EU:n uuden datasääntelyn ensimmäisen aallon asetukset astuneet voimaan

17.11.2022

laptop

EU:n digipalvelusäädös (Digital Services Act, DSA) astui voimaan 16. marraskuuta. Viiden datasäädöksen paketista aiemmin on astunut voimaan jo digimarkkinasäädös (Digital Markets Act, DMA) ja datanhallintasäädös (Data Governance Act, DGA).

Digipalvelusäädöksen tarkoituksena on parantaa merkittävästi verkkoympäristön turvallisuutta ja lisätä verkkoalustojen vastuita ja sen säännöt koskevat kaikkia verkkopalveluja, joiden kautta kuluttajat hankkivat tai käyttävät tavaroita, palveluja tai digitaalisia sisältöjä. Digipalvelusäädöstä aletaan soveltaa 17. helmikuuta 2024 kaikkiin sen soveltamisalaan kuuluviin toimijoihin, mutta toimijoita koskevia velvoitteita on tiedossa jo aiemmin. Verkkoalustojen on ensinnäkin ilmoitettava sivustoillaan 17. helmikuuta 2023 mennessä aktiivisten loppukäyttäjiensä määrä. Julkaistut käyttäjämäärät kehotetaan ilmoittamaan myös komissiolle. Käyttäjämäärien perusteella komissio ratkaisee, onko kyseessä sellainen verkkoalusta, johin sovelletaan erityissääntöjä. Lue lisää säädöksestä ja sen soveltamisalaan kuuluvista alustoista Euroopan komission uutisesta.

Digimarkkinasäädös tuli voimaan 1. marraskuuta 2022 ja sen tarkoituksena on tehdä loppu alustatalouden niin sanottujen portinvartijoiden epäoikeudenmukaisista käytännöistä. Säännöksessä määritellään ensinnäkin, milloin verkkoalusta katsotaan ns. portinvartijaksi ja määritellään joukko velvoitteita, joita näiden alustojen on noudatettava ja kielletään portinvartijoilta tietynlaiset epäoikeudenmukaiset käyttäytymismallit. Säädöksen soveltaminen alkaa 2. toukokuuta 2023. Lue tarkemmin digimarkkinasäädöksestä Euroopan komission uutisesta.

Lue lisää: Euroopan uusi datastrategia, verkkosisällöt ja data aineettomana omaisuutena – IPRinfo

Komission uuden datastrategian mukaisessa lainsäädäntöpaketissa on paljon sisäistettävää. IPR University Center järjestää keväällä 2023 seitsemän kerran seminaarisarjan aiheesta, lue seminaarisarjasta lisää täältä.

Kuva: Unsplash, Philipp Katzenberger

Kirjoittajat

Share: