Apu+Raha™-palvelu tukee suomalaista keksintötoimintaa – esittelyssä kaksi apurahan saajaa, osa 2

6/2023 30.11.2023

Keksintösäätiön Apu+Raha™-palvelu tukee ja rahoittaa suomalaista keksintötoimintaa tarjoamalla asiantuntevaa arviointia ja neuvontaa sekä myöntämällä apurahoja. Palvelun tavoitteena on auttaa yksityishenkilöitä ja pieniä yrityksiä kehittämään ja kaupallistamaan keksintöjään ja innovaatioitaan. Edellisessä osassa esiteltiin Teamcare™-toiminnanohjausjärjestelmä ja Projix-projisointi- ja mittausjärjestelmä, joille Keksintösäätiö on myöntänyt Apu+Raha™-tuen. Nyt vuorossa on uudenlainen lämpöpumppu ja Vext-kasvatuskaappi.

Kuva: Ana-Katrina Bennet

Kylmäaineeton lämpöpumppu saattaa jopa puolittaa energiankulutuksen 

Kun Topias Korpi hankki ilmalämpöpumpun asuntoonsa 2,5 vuotta sitten, hän alkoi selvittämään lämpöpumppujen toimintaperiaatetta tarkemmin. Lämpöpumppujen toimintaan perehtyessä hän huomasi, että vaikka ne toimivat hyvin, olisi niiden toiminnassa paljon parantamisen varaa. Myös kylmäaineiden aiheuttamat ympäristöongelmat askarruttivat Korven mieltä, kun hän ryhtyi kehittämään vaihtoehtoiseen termodynaamiseen sykliin perustuvaa lämpöpumppua. Korvelle myönnettiin Keksintösäätiön 10 000 euron Apu+Raha™  uudenlaisen lämpöpumpun simulointimallin ja toiminnallisen prototyypin rakentamiseksi.

– Uudenlaisen lämpöpumpputeknologian kehittäminen on ollut ennemminkin pitkä prosessi kuin yksittäinen älynväläys. Tutkiessani olemassa olevia lämpöpumppuja minut yllätti se, miten heikko hyötysuhde niissä on verrattuna teoreettiseen maksimiin. Ongelmallista oli myös se, miten paljon  kylmäaineet rajoittavat lämpöpumppujen käyttölämpötilaa. Näihin ongelmiin lähdin etsimään ratkaisua, Topias Korpi kertoo.

Tällä hetkellä Korpi työstää simulointimallia Keksintösäätiön apurahan turvin. Hän pyrkii selvittämään simulointimallin avulla uuden lämpöpumpun ongelmakohtia. Seuraavaksi hänen tarkoituksenaan on rakentaa prototyyppejä lämpöpumpun eri osa-alueista sekä testata niitä ja verrata toimintaa simulointimalliin. Lopuksi hänen tavoitteenaan on rakentaa kokonainen prototyyppi, joka ”toivottavasti toimii, kuten simulaatiomalli ennustaa”.

– Jos teoriat pitävät paikkansa, lämpöpumpun hyötysuhde saattaa olla jopa kaksinkertainen nykyisiin lämpöpumppuihin verrattuna eli energiankulutus saattaa puolittua. Se tekee lämpöpumpuista huomattavasti houkuttelevamman lämmitys- tai jäähdytysmuodon, Korpi toteaa.

Korven hyödyntämä vaihtoehtoinen termodynaaminen sykli ei käytä ollenkaan kylmäaineita, joten niitä ei myöskään pääse vuotamaan laitteista lämmittämään ilmakehää. Keksinnön kolmas etu on se, ettei se perustu kylmäaineiden höyrystymiseen ja tiivistymiseen.

– Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että lämpöpumpun käytölle ei ole samanlaisia rajoitteita lämpötila-alueen suhteen. Tavallisissa koneissa kylmäaineen ominaisuudet määrittävät sen, mitkä ovat lämpöpumpun ylä- ja alalämpötilat. Prosessi ei toimi kunnolla, jos rajan yli tai ali mennään, Korpi selostaa.

Korpi myöntää, ettei lämpöpumppu ole mikään uusi keksintö ja että hänen innovaatiossaan hyödynnetään vanhaa teknologiaa. Hänen lämpöpumppunsa on kuitenkin uusi tapa hyödyntää teknologiaa ja ”toivottavasti merkittävästi paremmin”.

Haastattelupyynnöt:
Topias Korpi
puh. 050 330 8112
topias.korpi@gmail.com

Kuva: Ana-Katrina Bennet

Vext-kasvatuskaappi säilyttää vihannesten ravintoarvon

Matti Meikäläinen harrastaa ruoanlaittoa ja hänelle ruoan maku on tärkein ostopäätöksiä ohjaava tekijä. Hän on kulinaristi isolla k:lla. Matti on valmis näkemään vaivaa saadakseen tuoreimmat raaka-aineet keittiöönsä ja hurmatakseen ystävänsä herkullisilla annoksilla illalliskutsuilla. Myös kodin viihtyisyys ja design ovat Matille tärkeitä, siksipä hän haluaa vihreyttä kotiinsa. Matti ostaa tyylikkään Vext-kasvatuskaapin, jossa hän kasvattaa lehtivihanneksia, jotta hän saa aina runsaasti tuoreita, ravintorikkaita ja maistuvia yrttejä pöytäänsä.

Tavallinen kuluttaja voi kasvattaa salaattia, yrttejä ja vaikkapa kirsikkatomaatteja Vext-kasvatuskaapissa suurehkoja määriä. Design-kaappi toimitetaan kotiin asti avaimet käteen -periaatteella. Kaapin ikkunoista näkyvät vihannekset  tuovat vehreyttä sisustukseen. Se ratkaisee ongelman, miten tavallinen kuluttaja voi kotioloissa tuottaa runsaita määriä tuoreita lehtivihanneksia ilman kemikaaleja. Keksintö on saanut Keksintösäätiön 5 000 euron Apu+Raha™ -tuen.

– Keksinnön tekninen innovaatio on se, miten kasvatuskaappia pystytään ohjaamaan. Lähdimme patentoimaan kastelujärjestelmää, joka toimii sumuteknologialla. Se on NASA:n tutkimuksen mukaan maukkain ja ravintorikkain tapa kasvattaa kasveja ruoaksi, kertoo Vextin talousjohtaja Niklas Bärlund.

– Kastelujärjestelmässä käytetään vain perusravinnetta ja vettä, joka on kasvatuskaapin tankissa, Bärlund tarkentaa.

Luvassa moninkertainen sato verrattuna kilpailijoihin

Muihin sisätiloissa käytettäviin kasvihuoneisiin verrattuna Vext-kasvatuskaappi pystyy Bärlundin mukaan tuottamaan moninkertaisen sadon. Lisäksi kun kotona on aina tarjolla tuoreita lehtivihanneksia, niin ruoan ravintoarvo pysyy hyvänä. Tärkeät ravinteet eivät pääse katoamaan, kun kasveja ei säilytetä pitkään sadonkorjuun jälkeen ja kuljeteta pitkiä matkoja kauppaan. Tällöin valo ja happi eivät pääse hajottamaan vitamiineja ja antioksidantteja.

Vextin saama Apu+Raha on kulunut tuotekehitykseen eli prototyyppien rakentamiseen, Ruoka&Viini-messuilla markkinointiin ja patentiin.

– Meillä on valmis tuote, jonka lanseerasimme pari päivää sitten Ruoka&Viini-messuilla. Toimitukset alkavat ensi vuoden alussa. Nyt myydään ennakkotilauksia, ja olemme saaneet jo pari sellaista, Bärlund sanoo.

Vext on mukana startupien Kiuas-kiihdyttämössä vielä muutaman viikon. Bärlundin mukaan heillä on tarkoitus lähteä sen jälkeen hakemaan isompaa rahoitusta ja laajentamaan kaupallistamista. Ensi vuoden tulevaisuuden suunnitelmissa on  myös vienti ulkomaille ja yrityksen kansainvälistyminen.

Apu+Raha™ -palvelu käynnistyi keväällä 2023

Keksintösäätiö käynnisti Suomen Kulttuurisäätiön tuella Apu+Raha-palvelun ja rahoituksen keväällä 2023. Ensimmäisellä Apu+Raha-hakukierroksella rahoitusta jaettiin yhteensä 35 000 euroa neljälle hankkeelle, joista yksi on Vextin kasvatuskaappi. Rahan lisäksi hakijat saattoivat hyödyntää Apu+Raha-prosessin asiantuntijoita, jotka perehtyivät hakemukseen ja antoivat mielipiteensä mahdollisesta hakemuksen parantamisesta.

– Jo hakemuksen tekemisellä on merkittävää arvoa hakijalle. Hankkeen kuvaaminen järjestelmällisesti hakemuksen mukaisesti valottaa hyvin niin hankkeen teknistä kuin kaupallistakin tasoa, sanoo Keksintöäätiön hallituksen jäsen Timo Nyberg.

Rahoitusta saaneet hankkeet edustavat monipuolisesti rakentamisen, maatalouden, energiatekniikan ja sosiaalitoimen alueita. Nyberg uskoo rahoituksen antavan vauhtia hankkeiden eteenpäin viemiseen. Jo vuoden kuluttua hankkeiden tulisi raportoida saavutetuista tuloksista.

– Keksintösäätiöllä on tavoitteena laajentaa Apu+Raha-palvelukonseptia Ideajalostamoksi, joka palvelee suomalaista innovaatiojärjestelmää, keksijöitä ja pienyrityksiä valtakunnallisesti,  Nyberg toteaa.

Haastattelupyynnöt:
Niklas Bärlund
Talousjohtaja
Vext Oy
niklas@vext.fi
puh. 044 042 4299

********
Kannen kuva: iStock / wildpixel

Kirjoittajat

Share: