IPR-ihmisiä: Kaisa Olkkonen – Suomen IPR-strategian ohjausryhmän puheenjohtaja

1/2022 21.2.2022

Tässä juttusarjassa tutustutaan suomalaiseen IPR-kenttään ja siellä työskenteleviin henkilöihin heidän omilla sanoillaan. Juttusarjassa kirjoittaja vastaa alla näkyviin valmiisiin kysymyksiin.

Kaisa Olkkonen Esittelyssä:

Kaisa Olkkonen
Hallitusammattilainen
Suomalaisen IPR-strategia ohjausryhmän puheenjohtaja

Miten päädyit IPR-uralle ja nykyiseen tehtävääsi?

IPR –uralle päädyin jo nuorena juristina yhtiössä, joka rakensi kaasutehtaita, jotka integroitiin saumattomaksi osaksi asiakkaan tuotantoprosessia. Asiakkaina oli mm. elintarviketeollisuus, kemianteollisuus ja selluteollisuus. Siinä roolissa käytiin aika haastava keskusteluja asiakkaiden kanssa siitä, mihin työnantajani kaasuntuotantoon ja –käyttämiseen liittyvän aineettoman oikeuden omistaminen päättyi ja asiakkaan omaan tuotantoprosessiin liittyvän aineettoman omaisuuden omistaminen alkoi. Eli sopimusneuvotteluissa väännettiin näistä rajapinnoista ja niihin liittyvistä oikeuksista.

Olin silloin sen yhtiön ainoa juristi Suomessa ja kun ryhdyin päivittämään yrityksen keksintöpalkkio-politiikkaa, soittelin Nokialle olevalle tutulleni kysyäkseni bench markkia, ja sen puhelun seurauksena siirryin sitten Nokialle vuonna 1998. Nokia urani oli pitkä, lähes 20 vuotta ja niiden vuosien aikana työskentelin varmaankin kaikkien mahdollisten aineettomien oikeuksien parissa, olipa kyse sitten ohjelmistoihin tai luoviin teoksiin liittyvistä tekijänoikeuksista, tavaramerkeistä, mallisuojasta, patenteista, liikesalaisuuksista jne. Nämä asiat tulivat esille liikejuristin työssä sopimusneuvotteluissa ja Nokian omia viihdepalveluja rakennettaessa ja yhteiskuntasuhderoolissa yhtenä vaikuttamisen avainteemana erityisesti silloin, kun essentiaalipatentit olivat kiivaan keskustelun kohteena EU:ssa. Työ oli erittäin kansainvälistä ja toki äärimmäisen kiinnostavaa ja haastavaa. Ja sitä oli paljon.

Nokia urani jälkeen siirryin vetämään toimitusjohtajana suomalaista tietoturvayhtiötä SSH Communications Security Oy:tä. SSH:lla oli silloin käynnissä melko mittava oikeustaistelu Sonyä vastaan SSH:n patenttien perusteella useassa maassa ja pääsin siis myös hyvin syvälle kansainväliseen patenttilitigaatioprosessiin. Samalla tietenkin myös ylläpidimme ja rakensimme SSH:n patenttiportfoliota. Tietoturvatuotteiden liiketoiminnassa rakensimme lisensoitavien ohjelmistotuotteiden rinnalle pilviaikakauden palvelutuotetta eli Software as a Service -mallilla toimivaa uutta tuotetta.

Keväällä 2020 siirryin hallitusammattilaiseksi ja nyt olen mukana yhdeksän yhtiön hallituksessa, kolmessa olen puheenjohtaja. IPR –kysymykset ovat luonnollisesti kaikkien näidenkin toimijoiden  ja hallitusten agendalla erityisesti strategisesta näkökulmasta. Samaan aikaan aloitin myös Suomen uuden IPR Strategian Ohjausryhmän puheenjohtajana. Uusi strategia on nyt virkamiesvalmistelussa ja Ohjausryhmä jatkaa strategian toimeenpanon seuraamista, kun Valtioneuvosto on vahvistanut lopullisen strategian.

Mieleen painuvin kokemus/muisto/tapahtuma IPR-alalta urasi varrelta?

Mielenpainuvin kokemus on varmasti se, miten Nokia-aikana loimme uuden liiketoimintamallin musiikin kuluttamiseen ja mielestäni muutimme ihan oikeasti sitä, miten musiikkia lisensoidaan globaalisti. Silloin Nokia kutsui sitä all you can eat-malliksi ja se oli täysin uusi tapa toimia, vaikka nykyään se on ihan arkipäivää. Tämä tapahtui 2000-luvun alussa ja jouduimme yhdessä minun tiimini ja Nokian liiketoimintatiimin kanssa vakuuttamaan niin levy-yhtiöt, kustantajat kuin tekijänoikeusjärjestötkin uuden mallin järkevyydestä liiketaloudellisesti ja motivoimaan heidät luomaan nopeasti kokonaan uusia lisensointimalleja tätä tarkoitusta varten. Välillä tehtävä tuntui hyvin vaikealta, jopa mahdottomalta, kun lisensoijat eivät olleet valmiita tekemään nopeasti suurta muutosta käytäntöihinsä, mutta lopulta saimme kaikki lisenssit neuvoteltua niin, että Nokia saattoi avata palvelunsa asiakkaille.

Mitä muuttaisit IPR-alassa?

Ehkä juuri tuo joustavuus ja nopeus uusia liiketoimintamalleja luodessa voisi olla hyväksi alalle. Toinen asia, josta olemme keskustelleet Suomen uuden IPR strategian ohjausryhmässä on kysymys siitä, miksi IPR asiat koetaan helposti kovin vaikeiksi ja monimutkaisiksi, vain IPR-ammattilaiset voivat niitä ymmärtää. Ehkä meidän IPR ammattilaisten pitäisi kiinnittää huomiota siihen, millaista kieltä ja millaisia ilmaisuja käytämme asioista, silloin kun emme puhu toisten IPR ammattilaisten kanssa. Ehkä IPR ala voisi helpottaa IPR-asioihin keskittymistä yrityksissä tekemällä niistä enemmän ”kansankielisiä”.

Kehu kollegaa

Tämä on vaikea kysymys, kun kehuttavia kollegoita on yli kolmenkymmenen vuoden pituisen uran ajalta niin paljon. Ehkä tässä on hyvä kehua Katri Sipilää, joka Teoston toimitusjohtajana oli mielestäni hyvin modernisti muuttamassa tuota musiikin lisensointia, josta puhun yllä, hän oli todellinen roolimalli Euroopassa. Ja pakko on kehua myös Ilkka Rahnastoa, jolla on aina strateginen ote asioihin. Mutta kehuttavia olisi lukematon määrä, nykyisiä ja entisiä kollegoita.

Miten vietät vapaa-aikaasi?

Korona-aikana olen viettänyt vapaa-aikaani, ja myös paljon etätyöaikaa, mieheni ja kolmen koirani kanssa pääasiassa loma-asunnollamme Nastolassa. Liikun metsässä koirien kanssa, poimin sieniä ja marjoja, ja joogaan ja käyn kuntosalilla. Ja nautin hyvästä ruoasta ja viinistä. Kun korona sallii, matkustan mielelläni ulkomailla asuvan tyttäreni luokse.

Kaisa ja koirat

Fakta sinusta, jota muut eivät tiedä?

Mieheni mielestä kärsin jonkinasteisesta sienihulluudesta: pakastin on täynnä tatteja ja kantarelleja, kaapit ovat täynnä kuivattuja tatteja ja suppilovahveroita lasipurkeissa ja syksyisin kannan kassikaupalla sieniä sisaruksilleni Helsinkiin. Lauantaina laitan aina heille viestin: ”Kuka ottaa, sieniä on mielettömästi!”

kaisa sienimetsällä

Kuvat: Kaisa Olkkosen arkisto

Aiheet: IPR-ihmisiä
Share: