EU:n neuvosto ja Euroopan parlamentti pääsivät alustavaan sopuun mallioikeuden säädöspaketista

13.12.2023

Two lego figures shaking hands

Aiemmin syksyllä Euroopan unionin neuvosto ja Euroopan parlamentti molemmat vahvistivat kantansa uuteen mallioikeuden sääntelykokonaisuuteen. Nyt osapuolet ovat myös päässeet alustavaan yhteisymmärrykseen lainsäädäntöpakettia koskien.

Lainsäädäntöpaketti koskee mallisuojaa ja sisältää kaksi lainsäädäntöehdotusta: mallien oikeudellista suojaa koskevan direktiivin sekä yhteisömalliasetuksen. Uusien säädösten tavoitteena on muun muassa teollismallien suojan helpottaminen sekä mallioikeudellisen EU-lainsäädännön mukauttaminen digiajan haasteisiin.

Alustavassa yhteisymmärryksessä linjataan muun muassa sääntelypaketin sisältämän korjauslausekkeen ehtojen selkeyttämisestä. Korjauslausekkeen tavoitteena on vapauttaa varaosamarkkinat sulkemalla mallisuojan ulkopuolelle moniosaisen tuotteen varaosat, joita käytetään korjaustarkoituksessa tuotteen alkuperäisen muodon palauttamiseen.

Yhteisymmärryksessä linjataan myös siitä, että EU:n laajuisia mallisuojaan liittyviä maksuja korotetaan, jotta ne ovat korkeampia kuin pelkästään kansallisen suojan antavissa järjestelmissä. Näin huomioidaan EU:n laajuisen mallisuojan laajempi alueellinen soveltamisala. Lisäksi sovittiin se, että kansallista etua koskevien kulttuuriperintöön liittyvien elementtien suojelu yksityisinä malleina kielletään.

Sääntelyn täytäntöönpanosta alustavassa yhteisymmärryksessä linjattiin niin, että jäsenmailla on 36 kuukautta aikaa toteuttaa tarvittavat toimet mallien oikeudellisesta suojasta annetun direktiivin saattamiseksi osaksi kansallista lainsäädäntöä. Lisäksi selvennettiin se, että yhteisömalliasetusta sovelletaan koko EU:ssa sen tultua voimaan.

Seuraavaksi Euroopan parlamentin sekä EU:n neuvoston tulee vahvistaa ja virallisesti hyväksyä alustava yhteisymmärrys.

Alkuperäiset uutiset aiheesta pääset lukemaan täältä ja täältä. Lainsäädäntöhankkeen aiemmista vaiheista pääset lukemaan täältä.

Kuva: Unsplash / Pawel Czerwinski

Kirjoittajat

Share: