IPR-ihmisiä: Jussi Ilvonen – Kolster

6/2021 1.12.2021
Jussi Ilvonen

Tässä juttusarjassa tutustutaan suomalaiseen IPR-kenttään ja siellä työskenteleviin henkilöihin heidän omilla sanoillaan. Juttusarjassa kirjoittaja vastaa alla näkyviin valmiisiin kysymyksiin.

Esittelyssä:

Jussi Ilvonen, IP Lawyer, Kolster

Jussi IlvonenMiten päädyit IPR-uralle ja nykyiseen tehtävääsi?

Olen pienestä pitäen nauttinut erityisesti erilaisista luovista aktiviteeteista ja ideoinnista. Jos pääsisin juttelemaan 10-vuotiaan itseni kanssa, hän saattaisi ihmetellä, miksi en toteuttanutkaan täysin selkeää, konsolipelilehteen perustuvaa suunnitelmaani muuttaa Japaniin ja tuosta vaan ryhtyä Nintendon pelisuunnittelijaksi. Mikä voi olla antoisampaa kuin nokkelien ratojen, hienojen hahmojen ja tarinoiden suunnittelu?

Sittemmin kiinnostuin muistakin asioista, kuten yhteiskunnasta ja sen ihmisosasten toiminnasta. Päädyin opiskelemaan ensin historiaa yliopistolle. Opiskelun vapauden tunne humanistisessa tiedekunnassa oli mahtavaa ja valikoinkin opintoja sieltä täältä ilman sen kummempia visioita. Ensimmäisessä työelämäinfossa kuitenkin taisin säikähtää alan työelämänäkymiä ja herätä kunnolla miettimään valmistumisen jälkeistä elämää. Aika nopeasti alkoi juridiikka näyttäytymään uudessa valossa, varmana mutta monipuolisena ja silti edelleen yhteiskuntaa tarkastelevana alana. Päätin uhrata vielä yhden kevään pääsykoehaulle.

Olen harrastanut laulamista bändeissä ja laulujen kirjoittamista myöhäisteini-iästä asti. Musiikkitausta ja muu luova suuntautuminen vaikutti lopulta myös siihen, että valitsin tekijänoikeuteen liittyvän syventävien opintojen projektin, jota vetivät professorit Rainer Oesch ja Niklas Bruun. Sittemmin tämä polku johti useammankin eri luovan alan tekijäjärjestön juristin tehtäviin, ensin Suomen tietokirjailijat ry:ssä, sitten Suomen taiteilijaseurassa ja sen jälkeen muotoilijajärjestö Ornamossa.

Luovien alojen juristille tekijänoikeudet ja erilaiset yhteistyösopimukset muodostavat aika usein työn kovan ytimen. Muotoilu on yksi poikkeuksellisempi ala luovien alojen joukossa, sillä siellä IP-oikeuksien koko kirjo voi olla relevantti, jopa jo alan opiskelijalle. Tämä monipuolisuus oli kätevä asia myös oman ammatillisen kehittymiseni kannalta. Muotoilu on muutoinkin niin monisäikeinen alue, että yksin muotoilu- tai muotoiluintensiivisten yritysten IP-suojan miettiminen strategisesti on älyllisesti varsin stimuloivaa puuhaa.

Ornamossa näin myös, kuinka moni muotoilija tai alan pk-yritys on ainakin jollain tasolla kasvuhakuinen. Pientä bisnestä voi olla esimerkiksi Aasiassa tai muuten vain käsillä voi olla mainion oloinen uniikilta vaikuttava tuotemalli, ratkaisu tai palvelu. Tämä alkoi resonoimaan jossain kohtaa väkevästi. Minulla on tapana pari kertaa vuodessa pysähtyä reflektoimaan omaa tekemistäni, ja aloin pistää merkille, että ehkä vahvin intohimoni juristin työssä liittyy vahvasti siihen, että saan olla auttamassa kasvuhakuisia luovien ja muidenkin alojen yrityksiä ponnisteluissaan. Kyse voi olla periaatteessa monenlaisesta tekemisestä, sopimusneuvotteluista IP-strategiaan, lisensointiin ja konfliktien ratkaisuun. Tämä havainto on tärkein syy siihen, että aiemmin tänä syksynä hain ja pääsin arvostamani IPR-talo Kolsterin palvelukseen. Täällä pääsen kovien ammattilaisten ja mukavien tyyppien ympäröimänä pistämään koko osaamiseni likoon ja kehittymään monipuolisten tehtävien parissa. Tuntuu, että olen juuri nyt juuri siellä missä pitääkin.

Mieleenpainuvin kokemus/muisto/tapahtuma IPR-alalta urasi varrelta?

En keksi mitään selkeästi ylitse muiden, mutta ainakin Ornamossa tuli vajaan neljän vuoden aikana eteen useampi tilaisuus ottaa roolia enemmänkin. Alalla ei ole euroopankaan mittakaavassa juurikaan järjestöpuolen juristeja ja niinpä yksi mielenkiintoinen paikka oli edustaa koko Euroopan design-kattojärjestö BEDA:a Alicantessa EUIPO:n asiantuntijaelimen kokouksissa. Elimen tavoitteena oli auttaa vaihtoehtoisten riidanratkaisumenetelmien kehittämistyössä IPR-asioissa, erityisesti pk-yritysten tarpeet huomioiden. Joukossa oli todella kovia ADR-ammattilaisia, oli hyvä oppimisen paikka. Toinen heti mieleen tuleva kohokohta on ollut ”Aineetonta Ansaintaa Maailmalta” -hanke, jossa tuotimme oppaan ja monia mainioita vieraita sisältäneen webinaarisarjan IPR-asioista ja kansainvälistymisestä kiinnostuneille muotoilijoille. Parivuotinen hanke piti sisällään monia pieniä onnistumisia ja ahaa-elämyksiä niin meillä projektitiimissä kuin feedbackin perusteella. Opin projektipäällikkönä valtavasti.

Mitä muuttaisit IPR-alassa?

Nähdäkseni ylipäätään se, että IPR University Center yhtenä keskeisenä tekijänä puhuu aktiivisesti eri paikoissa ”IPR-alasta” on hienoa ja vahvistaa me-henkeä, joka taas on omiaan tuomaan monenlaista hyvää. Tätä tukevat ansiokkaasti myös monet hienot IPR-ammattilaisten yhdistyksemme, kuten juuri 90 vuotta täyttänyt Suomen teollisoikeudellinen yhdistys STY, jonka hallituksessa olen saanut kunnian toimia kuluneen vuoden aikana.

Ehkä mahtipontisesti sanottu, mutta nähdäkseni maailman yritykset tarvitsevat hyviä ja hyvinvoivia IPR-ammattilaisia jatkossa enemmän ja laaja-alaisemmin kuin koskaan. Pitää kehittää bisnestä, kilpailu kovenee ja samalla niin ongelmat kuin suojan tarpeessa oleva aineeton omaisuuskin on yhä monikerroksisempaa. Suomen IPR-ammattilaisten kovaa osaamista ja laatumainetta meillä ja maailmalla boostaisin aina kun mahdollista.

Lisäksi toivoisin näkeväni tulevina vuosina IPR-alan ja relevanttien sidosryhmien kuten rahoittajien kanssa yhteistyötä, jotta etenkin aloilla, joilla yrittäjyys on yleistä, saadaan korkeakouluista paremmin IPR-bisnestietoisia ammattilaisia kentälle. Olen samoilla linjoilla tuoreen kansallisen IPR-strategian taustaselvityksen kanssa, jonka mukaan erityisesti tekniikka ja muotoilu ovat aloja, joissa vahvistusta kaivataan jatkossakin kautta maan. Samassa yhteydessä kannustaisin opiskelijoita katsomaan rohkeasti Suomen markkinoiden ulkopuolelle ja aina hahmottelemaan, voiko ja haluaako rakentaa omasta bisneksestään skaalautuvampaa.

Kehu kollegaa

Pitää muistaa, että hyvä kollega ja esihenkilö on aina merkittävä onni ja voimanlähde. Kehuttavia itselläni on paljon, esimerkiksi koko nykyinen legal-tiimini Kolsterilla on aivan mahtava. Kuitenkin haluan tässä kohtaa kiittää erityisesti Rainer Oeschia, joka on vuosien varrella toiminut urallani mentorimaisena hahmona. Tunnen syvää kiitollisuutta ja tiedän, että Rainer on tsempannut lukemattomia muitakin juristeja uran alkuvaiheissa, jolloin oma epävarmuus ja muu turbulenssi on usein suurinta. Hieno mies.

Miten vietät vapaa-aikaasi?

Tästä tulee lyhyt vastaus. Minulla on kolmen lapsen iskänä vapaa-aikaa enimmäkseen yöllä. Jolloin nukun. Mutta tiukalla suunnittelulla viikko-ohjelmaan on saatu mahdutettua tärkeitä henkireikiä: parit judotreenit sekä 0,5-1 kuntosaliharjoitusta. Lisäksi satunnaisia lyhyitä tuokiota pianon tai kitaran äärellä sujahtelee sinne tänne.

Fakta sinusta, jota muut eivät tiedä?

2017-2018 perjantai-iltaisin minulla oli kontrastia elämään tuova nk. side hustle: pistin kello 18 mennessä Helsingin keskustassa työkoneen kiinni, kävelin puolen kilometrin päähän Hard Rock Cafeen, tilasin talon Cobb-salaatin ja tuopin ja aloin pystyttämään PA-laitteistoa illan keikkaa varten. Duoni oli kiinnitetty sinne housebändiksi, keikkoja kertyi reilu 40 kappaletta. Ehkä joskus vielä taas tämä sivuhustlaus nostaa päätään, saa nähdä.

Kuva 1: Jaajo Lukumaa. Kuva 2: Valokuvaamo.net

Share: