IPR-ihmisiä: Anette Alén, Helsingin yliopisto

1/2023 23.2.2023
Paddling on water

Tässä juttusarjassa tutustutaan suomalaiseen IPR-kenttään ja siellä työskenteleviin henkilöihin heidän omilla sanoillaan. Juttusarjassa kirjoittaja vastaa alla näkyviin valmiisiin kysymyksiin.

Facepicture of a person

Esittelyssä:
Anette Alén
Professori
Helsingin yliopisto

 

 

Miten päädyit IPR-uralle ja nykyiseen tehtävääsi?

Tieni immateriaalioikeuksien maailmaan on kulkenut opiskeluaikaisen virkamiesharjoittelun, gradun ja viestintäoikeuden projektin kautta. Aikana ennen viestintäoikeuden oppituolia ja oppiainetta monien siihen liitännäisten aiheiden tarkastelu tapahtui esimerkiksi sananvapauden ja hallinto-oikeuden sateenvarjon alla. Lisäksi Kansainvälisen talousoikeuden instituutissa oltiin juuri OTK:ksi valmistumiseni aikoihin saatu käyntiin suuri sananvapauden uusia ulottuvuuksia tarkasteleva hanke, johon pääsin töihin. Tutkimusmatkani on kulkenut erilaisten itseäni kiinnostavien aiheiden kautta aina uusiin kiinnostuksen kohteisiin. Tekijänoikeuden tutkimuksessa minun on ollut mahdollista tarttua milloin urheilua ja milloin kuvataidetta koskeviin teemoihin. Jossain vaiheessa myös tietosuoja tuli viestintäoikeudellisena teemana mukaan tutkimukseeni.

Nykyinen tehtäväni opetusvaradekaanina kulkee puolestaan käsi kädessä oman opetusta koskevan asiantuntemukseni ja kiinnostukseni kautta. Olen loppusuoralla opettajan pätevyyteen johtavien opintojeni kanssa, ja koen uusien juristisukupolvien koulutuksen erittäin merkityksellisenä osana yliopistotyötä. Opetus on myös olennaisessa roolissa tieteellisen maailmankuvan ja juristityöhön liittyvän vastuullisuuden kehittymisen tukemisessa.

Mieleenpainuvin kokemus/muisto/tapahtuma IPR-alalta urasi varrelta?

Viimeaikaisimmista kokemuksistani on tässä ehdottomasti mainittava työskentely markkinaoikeudessa. Pääsin paitsi jatkamaan tuomioistuintyöskentelyä omalla substanssialalla auskultoinnin jälkeen, myös tutustumaan uusiin ihmisiin.

Mitä muuttaisit IPR-alassa?

Immateriaalioikeuden opetuksessa voisi tuoda jossain kohtaa opintoja entistä enemmän prosessiasioita ja -taitoja mukaan. Tuomioistuinkokemusteni jälkeen olen ihan uudella tavalla prosessista innostunut, vaikka aikoinaan myös graduni koski nimenomaan hallintoprosessia. Tutkimuspuolella uudelleentarkastelua voisi suunnata etenkin tasapaino- ja perusoikeuspuheeseen: katselin taannoin verkosta esimerkiksi Martin Senftlebenin professoriluennon, jossa hän esitti kriittisiä huomioita EU-tason kehityksestä (Inaugural lecture: The Overconstitutionalization of Intellectual Property Law).

Erityisesti omia lapsia opastaessani olen joskus miettinyt, että erilaiset IPR:iin liittyvät sopimus- ja muut järjestelyt olisi jotenkin hyvä saada joiltain osin nykyistä näkyvämmiksi. Tämän voisi toteuttaa esimerkiksi avaamalla jotenkin kätevästi sitä, mitä kaikkea aineetonta jonkin videon tai vaikkapa kännykän toimintaan liittyykään. Useinhan nämä asiat jäävät taustalle ja tietyllä tavalla piiloon. Samalla lisääntyisi tietoisuus omista ja toisten oikeuksista sekä siitä, miten niitä voi hyödyntää etenkin nyt kun sisällöntuotanto on tavallaan arkipäiväistynyt.

Itse olen ollut pitämässä esimerkiksi Tiedekulmassa Tätä et oppinut koulussa -tapahtuman (osa Smart as HEL -sarjaa) oppitunnin aiheesta: ”Mitä jokaisen tulisi tietää viestintäoikeudesta?” 21.12.2018. Puhuin mm. valokuviin liittyvistä oikeuksista ja tietosuojasta somessa.

Kehu kollegaa

Montakin kollegaa ansaitsisi kehuja ja kiitosta – minulla on ilo ja etuoikeus saada työskennellä asiantuntevien ja osaavien ihmisten kanssa. Ehkä kuitenkin tässä mainitsen viestintäoikeuden professori Päivi Korpisaaren, jonka kanssa olen tehnyt paljon töitä vuosien varrella. Hän on monipuolinen ja rautainen ammattilainen sekä oiva esimerkki siitä, kuinka asiantuntemus ja tyylikkyys yhdistyvät!

Miten vietät vapaa-aikaasi?

Harrastan paljon liikuntaa ja olen jollain tapaa urheiluhullu. Harrastan vaihtelevasti mutta säännöllisesti kaikenlaista, missä tulee hiki ja hyvä olo. Lisäksi taidekokemukset ovat merkittävä osa arkea ja juhlaa: kirjat, kuvataide, museot, konsertit, ooppera, baletti, teatteri…

Minulla on kaksi poikaa, joiden kanssa touhuan vapaa-ajallani kaikenlaista arkista sekä erilaista sivistävää ja hauskaa! Kunhan pyöräilykelit koittavat, he pääsevät taas juoksulenkilleni kirittäjiksi.

Fakta sinusta, jota muut eivät tiedä?

Ehkä tässä ei viitsi ihan sellaisessa määrin avautua, mitä kukaan muu ei tietäisi, mutta mieleeni tulee yksi asia, jota moni ei varmaan työkuvioissa tiedä: olen nimittäin kirjoittanut valtiotieteellisen kandityöni ihmisen ja koneen välisestä vuorovaikutuksesta.

Kuvat: Anette Alénin arkistosta

Aiheet: IPR-ihmisiä
Share: