Aukeneeko ihmelaite?

(IPRinfo 4/2007)

Applen iPhone on villinnyt kuluttajat monessa maassa. Suomessa sen saa toimimaan vain hakkeroimalla. Rikotaanko tällöin lakia?

Mistä on kysymys? Se on tämän hetken kuumin kuluttajaelektroniikkatuote. Time-lehti valitsi sen juuri vuoden innovaatioksi. Se tunnetaan myös nimellä ”jesusphone”. Se on Olli-Pekka Kallasvuon mukaan tehnyt hänet jo vainoharhaiseksi. Eikä sitä edes saa vielä Suomesta.

Kyseessä on tietysti iPhone. Se on Applen uusi kosketusnäytöllinen ”älypuhelin”, jota saa vain Applen omista kaupoista Yhdysvalloissa ja Euroopassa tätä kirjoittaessa Saksasta, Ranskasta ja Britanniasta.

Hankin Apple iPhonen lokakuun alussa Yhdysvalloissa. Applen kaupassa oli melkoinen tungos työpäivän keskellä. Kaikki jonottivat puhelinta, vaikka se oli julkaistu jo kolme kuukautta aiemmin. Ostorajoitus on kaksi kappaletta per asiakas.

Suomessa laite ei toimi ilman hakkerointia
Puhelimen oston jälkeen oli saatava se vielä toimimaan suomalaisella SIM-kortilla.

Yksittäisen kuluttajan ongelmana on, että Apple on tehnyt jokaisessa maassa sopimuksen yhden operaattorin kanssa, jolla on yksinoikeus myydä sopimus puhelimen ostajalle. Yhdysvalloissa se on AT&T.

Asiasta varsin tietoisena hain heti internetistä ohjeet järjestelmän hakkeroimiseksi. Saatuani pääkäyttäjäsalasanan puhelimeni käyttöjärjestelmään aloin asentaa sinne uusia ohjelmia. Keskeisessä osassa oli ”AnySIM” -niminen ohjelmisto, joka muuntelee hieman lukon sisältävää ohjelmakoodia (”firmware”). Pienellä vaivalla operaattorilukko aukesi ja soitin koepuhelun Suomeen.

Rikoinko Yhdysvaltain lakia?

Tässä onkin lukijoille pähkinä purtavaksi. Apple kertoi vastikään(1), että reilusta miljoonasta puhelimen ostajasta noin 250 000 on jättänyt sopimuksen tekemättä AT&T:n kanssa. Epäilemättä valtaosa näistä on hakkeroinut puhelimensa lukot auki.

Apple vastustaa lukkojen murtamista
Applen virallinen kanta on, että se ei halua lukkoja murrettavan. Yleisesti epäillään, että AT&T maksaa Applelle vähäistä suuremman korvauksen jokaisesta uudesta iPhone-asiakkaasta. Mutta mihin lakiin Apple voi vedota hakkereita vastaan?
Tekijänoikeus tulee ensiksi mieleen, mutta tilanne näyttää mahdottomalta. USA:n tekijänoikeuslakiin (DMCA) otettiin kesäkuussa 2007 poikkeussäännös teknisten suojakeinojen kierrosta nimenomaan iPhonen tyylisiä operaattorilukkoja varten. Suojakeinot saa kiertää, kun suojakeinon kohteena on:
”Computer programs in the form of firmware that enable wireless telephone handsets to connect to a wireless telephone communication network, when circumvention is accomplished for the sole purpose of lawfully connecting to a wireless telephone communication network.”

Tilanne Euroopassa ja Suomessa
EU:n tekijänoikeussäädöksissä ei ole vastaavaa poikkeusta. Voisi ajatella, että lukkokoodin sisältävän salatun tietokoneohjelmakoodin purkaminen ja muuntelu on teknisen suojakeinon laitonta kiertämistä. Joku voisi vielä väittää, että lisäksi on rikottu lakia, joka kieltää suojauksen kiertämisen telepalvelun saamiseksi.

Vasta-argumenttejakin voidaan esittää. Suojauksen kiertäminen ei tapahdu tekijänoikeudellisen teoksen tai telepalvelun vaan kuluttajan itselleen ostaman puhelinlaitteen käyttämiseksi. Kaiken lisäksi Suomessa GSM-puhelinten, jollainen iPhonekin on, kytkykauppa on kielletty, joten teknisen suojauksen rikkominen tässä tapauksessa olisi poliittisen linjauksen mukaista.

Toisaalta voidaan huomauttaa, että kytkykauppasääntely on sidottu teknologiaan: seuraavan sukupolven iPhoneen sillä ei ole vaikutusta. Suojauksen purkamisen tarkoituksellakaan ei pitäisi olla lain kirjaimen mukaan mitään merkitystä… jne.
Niin tai näin, lukkojen murtamisen jälkeen iPhone on todellinen avoin järjestelmä, jolle on syntynyt hyvin lyhyessä ajassa aktiivinen kehittäjäyhteisö. Joidenkin on vaikea sulattaa ilmiötä. Nokian mainoskampanja iPhonea vastaan on sisältänyt muun muassa sloganin ”phones should be open to anything.” Ironia on siinä, että iPhonen kohdalla tämä pitää tosiasiassa paikkansa. Nokian kohdalla ei.

Mikko Välimäki
Tutkija, Svenska handelshögskolan

(1) Timothy D. Cook Apple-yhtiön osavuosikatsaustilaisuudessa 22.10.2007

Share: