Kirja-arvio: Viestintävinkit nörteille

Janne Jääskeläinen, Katleena Kortesuo: Nörtin esiintymisopas – suoritusmanuaali substanssiosaajalle. Talentum Media Oy, 2013. ISBN 978-952-14-1971-3. 168 s.

Nörtin esiintymisopas – suoritusmanuaali substanssiosaajalle on helppolukuinen johdatus asiantuntijan viestintätilanteisiin. Kirjoittajakaksikolla on selkeä roolijako: Janne Jääskeläinen on tarinan nörtti, tuo tennissukkakantapään kautta sanavalmiiksi johtajaksi oppinut arjen sankari, ja Katleena Kortesuo puolestaan viisas ja nokkela, mutta tietoteknisesti vähemmän nörtti viestintäkouluttaja.

Opas aloittaa ohjeistuksen kaukaa ensimmäisen viestintätilanteen ulkopuolelta, nimittäin omasta vessasta. Se antaa vinkkejä deodorantista vaatevalintoihin. Tämän jälkeen käsittelyvuorossa ovat muun muassa elekieli, PowerPoint-mokien välttäminen, neuvottelut ja kokoukset, verkkoviestinnän ohjenuorat, tunneäly työsuhteissa ja vinkit tulevaan kehittymiseen.

Harvinaisemmista esiintymistilanteista käydään läpi esimerkiksi televisio- ja radiopuhe sekä muiden kouluttaminen. Teos onkin verrattain kattava opas erilaisiin asiantuntijatyöhön sisältyviin viestintätilanteisiin. Välillä käsitellään itse esiintyjää, välillä hänen materiaalejaan, toisinaan taas viestintäväyliä, kuten sähköpostia tai Twitteriä.

Kun pistää vierekkäin kattavan sisällysluettelon ja teoksen 168-sivuisen mitan, on toki ilmeistä, ettei kyseessä ole kaikkeen vastausta antava ihmeiden eepos. Nörtin esiintymisopas on nimensä mukaisesti kohdennettu hyvin rajatulle lukijakunnalle eli heille, joita harmittaa, että työtä ei pysty tekemään pelkästään omissa oloissa. He viettävät usein kokoukset, asiakastapaamiset ja hetket pirteästi helähtävän sähköpostiohjelman kanssa lähinnä toivoen, että tilanne olisi jo ohi. Näille ihmisille kirja perustelee, miksi vuorovaikutustaitojen kehittäminen on hyödyllistä ja tarjoaa ensimmäiset neuvot tehokkaampiin ja miellyttävämpiin tapaamisiin.

Sen sijaan kirja ei tarjoa eikä pyrikään tarjoamaan vinkkejä heille, joille esitysten pitäminen on tuttua ja arjen työelämän vuorovaikutustilanteet menevät omalla painollaan ihan huomaamattakin. Jos siis olet kiinnostunut särmikkäämmistä statuspäivityksistä, kannattaa etsiä sosiaalisen median viestintäopas. Jos kehon kielen vivahteet herättävät uteliaisuuden, on parempi kääntyä nonverbaliikan kirjallisuuden puoleen. Jos kuitenkin koet, että viestintätilanteet ylipäänsä ovat epämukavuusalueella rouskutettavaa pakkopullaa, tässä on hyvä aloitusteos.

Olemukseltaan Nörtin esiintymisopas on hauskaa ja vaivatonta luettavaa. Jääskeläinen ja Kortesuo pysähtyvät usein kertomaan hyvin samaistuttavia kokemuksiaan tositilanteista, veistelevät väliin sopivan kuivakkaa nörttihuumoria ja kuitenkin onnistuvat antamaan asiallisia neuvoja vähän kaikesta. Se sopii hyvin kevyen opettavaiseksi iltalukemiseksi.

Vielä parempi teos olisi, jos ulkoasu olisi viimeistellympi ja sitä kautta viestinnällisesti monipuolisempi. Monien alan oppaiden tapaan se sikäli ohittaa omat neuvonsa, että koko kirjassa on kuvia kahdesti ja taulukko kerran, muutoin opas on tutusti mustaa valkoisella. Myös neuvojen perusteleminen tutkimustuloksilla olisi nostanut kirjan profiilia ja ollut todennäköisesti omiaan juuri substanssiosaajalle suunnatussa teoksessa. Sen sijaan lukijan on vain luotettava siihen, että kirjoittajien vinkit ovat hyödyllisiä. Onneksi ne pääsääntöisesti ovatkin ja käynevät useimpien mielestä sellaisinaan järkeen.

Nörtin esiintymisopas on hyvä hankinta henkilölle, joka tahtoo herätellä ajatuksiaan vuorovaikutustilanteista, muttei halua käyttää vapaa-aikaansa pänttäämisen tai viestintä- ja puhetieteiden oman jargonin parissa. Sen äärellä voi vähän naurahdellakin.

Hanna Viitanen

Share: