IPR-ihmisiä: Charlotta Henriksson – KPMG

4/2019 18.12.2019

Tässä juttusarjassa tutustutaan suomalaiseen IPR-kenttään ja siellä työskenteleviin henkilöihin heidän omilla sanoillaan. Juttusarjassa kirjoittaja vastaa alla näkyviin valmiisiin kysymyksiin.

Esittelyssä:
Charlotta Henriksson – IPR-juridiikkaa balettitossuilla tanssien

Senior Manager
KPMG

Miten päädyit IPR-uralle ja nykyiseen tehtävääsi?

IPR-juridiikka on ollut suosikkioikeudenalani opintojeni alusta alkaen. Hain ja pääsin IPR University Centerin tuolloin koordinoimaan yliopistoyhteistyönä toteutettuun pro gradu -ohjelmaan, ja valmistuin Helsingin yliopistosta vuonna 2002 IPR:ään erikoistuneena juristina.

Työskentelin jo opiskeluaikana asianajotoimistossa IPR-asioiden parissa. Pääsin myös auskultoimaan Helsingin käräjäoikeuteen ns. IPR-osaston linjalle. Sen jälkeen olenkin työskennellyt alalla profiloituneissa, muun muassa lääke- ja sote-alan erityiskysymyksiin erikoistuneissa, suurissa asianajotoimistoissa. Työskentelin lisäksi in-house -juristina ja lakiasiainjohtajana Helsingin yliopiston teknologiansiirtoyrityksessä viiden vuoden ajan, jolloin sain ainutlaatuista kokemusta lääke- ja biotech-alan keksintöjen kaupallistamisesta.

Nykyisessä tehtävässäni Senior Managerina KPMG:n lakipalveluissa toimin asiantuntijana ja projektipäällikkönä erilaisissa IPR-, teknologia- ja tietosuojajuridiikan projekteissa. Lisäksi johdan lakipalveluiden tietosuojatiimiä, osallistun monialaista KPMG:n ammattitaitoa yhdistelevien palvelutuotteiden kehitykseen, suunnittelen ja toteutan markkinointistrategioita sekä työskentelen paljon asiakasrajapinnassa.

Mieleenpainuvin kokemus/muisto/tapahtuma IPR-alalta urasi varrelta?

Yli 15 vuotiselle työuralleni on mahtunut paljon erilaisia mieleenpainuvia tilanteita, joten yhtä ainoaa on vaikeaa nimetä. Esimerkiksi auskultoidessani Helsingin käräjäoikeudessa pääsin laamannin erityismääräyksellä osallistumaan mallioikeusriidan ratkaisemiseen. Se oli nuorelle IPR-juridiikasta kiinnostuneelle juristille mieleenpainuva kokemus. Mielenkiintoiset asiakkaat tai juridisesti haastavat työprojektit jäävät aina mieleeni. Muistoihini on myös pysyvästi jäänyt ammatillinen yhteistyöni korkeakoulukeksintöjen kaupallistamisessa akatemiaprofessori Kari Alitalon kanssa, jonka asiantuntemusta arvostan suuresti. Tieteen ja tutkimuksen kiehtova maailma sekä IPR:n kaupallistaminen ovat edelleen lähellä sydäntäni.

Mitä muuttaisit IPR-alassa?

Luovat alat, tutkiva teollisuus ja teknologiamarkkinat ovat jatkuvassa muutoksessa, joten kysymys on ennemminkin alamme parissa työskentelevien ammattilaisten velvollisuudesta kehittyä alan vaatimusten mukaisesti ja omaksua avarakatseinen elinikäisen oppimisen asenne.  Muutostrendit haastavat hyvällä tavalla perinteistä juristikuvaa edellyttäen meiltä kaikilta laaja-alaisempaa otetta IPR-aiheisiin.

Juristeilta edellytetään kokonaisvaltaisempaa näkemystä asiakasorganisaatioiden IPR-portfolioiden hallintaan. Juristilla tulisi olla strategista pelisilmää IPR-suojaamisen ja liikesalaisuuksien suojaamisen välillä. Lisäksi juristilta edellytetään kyvykkyyttä tukea asiakasta kaupallistamisratkaisujen suunnittelussa ja valinnassa liiketoimintanäkökohdat ja toimiala huomioon ottaen. Datan käsittelyä ja suojaamista koskevat kysymykset ovat teknologiajuristien arkipäivää. Legal tech -ratkaisut, digitaaliset palvelut ja automaatio voivat yleistyä ainakin yksinkertaisimmissa tehtävissä. Työtehtävämme siis monipuolistuvat ja saamme mielenkiintoisia ammatillisia uudistumismahdollisuuksia.

Muutostrendeistä seuraa myös meille kokeneemmille juristeille erityinen velvollisuus huolehtia siitä, että IPR-ammattitaito siirtyy myös tulevaisuudessa nuorille ammattilaisille. Jos nimittäin yksinkertaisemmat, työuran alkuvaiheen työtehtävät häviävät digitalisaation ja ”robottijuristien” myötä, käytännön työn oppimis- ja harjoittelumahdollisuuksia tulisi tarjota nuorille muulla tavalla. Voi olla, että mentorointisuhteilla on tulevaisuudessa vielä merkittävämpi rooli käytännön kokemusten ja tietotaidon jakamisessa.

Kehu kollegaa

Alan kokeneista konkareista haluan mainita IPR-idolini, Stanfordin yliopiston professorin Mark Lemleyn. Hän tekee aktiivista ja ajankohtaisiin teemoihin keskittyvää laatututkimusta sekä julkaisee säännöllisesti. Lisäksi hän opettaa yliopistossa IPR-ammattilaisten seuraavaa sukupolvea ja soveltaa käytännössä tutkimusoppejaan sivutoimessaan yhdysvaltalaisessa asianajomaailmassa. Akateemisen maailman ja tutkimustuloksia soveltavan liiketoiminnan linkittäminen kiinnostaa myös itseäni.

Haluan myös mainita loistavat työkaverini KPMG:n IPR-tiimissä. Ennustaisin, että nousevat tähdet, Lauri Aho, Anniina Harju, Milla Kuronen, Milla Suonperä sekä asianajomaailmaan siirtynyt Emma Swahne ovat tulevaisuudessa meille kaikille tuttuja huippuasiantuntijoita.

Miten vietät vapaa-aikaasi?

Nautin valtavasti balettitunneista Footlightin aikuisryhmissä, joissa käyn kehittämässä Vaganova-metodin mukaisesti yleistä klassisen baletin tanssitekniikkaani ja pointe-tunneilla kärkitossutaitojani. Palasin balettiharrastuksen pariin kaksi vuotta sitten yli 25 vuoden tauon jälkeen. Heti ensimmäisellä tunnilla olin täysin myyty. Tanssi on minulle ilon ja energian lähde. Urheiluharrastuksiini kuuluvat lisäksi kuntosalitreenit yhdessä aviomieheni Tatun kanssa.

Hyvä fyysinen kunto, tanssin leikkisyys sekä musiikin ja liikkeen tuottama inspiraatio tukevat myös asiantuntijatyön edellyttämää uteliaisuutta ja jatkuvaa kehittymistä. Lisäksi saan aina jostain syystä parhaat ideani joko urheillessa, kääpiövillakoiramme Dalin kanssa puuhastellessa tai ystävien kanssa rentoutuessa.

Fakta sinusta, jota muut eivät tiedä?

Työpersoonani on jokseenkin hillitty jakkupukunainen, mutta luonteeltani olen luova taiteilija. Tykkään innostua ja keskustella ideoista, suunnitella, luoda ja testata uutta, uppoutua tuntikausiksi taulujen maalaamiseen öljyväreillä, kiipeillä tiedon äärellä Max Planck Instituutin kellarikirjaston korkeilla tikkailla IPR-teemaisia kirja-aarteita etsimässä, kirjoittaa väitöstutkimustani ja kuunnella Tšaikovskin mestariteoksia. Ja tanssia balettia, tietysti.

Share: