Asiamiesten auktorisointi alkaa syksyllä

Auktorisoidut asiamiehet ovat velvollisia noudattamaan hyvää asiamiestapaa ja salassapitosäännöksiä kaikessa toiminnassaan.

Tasavallan presidentti vahvisti 17.1.2014 auktorisoiduista teollisoikeusasiamiehistä annetun lain (HE 89/2013). Laki tulee voimaan 1.7.2014. Patentti- ja rekisterihallitus on aloittanut asiamiestutkintorekisterin ja asiamiesrekisterin valmistelun ja työ- ja elinkeinoministeriö teollisoikeusasiamieslautakuntaan liittyvät valmistelut.

Teollisoikeusasiamiehiä koskevan auktorisointimenettelyn luominen on osa aineettomien oikeuksien strategian toteutusta. Hallituksen vuonna 2009 hyväksymässä strategiassa teollisoikeusasiamiesten korkeatasoinen osaaminen nähdään yhtenä edellytyksenä suomalaisen innovaatio- ja yritystoiminnan menestymiselle. Yritysten kannalta on tärkeää, että niillä on käytössään ammattitaitoinen teollisoikeusasiamieskunta.

Lain tavoitteena on varmistaa teollisoikeudellisten palveluiden laatutaso. Teollisoikeuksien parissa toimivien asiamiesten ammattitaitoa on jatkossa mahdollista mitata asiamiestutkinnolla ja saada laillistetun asiamiehen asema eli auktorisointi.

Ei edellytys ammatinharjoittamiselle

Auktorisointi ei ole edellytys asiamiehenä toimimiselle, mutta laissa suojattujen ammattinimikkeiden käyttö on varattu vain auktorisoiduille asiamiehille. Ammattinimikkeitä ovat patenttiasiamies, tavaramerkkiasiamies, mallioikeusasiamies ja teollisoikeusasiamies. Ammattinimike määräytyy sen mukaan, kuinka laajasti asiamies on suorittanut tutkinnon. Teollisoikeusasiamies nimikkeen käyttäminen edellyttää, että asiamies on suorittanut kaikkiin kolmeen suojamuotoon liittyvät tutkinnon osiot.

Tutkinnon suorittaminen edellyttää, että asiamies tuntee alan keskeisen lainsäädännön, hallitsee viranomaismenettelyt ja osaa tarjota näkemystä yrityksen liiketoimintaan parhaiten sopivasta suojausstrategiasta. Tutkintoon liittyy yleinen osa sekä teollisoikeudellinen osa.

Asiamiestutkintoon voivat osallistua kaikki, jotka ovat hoitaneet teollisoikeudellisia toimeksiantoja vuoden ajan. Lisäksi osallistujilta edellytetään vähintään soveltuvan korkeakoulututkinnon suorittamista. Auktorisointi on voimassa viisi vuotta ja se voidaan uudistaa, jos asiamies edelleen täyttää auktorisoinnin edellytykset. Uudistamisen yhteydessä asiamiehen tulee osoittaa, että hän on toiminut asiamiehen tehtävissä auktorisoinnin aikana.

Laaja salassapitovelvollisuus

Auktorisoidut asiamiehet ovat velvollisia noudattamaan hyvää asiamiestapaa ja salassapitosäännöksiä kaikessa toiminnassaan. Auktorisoidun asiamiehen salassapitovelvollisuus on saman laajuinen kuin asianajajien. Velvollisuuksiensa vastaisesti toimivan asiamiehen auktorisointi voidaan karkeimmissa tapauksissa peruuttaa.

Patentti- ja rekisterihallituksen yhteyteen sijoitetaan ratkaisutoiminnassaan riippumaton teollisoikeusasiamieslautakunta, joka vastaa keskitetysti kaikista auktorisointi- ja valvontamenettelyyn liittyvistä tehtävistä. Muutoksenhaku seuraamuksiin liittyvistä teollisoikeusasiamieslautakunnan päätöksistä on keskitetty markkinaoikeuteen.

Lautankunnan asettaa valtioneuvosto

Valtioneuvosto asettaa teollisoikeusasiamieslautakunnan kolmeksi vuodeksi kerrallaan. Lautakuntaan kuuluvat puheenjohtaja, varapuheenjohtaja sekä vähintään viisi ja enintään yhdeksän muuta jäsentä. Työ- ja elinkeinoministeriö tekee esityksen lautakunnan puheenjohtajaksi ja varapuheenjohtajaksi Patentti- ja rekisterihallitusta kuultuaan.

Teollisoikeusasiamieslautakunnan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan tulee olla teollisoikeusalaan hyvin perehtyneitä sekä ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneita. Ainakin toisen heistä täytyy lisäksi olla suorittanut oikeustieteen ylemmän korkeakoulututkinnon. Kullakin jäsenellä, paitsi puheenjohtajalla ja varapuheenjohtajalla, on henkilökohtainen varajäsen.

Lautakunnan muidenkin jäsenten kelpoisuudesta on säädetty melko yksityiskohtaisesti. Yhden jäsenen ja hänen varajäsenensä tulee edustaa työ- ja elinkeinoministeriötä ja kahden jäsenen ja heidän varajäsentensä Patentti- ja rekisterihallitusta. Kahden jäsenen ja heidän varajäsentensä tulee puolestaan olla auktorisoituja asiamiehiä. Muiden jäsenten tulee olla teollisoikeusalaan perehtyneitä ja edustaa tasapuolisesti eri teollisoikeuksien asiantuntemusta.

Auktorisointi voidaan myöntää ilman asiamiestutkinnon suorittamista vuoden pituisena siirtymäaikana aikaisemman rekisteröinnin tai käytännön kokemuksen perusteella.

Marja-Leena Mansala
Pääsihteeri
IPR University Center

Laki auktorisoiduista teollisoikeusasiamiehistä 22/2014

Share: