttiasiamiehen ammatista. Itse en tiennyt, että minusta voi tulla patenttiasiamies, kun opiskelin diplomi-insinööriksi. Siksi ammattia pitäisi mainostaa enemmän.

Kehu kollegaa

Haluan ilmaista kiitollisuuteni kaikille kollegoilleni Papulassa, erityisesti kemian tiimin jäsenille. On erittäin tärkeää, että kollegat tukevat meitä ammatillisessa kasvussa. Patenttiasiamiehinä opimme luonnontiedettä koulussa, mutta suuri osa patenttikohtaisista taidoista hankitaan työssä. Tämä asettaa meille merkittävän vastuun uusien patenttiasiamiesharjoittelijoiden kouluttamisesta.

Olen kiitollinen kollegoilleni Papulassa siitä, että he ottavat tämän vastuun vakavasti. Heidän omistautumisensa korostaa yhteistä sitoutumistamme ammattimme standardien ylläpitämiseen ja tulevien patenttiasiamiesten ohjaamiseen.

Miten vietät vapaa-aikaasi?

Vapaa-ajallani harrastan tennistä, ratsastusta, juoksua ja pyöräilyä. Vietän myös mielelläni aikaa perheeni ja ystävieni kanssa. Koska minulla on nuori ja hyvin aktiivinen koira, vietän luonnollisesti paljon aikaa lenkkeillen hänen kanssaan.

 

Fakta sinusta, jota muut eivät tiedä?

Olen osallistunut suomenruotsalaisen Yle:n tv-ohjelmiin sekä lapsena että teini-ikäisenä. Nautin siitä paljon ja ajattelin jopa uraa median ja journalismin parissa. Nyt olen onnellinen, että olen jäänyt eläkkeelle siitä ammatista! 🙂

Kuvat: Charlotta Weber

Aiheet: IPR-ihmisiä
Share: