Teoston kysely: kolmannes musiikin tekijöistä hyödyntää tekoälyä

4.10.2023

ableton push 2 midi controller

Tulos selvisi Teoston Tekoäly musiikissa -kyselyraportista, jolla kartoitettiin tekoälyn käytön yleisyyttä ja asenteita tekoälyä kohtaan. Kyselyyn osallistui 717 musiikin tekijää, artistia, tuottajaa ja kustantajaa.

On kiistämätöntä, että tekoäly vaikuttaa jatkuvasti enemmän musiikkialaan. Tämä on nähtävissä jo muun muassa tekoälyllä luoduissa kappaleista, AI covereista. Siten oli odotettavaa, että tekoäly on valloittanut myös suomalaista musiikkialaa.

Kyselyyn vastanneista noin kolmasosa kertoi käyttävänsä tekoälyä apunaan, mutta yhtä suuri määrä ajatteli, että tekoälyn luoma musiikki ei ole oikeaa taidetta. Tästä huolimatta lähes puolet vastasi suhtautuvansa tekoälyn hyödyntämiseen myönteisesti. Suhtautuminen tekoälykehitykseen näyttääkin olevan jakautunutta. Osa vastaajista oli jyrkän negatiivisia tekoälyn käyttöä kohtaan, kun taas osa oli kiinnostunut sen tuomista uusista mahdollisuuksista. Vastaajista noin 70 prosenttia kertoikin, että olisi tulevaisuudessa kiinnostunut hyödyntämään tekoälyä.

Omien teostensa hyödyntämiseen tekoälyn koulutuksessa vastaajat suhtautuivat epäilevämmin. Vastaajista noin 40 prosenttia ei missään tapauksessa antaisi musiikkiaan tekoälysovellusten käyttöön ja vain muutama prosentti ilman mitään ehtoja. Puolet vastaajista ajattelikin, että teosten käytöstä pitäisi saada korvaus.

Pääset lukemaan alkuperäisen uutisen täältä ja raportin täältä.

Kuva: Unsplash / Wes Hicks

Kirjoittajat

Share: