Komissio kannustaa tekoälyinnovointiin EU:ssa uudella toimenpidepaketilla

25.1.2024

Komissio on julkaissut joukon toimenpiteitä, joiden tarkoituksena on tukea eurooppalaisia startup- ja pk-yrityksiä luotettavien tekoälyjärjestelmien kehityksessä.

Euroopan unionin tilaa koskevassa komission aiekirjeessä syyskuussa 2023 asetettiin yhdeksi tulevan vuoden keskeisistä painopisteistä aloite Euroopan supertietokonekapasiteetin avaamisesta eettisille ja vastuullisille tekoälyalan startup-yrityksille. Marraskuussa 2023 komissio tiedotti sitoutuvansa yhdessä Euroopan suurteholaskennan yhteisyrityksen kanssa avaamaan ja laajentamaan startup- ja pk-yrityksen pääsyä supertietokoneille. Uusi toimenpidepaketti on nyt julkaisu neuvoston ja parlamentin päästyä 8.12.2023 sopuun tekoälyasetuksesta.

Tekoälypakettiin kuuluu laaja valikoima toimenpiteitä innovaatiotoiminnan tukemiseksi. Supertietokoneisiin tarjottavan pääsyn lisäksi toimenpiteisiin kuuluu muun muassa tekoälytehtaiden (AI Factories) perustaminen supertietokoneinfrastruktuurin kehittämiseksi sekä tekoälytoimiston (AI Office) perustaminen komissioon. Tekoälytoimiston tehtävänä on toimia keskeisenä koordinointielimenä tekoälypolitiikassa EU-tasolla.

Seuraavaksi Euroopan parlamentti ja neuvosto tarkastelevat komission muutosehdotuksia Euroopan suurteholaskennan yhteisyrityksen perustamisesta annettuun asetukseen. Päätös tekoälytoimiston perustamisesta astui voimaan 24.1.2023 ja toimisto aloittaa toimintansa seuraavien kuukausien aikana.

Komission englanninkielisen tiedonannon pääset lukemaan täältä.

Kuva: Unsplash / Christian Lue

Kirjoittajat

Share: