AIPPI tarjoaa aitiopaikan globaaleihin IP-asioihin

5/2023 11.9.2023
AIPPI-kokous
Johanna Flythström ja Pirke Fustinoni keväällä pidetyssä AIPPI konfernessissa Venetsiassa

AIPPI tarjoaa erinomaisen väylän seurata IP-asioiden kansainvälistä kehitystä ja verkostoitua kollegojen kanssa. Globaaleihin IP-asioihin perehtynyt inhouse-juristi ja asianajaja kertovat, mikä heidät veti mukaan järjestön toimintaa.

Pirke Fustinoni on teknologiayhtiö Metson IP-asioista vastaava johtaja ja Johanna Flythström IP-oikeuteen erikoistunut asianajotoimisto Roschierin osakas. Heitä yhdistää aktiivinen toiminta immateriaalioikeuksien kansainvälisessä järjestössä AIPPIssa. (https://www.aippi.org )

pirke fustinoni
Pirke Fustinoni

– AIPPI on minulle tärkeä foorumi seurata alan globaalia kehitystä. Keskustelu järjestössä on äärimmäisen ajankohtaista teollisuuden näkökulmasta. Saan siitä paljon eväitä työhöni, Fustinoni sanoo.

– AIPPI tarjoaa tavan kehittää monella tapaa ammatillista osaamista ja verkostoitumista. Nuorena juristina järjestö on ollut hyvä foorumi tutustua kollegoihin Suomessa ja kansainvälisesti, Flythström täydentää.

AIPPI on vuonna 1897 perustettu poliittisesti puolueeton ja voittoa tavoittelematon järjestö, jonka kotipaikka on Zürichissä. Järjestön lyhenne tulee ranskankielisestä nimestä Association Internationale pour la Protection de la Propriété Intellectuelle (englanniksi International Association for the Protection of Intellectual Property).

– AIPPIn tehtävänä on ollut kautta historian käydä keskustelua immateriaalioikeuksista ja vaikuttaa alan kansainväliseen kehitykseen. Yksi keskeisistä foorumeista on YK:n maailman henkisen omaisuuden erityisjärjestö WIPO, Fustinoni kertoo.

Yli 8000 jäsentä 110 maassa

AIPPIin kuuluu immateriaalioikeuksien parissa työskenteleviä asianajajia, lakimiehiä, patentti- ja tavaramerkkiasiamiehiä sekä tuomareita ja tutkijoita. Järjestössä on runsaat 8000 jäsentä noin 110 maassa.

Suomen AIPPI ry (https://www.aippi.fi) on yksi kansainvälisen AIPPIn kansallisista ryhmistä, joissa jäsenet voivat osallistua muun muassa työryhmiin, olla laatimassa raportteja ja edustaa omaa maataan kansainvälisessä järjestössä.

– Hyvä tapa tutustua yhdistyksen toimintaan on tulla mukaan kansallisen raportin valmistelutyöryhmään. Se on mainio tapa lisätä ymmärrystä immateriaalioikeuden ajankohtaisista aihepiireistä ja verkostoitua, Flythström kertoo.

Kansallisiin työryhmiin voi ilmoittautua, vaikka ei olisi AIPPIn jäsen. Niihin haetaan jäseniä kerran vuodessa.

AIPPI ry:n jäseneksi haetaan vapaamuotoisella kirjeellä. Yhdistyksen jäsenet ovat automaattisesti myös kansainvälisen AIPPIn jäseniä ja he voivat osallistua kansainvälisiin kokouksiin.

Tie kansainvälisen AIPPIn luottamustehtäviin kulkee yleensä kansallisten yhdistysten kautta. Flythström on toiminut Suomessa työryhmien jäsenenä ja puheenjohtajana. Sittemmin hän on edustanut Suomea kansainvälisen AIPPIn maailmankongresseissa ja johtanut niissä myös eri työryhmiä.

Resoluutioilla vaikutetaan IP-alan kehitykseen

Kansallisten yhdistysten tärkeimpiä tehtäviä on laatia vuosittain raportti ja vastata siinä kansainvälisen AIPPIn laatimiin kysymyksiin, joiden pohjalta laaditaan yhteisiä resoluutioita immateriaalioikeuksia koskevan lainsäädännön ja käytäntöjen kehittämisestä.

johanna flythstrom
Johanna Flythström

Flythström aloitti viime vuonna AIPPIssa assistant reporter general -luottamustehtävässä, jossa hän on mukana kansallisista raporteista tehtävän yhteenvedon laatimisesta. Työn pohjalta syntyvät resoluutiot, jotka käsitellään ja hyväksytään AIPPIn kansainvälisissä kokouksissa.

– Resoluutiot sisältävät aloitteita esimerkiksi kansallisten lakien harmonisoinnista ja immateriaalioikeuksien toimeenpanon parantamisesta. Itse olen ollut tänä vuonna mukana patenttioikeudellista ekvivalenssioppia koskevan resoluution laatimisessa, Flythström kertoo.

AIPPIn keskusteluista eväitä omaan työhön

Suomen AIPPIn hallituksessa istuva Fustinoni on toiminut pitkään kansainvälisessä AIPPIssa. Hän on siellä jäsen kahdessa pysyväiskomiteassa, joista toinen keskittyy vihreän siirtymän teknologiaa ja toinen liikesalaisuuksia koskeviin IP-kysymyksiin, Fustinoni sanoo.

– Molemmat teemat ovat keskeisiä ja erittäin ajankohtaisia omassa työssäni.

Käymme kokouksissa läpi muun muassa vihreään siirtymään liittyvän regulaation kehitystä. Kansainvälisellä tasolla keskeinen toimija on WIPO, mutta myös suurten maiden ja EU:n kehitys kiinnostaa.

Liikesalaisuusasioissa Fustinonia kiinnostaa esimerkiksi regulaation toimeenpano kansainvälisen yhtiön sisäisiksi ohjesäännöiksi.

– AIPPIssa käydään paljon keskustelua liikesalaisuuksia koskevan regulaation harmonisoinnista eri maiden välillä. EU:ssahan tätä on jo tehty. Liikesalaisuuteen liittyvissä käytännöissä on kuitenkin edelleen vaihtelua.

Fustinoni arvostaa AIPPIn globaalia ulottuvuutta. Mukana on IP-alan ammattilaisia kaikista maanosista, joten perspektiiviä asioihin saa muutenkin kuin vain EU:n näkökulmasta Kiinasta Etelä-Amerikkaan.

– AIPPI auttaa hahmottamaan isoa kuvaa regulaation kehityssuunnasta globaalisti. Siitä on hyötyä työssäni, jossa joutuu miettimään kehitystä maailmanlaajuisesti toimivaan yhtiöön ja strategiatyöhön.

Uusi yhtenäispatentti puhuttaa IP-alaa

Fustinonin mukaan kansainvälisten trendien seuraaminen on entistä tärkeämpää nykyisessä maailmantilanteessa, jossa toimintaympäristössä tapahtuu nopeita ja yllättäviäkin muutoksia.

– Se edellyttää, että omankin yhtiön globaalit palikat tulee tarvittaessa laittaa nopealla tempolla uuteen järjestykseen.

Kansainvälisen AIPPIn kevätkokouksessa Venetsiassa Fustinoni veti työpajaa, joka keskittyi strategioihin ja näkökohtiin patenttisuojan turvaamiseksi Euroopassa aloitetun yhtenäisen patenttituomioistuimen (UPC) alaisuudessa.

Keskustelussa arvioitiin yhtenäispatenttijärjestelmää teollisuuden näkökulmasta ja sitä, miten eri teollisuudenalat ovat valmistautuneet sen voimaantuloon.

– Esille nousivat muun muassa UPC-järjestelmän monimutkaisuus ja ketterän strategian tarve.

Yhtenäispatentti tarjoaa uuden vaihtoehdon eurooppapatentin rinnalle keksintöjen suojaamiseen Euroopassa.

Seuraava maailmankongressi Istanbulissa

AIPPIn tämän vuoden maailmankongressi pidetään Istanbulissa 22.–25. lokakuuta. Muiden tapaamisten tavoin kokouksen ohjelma käsittää laajan kattauksen immateriaalioikeuksien ajankohtaisista teemoista.

Vuosikongressin teemat on jaettu perinteisesti neljään aihepiiriin: patentteihin, tekijänoikeuksiin, tavaramerkkeihin ja mallisuojiin sekä yleisiin IP-aiheisiin.

Maailmankongressin työpajakeskusteluja johtavat tunnetut IP-asiantuntijat. Fustinoni odottaa kiinnostavia keskusteluja muun muassa UPC-järjestelmän tiimoilta.

– Edellisessä kokouksessa keväällä keskustelimme, millaisia erilaisia strategioita yhtiöt ovat yhtenäispatentin suhteen pohtineet. Tulevassa kokouksessa kaikkia kiinnostavat varmasti eri yritysten ensimmäiset käytännön kokemukset uudesta järjestelmästä.

Kirjoittajat

Share: