Yhteistyöllä innovaatioista syntyy rahavirtoja

(IPRinfo 2/2006)

Arvosteltu teos: Jari Lauriala, Antti Pirnes, Dennis A. Foster, Constance Lütoll-Carroll: From Innovation to Cash-Flows – Value Creation by Structuring High Technology Alliances. Edita 2006. xxxvi + 259 s.

From Innovation to Cash-Flows -kirjan syntytapa ja tekijätiimi kuvaa itsessään teoksen keskeistä sanomaa: erilaista osaamista yhdistämällä syntyy tuloksia. Kirjoittajat ovat rahoitusalan, biotekniikan, liiketalouden, tekniikan ja kauppaoikeuden eksperttejä.

Tekijöitä huolettaa, että tuotekehitys ei johda kaupallisiin sovelluksiin. Esimerkiksi Yhdysvalloissa vain kolmisen prosenttia patenteista tuottaa takaisin edes patentoinnin aiheuttamat kokonaiskustannukset. Ratkaisuna nähdään yhteistyö, strategiset yhteenliittymät. Pieni yritys voi tarjota suuremmalleen osaamista, uusia tuotteita ja joustavuutta ja saada puolestaan valmiin infrastruktuurin ja vakaan rahoituksen antamaa turvallisuutta. Yhteistyön muodot voivat vaihdella.

Kirjassa käsitellään nimenomaan korkean teknologian yritysten yhteistyötä ja liiketoimintamalleja. High-tech käsittää tässä paitsi ICT-alan myös biotekniikan ja lääkealan organisaatiot. Teos on selkeästi jaoteltu.

Erilaiset yhteistyöjärjestelyt sopimuksineen ja sudenkuoppineen kuvataan. Takakannen tekstissä kerrotaan, että teos on suunnattu mm. toimitusjohtajille, konsulteille, biotekniikan asiantuntijoille, ohjelmistokehittäjille ja sijoittajille. Hyvä olisi, jos moni jaksaisi lueskella kirjasta edes osan.

Päivi Helander