EU:n neuvosto vahvisti kantansa uuteen mallioikeuden säädöspakettiin

3.10.2023

A statue of a woman holding a scale

Euroopan unionin neuvosto vahvisti 25. syyskuuta 2023 kantansa uuteen mallioikeuden sääntelykokonaisuuteen. Tämän uuden sääntelyn tarkoituksena on päivittää 20 vuotta vanhaa mallioikeusdirektiiviä.

Tällä hetkellä käynnissä olevan mallioikeuden lainsäädännön uudistuksen tavoitteena on erityisesti se, että mallioikeussääntely on ajan tasalla myös digitaalisella aikakaudella. Sääntelyn tavoitteena on mallioikeusdirektiivin nykyisten säännösten nykyaikaistaminen ja parantaminen muuttamalla vanhentuneita säännöksiä, lisäämällä oikeusvarmuutta sekä selkeyttämällä mallioikeuksia soveltamisalan ja rajoitusten osalta.

Euroopan komissio julkaisi säädösehdotuksensa marraskuussa 2022. Tämän jälkeen EU:n neuvosto on neuvotellut kannastaan säädösehdotukseen. Neuvosto tukee komission ehdotuksen keskeisiä osia, kuten korjaamiseen käytettäviä varaosia koskevaa korjauslauseketta, mutta on ehdottanut säädöspakettiin joitakin muutoksia.

Neuvosto muun muassa ehdottaa, että rekisteröintimaksuja muutetaan sen varmistamiseksi, että mallin rekisteröinti kansallisesti kustantaa edelleen vähemmän kuin EU:n tasolla. Lisäksi neuvosto ehdottaa, että aikaväliä, jolla jäsenvaltioiden tulee saattaa uusi säätely osaksi kansallista lainsäädäntöä, pidennettäisiin 36 kuukauteen sääntelyn voimaantulosta. Neuvosto ehdottaa myös mallin visuaaliseen esittämiseen liittyvien vaatimusten yksinkertaistamista ja mahdollisuutta rekisteröidä malli sen hakemispäivämäärästä, vaikka havainnollistamisessa olisi puutteita, visuaalisen esitysmuodon ollessa riittävän selkeä. Neuvosto ehdottaa myös muutamia muita muutoksia sekä joidenkin säännösten selkeyttämistä.

Vahvistamalla kantansa uuteen sääntelyyn neuvosto on hyväksynyt neuvotteluvaltuutuksen sen osalta. Sen jälkeen, kun myös Euroopan parlamentti on vahvistanut kantansa uuteen säädösehdotukseen, neuvosto ja parlamentti neuvottelevat yhdessä lainsäädäntöehdotuksesta. Uuden lainsäädännön on arvioitu astuvan voimaan vuoden 2024 alkupuolella.

Uutisia aiheesta on luettavissa täältä ja täältä.

Kuva: Unsplash / Tingey Injury Law Firm

Kirjoittajat

Share: