IPR-ihmisiä: Essi Pösö – Berggren

2/2021 28.4.2021
Essi Poso

Tässä juttusarjassa tutustutaan suomalaiseen IPR-kenttään ja siellä työskenteleviin henkilöihin heidän omilla sanoillaan. Juttusarjassa kirjoittaja vastaa alla näkyviin valmiisiin kysymyksiin.

Esittelyssä:

Essi Pösö
IPR Specialist /Berggren Oy
Suomen IPR-assistenttiyhdistyksen puheenjohtaja

Miten päädyit IPR-uralle ja nykyiseen tehtävääsi?

1990-luvun laman aikaan jäin työttömäksi pankkialalta alkaneen pankkikriisin aikaan. Silloin työpaikkailmoitukset olivat vielä pääosin lehdissä ja Tampereella ilmestyvästä lehdestä huomasin Tampereen Patenttitoimisto Oy:n hakevan patenttiassistenttia. Töitä vailla kun olin, niin laitoin hakemuksen menemään, vaikka patenttialasta en tiennyt muuta kuin sen, että patentteja on olemassa.

Sain alusta alkaen tehdä IPR assistentin tehtäviä hyvin monipuolisesti ja  pääsin hyvin tutustumaan eri patenttijärjestelmiin. Tampereen Patenttoimisto Oy:llä oli jo tuolloin laaja asiakaskunta, joten hakemuksia oli hoidettavana paljon.

IPR-ala vei nopeasti mukanaan omaan kiehtomaan maailmaansa ja paluuta ei enää ollut. Aloittaessani IPR alalla keväällä 1993 tehtiin jo valmisteluja Suomen liittymiseksi EPC-sopimukseen. Tuolloin vielä suomalaisten hakijoiden EP-hakemuksia hoidettiin ulkomaisten asiamiesten avustuksella. Koska meillä oli hoidettava useita EP-hakemuksia käytimme niiden hoitamiseen myös useita eri asiamiestoimistoja, joten sitä kautta sai hyvää tietoa siitä, miten asioita kannattaa hoitaa.

Mieleen painuvin kokemus/muisto/tapahtuma IPR-alalta urasi varrelta?

Kati Himanto (LaineIP), Essi Kirves (Leitzinger), Essi Pösö (Berggren) ja Camilla Udd (Roschier Brands).

Osallistuessani keväällä 2015 Euroopan patenttiviraston järjestämille käytttäjäpäiville Münchenissa sain tiedon suunnitelmista perustaa eurooppalainen assistenttiyhdistys, johon voisi liittyä jäseniksi kansalliset assistenttiyhdistykset. Tämän seurauksena minulta kyseltiin, onko Suomessa assistenttiyhdistystä. Koska sellaista ei ollut, päätin kotiin palattuani selvittää, olisiko yhdistykselle tarvetta/kannatusta suomalaisten IPR-assistenttien keskuudessa. Kyselyjen perusteella nopeasti selvisi, että yhdistys koettiin tarpeelliseksi. Pian meitä oli useita innokkaita assistentteja asiaa eteenpäin viemässä ja Suomen IPR-assistenttiyhdistys saatiin perustettu 23.5.2017.

Mieleenpainuvimmaksi kokemuksekseni IPR-alalla nouseekin se, kun yhdistyksemme palkittiin Vuoden 2019 IPR-Innovatiopalkinnolla IPR Gaalassa 31.1.2020 ja kun assistenttiystävieni kanssa kävimme vastaanottamassa palkinnon Katajanokan kasinolla. Tuolloin oli todella ihana huomata se, kuinka moni Suomessa IPR-alalla toimivista ihmisistä pitää yhdistyksemme olemassaoloa tärkeänä ja arvostaa tekemäämme työtä.

Mitä muuttaisit IPR-alassa?

IPR-asioiden tunnettavuus on parantunut paljon siitä, kun itse alalla aloitin. Asiat ovat edistyneet paljon jouheampaan suuntaan erityisesti suojaoikeuksien hakemusprosessien osalta – kirjoituskoneesta on siirrytty sähköisiin hakujärjestelmiin, jotka ovat paljon helpottaneet työtä assistentin näkökulmasta.

Toisaalta yritysten toiminnan kansainvälistyminen on tuonut uusia haasteita. Keksintöä tekemässä saattaa olla nykyään keksijöitä useasta maasta, jolloin eri maiden kansalliset lainsäädännöt vaikeuttavat patentointia huomattavasti. Toisaalta tällaiset haasteelliset ja suorastaan kimurantit asiat tuovat omaa mielenkiintoa tähän työhön, mutta olisihan se hienoa, jos kansainvälisesti voitaisiin sopia yhtenäisemmistä laeista ja toimintatavoista.

Kehu kollegaa

Pitkän urani aikana olen tavannut useita hyviä kollegoita, joita voisi kehua. Koen, että minulla kävi todella hyvä tuuri, kun satuin aloittamaan IPR-urani Tampereen Patenttitoimisto Oy:ssa, joka jo tuolloin oli osa Berggren-ryhmää, mutta toimi vielä itsenäisenä patenttioimistona. Oman urani ja oppimiseni kannalta kaikkein merkittävin henkilö on  kuitenkin ollut Eurooppa-asiamies Unto Hakola, joka toimi Tampereen Patenttitoimisto Oy:ssa patenttiasiamiehenä. Hän hallitsi asiamiestyön ohella todella hyvin myös kaikki assistenttityöhön liittyvät detaljit ja hän opasti hyvin meitä uusia alalle tulleita IPR-assistentteja. Hän painotti meille työn tarkkuutta ja pientenkin yksityiskohtien hallinnan tärkeyttä.

Yleisesti Berggren Oy:ssä on kokemukseni mukaan aina arvostettu assistenttien työtä sekä tiedostettu se, että hyvin tehty assistenttityö luo pohjan IPR-asioiden menestyksekkäälle hoitamiselle. Me assistentit olemme myös hyvin päässeet vaikuttamaan tapaamme tehdä työtä.

Miten vietät vapaa-aikaasi?

Liikunta on yksi vapaa-aikani kulmakivi, joka linkittyy kyllä myös työaikaan; työmatkat kun puolet vuodesta kuljen polkupyörällä ja toisenkin puolen vuodesta pyrin liittämään työmatkaani edes vähän kävelyä. Liikunnan lisäksi vapaa-aikani kuluu erityisesti dekkareita lukien sekä sukkia ja tumppuja kutoen. Työkavereiden mukaan olen neuloosin vallassa.

Fakta sinusta, jota muut eivät tiedä?

Sellaista faktaa ei taidakaan olla, jota muut eivät minusta tietäisi, minä kun olen hyvin puhelias enkä koskaan malta pysyä hiljaa; vaikka muut sitä ehkä joskus toivoisivatkin. Se kuitenkin saattaa monelle, minuun IPR-urani aikana tutustuneelle olla yllätys, että vielä lukioaikana olin hyvin ujo ja arka. Kouluesitelmät ja kaikki julkisesti puhuminen oli minulle suorastaan painajaismaista. Muuten esiintymisestä kyllä nautin, jos sen vain sai tehdä ryhmässä tai jos ei tarvinnut puhua mitään!

Kuvat: Essi Pösön arkisto

Aiheet: IPR-ihmisiä
Share: