Digimarkkinasäädöksen portinvartijoita koskevat velvoitteet voimaan

8.3.2024

Euroopan komission syyskuussa 2023 nimeämien kuuden ensimmäisen portinvartijan on tullut eilisestä lähtien noudattaa kaikkia Euroopan unionin (EU) digimarkkinasäädöksessä (Digital Markets Act, DMA) niille asetettuja velvoitteita. Portinvartijayrityksillä, joita ovat tällä hetkellä Apple, Alphabet, Meta, Amazon, Microsoft ja ByteDance, on nimeämisen jälkeen ollut puoli vuotta aikaa varmistaa, että niiden nimetyt ydinalustapalvelut ovat säädöksen mukaisia. Komissio nimesi syyskuussa yhteensä 22 ydinalustapalvelua.

Digimarkkinasäädöksessä asetetaan kieltoja ja velvoitteita kaikkein suurimmille yrityksille, jotka tarjoavat asetuksessa mainittuja ydinalustapalveluita EU:n alueella ja jotka on erikseen nimetty portinvartijoiksi asetuksen nojalla. Ydinalustapalveluiksi luetellaan asetuksessa muun muassa hakukoneet, käyttöjärjestelmät, videonjakoalustapalvelut, verkkoselaimet, pilvipalvelut sekä erilaiset verkossa toimivat välityspalvelut, kuten markkinapaikat. Tällaisia palveluita ovat esimerkiksi App Store, Google, Instagram, iOS ja Whatsapp.

Asetuksessa on määritelty kynnysarvot, joiden täyttyessä yrityksen oletetaan täyttävän portinvartijan edellytykset. Lyhyesti voidaan todeta, että komissio voi nimetä digitaalisen alustan portinvartijaksi, jos se muodostaa tärkeän ydinalustapalveluihin liittyvän yhdyskäytävän yritysten ja kuluttajien välille. Se, että yritys nimetään portinvartijaksi, ei tarkoita, että yritys olisi portinvartija, ja siten velvoitteiden piirissä, kaikkien alustapalveluidensa osalta. Komissio päätti 12. helmikuuta 2024, ettei Applea ja Microsoftia tule nimetä portinvartijoiksi esimerkiksi Applen iMessagen tai Microsoftin hakukone Bingin osalta. Tutustu kynnysarvoihin ja asetuksen soveltamisalaan tarkemmin täältä.

Säädöksen tavoitteena on huolehtia siitä, että portinvartijat toimivat reilujen pelisääntöjen mukaisesti. Portinvarjoille asetettujen velvoitteiden mukaan portinvartijan on muun muassa annettava tietyissä tilanteissa kolmansien osapuolten palveluille mahdollisuus toimia yhdessä sen omien palvelujen kanssa, eikä portinvartija saa enää estää käyttäjiä poistamasta valmiiksi asennettuja ohjelmistoja tai sovelluksia. Asetuksen myötä yritykset saavat oikeudenmukaisemman liiketoimintaympäristön ja uusia mahdollisuuksia kilpailla, ja kuluttajat puolestaan saavat parempia palveluja ja enemmän valinnanvaraa. Komissio valvoo asetuksen noudattamista, ja sillä on toimivalta määrätä niin korjaustoimenpiteitä kuin sakkorangaistuksia. Lue lisää velvoitteista, kielloista ja seuraamuksista täältä.

Digimarkkinasäädös on osa EU:n laajaa datastrategiaa, johon kuuluu myös muun muassa digipalvelusäädös (Digital Services Act, DSA), datasäädös (Data Act, DA) sekä tekoälysäädös (Artificial Intelligence Act, AI Act). Säädösten tavoitteena on luoda digitaalisesta toimintaympäristöstä mahdollisimman toimiva, turvallinen ja oikeudenmukainen.

Alkuperäisen uutisen löydät täältä.

Kuva: Unsplash / FlyD

Kirjoittajat

Share: