EU:n neuvosto ja parlamentti sopuun tekoälyasetuksesta

12.12.2023

EU flag

Euroopan unionin päättäjät pääsivät perjantaina 8.12. alustavaan sopimukseen tekoälyasetuksesta.

Euroopan unionin parlamentti ja neuvosto sopivat niin kutsutusta AI Act -säädöksestä eli tekoälyasetuksesta kolmen päivän neuvottelujen jälkeen. Perjantain neuvottelut kestivät jopa 15 tuntia. Haasteita on asettanut esimerkiksi tekoälyohjelmiston määritelmä. Tekoälyasetuksella säädellään laajasti tekoälyn, kuten ChatGPT:n, mutta myös lukuisten muiden tekoälyohjelmistojen käyttöä. Asetus kuitenkin keskittyy ennen kaikkea riskialttiimpiin tekoälyn käyttötapoihin. Asetuksella olisi esimerkiksi määrä rajoittaa kasvontunnistusohjelmistojen käyttöä.

Euroopan unioni on mahdollisesti yksi tekoälysääntelyjen suuntaviivojen näyttäjistä. Esimerkiksi EU:n sisämarkkinoista vastaava komissaari Thierry Breton totesi X:ssä: ”Historiallista! EU:sta tulee ensimmäinen maanosa, joka asettaa selkeät säännöt tekoälyn käytölle. Tekoälyasetus on paljon enemmän kuin sääntökirja – se on laukaisualusta EU:n startupeille ja tutkijoille kansainvälisen tekoälykisan johtoon.” Kuitenkin jo ennen Euroopan unionia, esimerkiksi Kiina ja Yhdysvallat ovat säädelleet tekoälyä ja sen käyttöä. Säädösyrityksiä on myös muissa maissa. Jääkin nähtäväksi, muodostaako jokin näistä sääntelymalleista kansainvälisen standardin tekoälyn sääntelylle.

Tämä alustava sopimus näyttää, että unionissa on saavutettu jonkinlainen poliittinen yhteisymmärrys tekoälyn sääntelystä. Sopimustekstiä ei ole vielä julkistettu, koska se kaipaa vielä yksityiskohtien hiomista. Tämän jälkeen asiasta on määrä äänestää vielä parlamentissa ja Eurooppa-neuvostossa.

Pääset lukemaan alkuperäisen uutisen täältä.

Kuva: Unsplash / Christian Lue

Kirjoittajat

Share: