IPR-ihmisiä: Hanna Ekqvist – Teosto

4/2020 25.8.2020
Kuva Hanna Ekqvistista

Tässä juttusarjassa tutustutaan suomalaiseen IPR-kenttään ja siellä työskenteleviin henkilöihin heidän omilla sanoillaan. Juttusarjassa kirjoittaja vastaa alla näkyviin valmiisiin kysymyksiin.

Esittelyssä
Hanna Ekqvist
Senior Legal Counsel
Säveltäjäin tekijänoikeustoimisto Teosto ry

Miten päädyit IPR-uralle ja nykyiseen tehtävääsi?

Tavoitteeni oli jo hakiessani oikeustieteelliseen tiedekuntaan erikoistua immateriaalioikeuteen ja nimenomaan tekijänoikeuteen ja musiikkijuridiikkaan. Olin harrastunut musiikkia eri muodoissa neljävuotiaasta lähtien ja halusin yhdistää musiikki-intohimoni ja ammattini.

Valmistuin 2012 Helsingin yliopistosta ja aloitin avustavana lakimiehenä ja jatkoin myöhemmin asianajajana Procopé & Hornborgin IPR, Media ja Teknologia -ryhmässä. Ensimmäisten Procopé-vuosien aikana keskityin vahvasti tekijänoikeuteen ja musiikki- ja mediajuridiikkaan, mutta ajan myötä päätoimenkuvani laajeni muun muassa tavaramerkki-, mallioikeus-, tietosuoja- ja IT-toimeksiantoihin. Kun GDPR mylläsi maailmaa, olin mukana kehittämässä uutta tietosuojapraktiikkaa.

Graduation from Kings CollegeTyöskentely keskikokoisessa asianajotoimistossa mahdollisti laajasti eri oikeus- ja toimialoihin perehtymisen. Tämä oli kehitykseni kannalta erittäin positiivista, mutta musiikkiala oli kuitenkin koko ajan lähimpänä sydäntäni ja keväällä 2015 sain ilokseni lähteä työkomennukselle puoleksi vuodeksi Brysseliin äänitetuottajia edustavan IFPI:n EU-toimistoon. Samoihin aikoihin opiskelin töiden ohella ja suoritin Post-Graduate Copyright Diploman (King’s College London) sekä kauppatieteiden maisteritutkinnon pääaineena immateriaalioikeus (Hanken).

Kun Teoston Senior Legal Counsel -työpaikkailmoitus ilmestyi LinkedIn-feediini keväällä 2018, tartuin heti mahdollisuuteen päästä edustamaan musiikintekijöitä ja luovaa alaa. Olen nyt ollut kotona esikoiseni kanssa reilun vuoden verran, mutta elokuun lopussa palaan intoa täynnä Teostoon ja musiikkihommiin!

Mieleenpainuvin kokemus/muisto/tapahtuma IPR-alalta urasi varrelta?

Ensimmäisenä työpäivänä avustavana lakimiehenä en mennyt aamulla toimistolle vaan tuurasin esimiestäni, otin saamani ”speaking pointit” mukaan ja menin suoraan OKM:n tekijänoikeuksien yhteishallinnointidirektiiviä koskevaan kuulemistilaisuuteen. Lisäksi kävin tuuraajana puhumassa mm. eduskunnan sivistysvaliokunnan kokouksessa sekä luennoimassa kansainvälisestä tekijänoikeudellisesta oikeuskäytännöstä alan ammattilaisille. Nämä olivat nuorelle vastavalmistuneelle juristille erittäin mieleenpainuvia ja opettavia (ja rehellisyyden nimessä vähän jännittäviäkin) kokemuksia.

Työkomennukseni Brysselissä on myös jäänyt vahvasti mieleeni. Keväällä 2015 Euroopan parlamentin agendalla oli mm. Saksan piraattipuolueen edustaja Julia Redan raportti tietoyhteiskuntadirektiivistä. Redan ehdottamat tekijänoikeusmuutokset aiheuttivat keskustelua ja huolta luovalla alalla, ja EU:n tekijänoikeusreformi oli muutenkin kuuma puheenaihe. Olin mukana neuvottelemassa eri sidosryhmien kanssa ja sain samalla käytännön käsityksen lainvalmisteluprosessista Brysselissä.

Mitä muuttaisit IPR-alassa?

Lisää IPR:ää kansalle!

Vakavasti puhuen, niin koen, että immateriaalioikeudet ovat monille kuin viidakko ja ymmärrän tietyllä tavalla tämän tuskan – on tietokantoja, muotovaatimuksia, määräaikoja, kansallisia ja kansainvälisiä vaihtoehtoja, jne. Toivoisin kentälle lisää IPR-tuntemusta ja lisäisin muun muassa enemmän IPR-liitännäisiä kursseja IPR-painotteisten alojen koulutusohjelmiin. Tällä tavalla jo opiskeluaikoina syntyisi kuva siitä, mitä immateriaalioikeus on, miksi se on tärkeä ja millä tavalla sitä voidaan hyödyntää suojatakseen omia intressejään.

Kehu kollegaa

Haluan antaa suuren tunnustuksen koko Teoston väelle ja erityisesti lakitiimin kollegoilleni, lakiasiainjohtaja Antti Härmänmaalle ja lakimies Teemu Pitkäselle! Minulla on loistavat ja todella asiantuntevat työkaverit ympärilläni.

Lisäksi haluan kiittää Rainer Oeschiä siitä, että hän aikoinaan kehotti minua haastattelemaan alan ammattilaisia graduani varten. Kirjoitin musiikin suoratoistopalvelujen lisensoinnista ja haastattelut olivat mainio tapa päästä keskustelemaan alan ihmisten kanssa. Yksi graduhaastatteluistani johti sittemmin ensimmäiseen juristityöpaikkaani ja haluan kiittää Lauri Rechardtia kyseisestä mahdollisuudesta ja myös mentoroinnista urani eri vaiheissa.

Miten vietät vapaa-aikaasi?

Tähän kysymykseen olen pitkään vastannut, että laulan kuorossa, matkustan, ulkoilen ja käyn salilla, mutta nyt, kun kotona pyörii Wilhelm 1 v ja korona iski, agenda on muuttunut hieman. Tällä hetkellä leikimme duplojen kanssa, käymme keinumassa sisäpihalla ja ihailemme autoja kadulla. Heti kun on mahdollista, olisi kuitenkin kiva päästä taas laulamaan ja haluaisin myös osallistua tenniksen alkeiskurssille.

Fakta sinusta, jota muut eivät tiedä?

Jos en olisi juristi, olisin todennäköisesti klarinetisti. Soitin klassista klarinettia musiikkiopistossa koulun aikana ja suoritin lukiossa D-kurssin. Klassisen musiikin lisäksi soitin marsseja ja showmusiikkia puhallusorkesterissa Närpiön koulusoittokunnassa.

Samana keväänä, kun luin oikiksen pääsykokeeseen, esiinnyin solistina Vaasan kaupunginorkesterin ”Nuorten solistien”-konsertissa. Se oli klarinetistiurani huippukohta, koska myöhemmin opiskeluni aikana kuorolaulu vei voiton, ja viimeksi olen soittanut klarinettia polttareissani.

 

 

Aiheet: IPR-ihmisiä
Share: