Uudet gTLD:t aiheuttaneet ryntäyksen tavaramerkkien rekisteröimiseksi

US Patent and Trademark Office (USPTO) on vastaanottanut suurehkon määrän tavaramerkkihakemuksia, joilla uudet yrittäjät pyrkivät varmistamaan itselleen käyttöoikeuden uusien, mahdollisesti perustettavien gTLD:ien houkuttelevimpiin domain-nimiin.

ICANN ei ole vielä edes ilmoittanut mitkä uudet päätteet tulevat olemaan, ja jo nyt useat tahot pyrkivät rekisteröimään tavaramerkeiksi sanayhdistelmiä kuten sex.web jne. Uusiksi dot-päätteiksi on haettu muun muassa .sex, .web, .firm, mutta yhtäkään näistä ei ole vielä vahvistettu tosiasiallisesti käyttöön tulevaksi verkkotunnukseksi. Tavaramerkkiä hakevien tarkoituksena on varmistaa haluamansa nimi siinä tapauksessa, että heidän valitsemansa pääte todella hyväksytään osaksi laajempaa gTLD-järjestelmää. Tällöin ei heidän kannaltaan olisi merkitystä sillä, kuka ensimmäiseksi ehtii domain-nimen rekisteröintiä hakemaan, sillä sen jälkeen kun tavaramerkin hakija saa hyväksynnän hakemukselleen, voi tämä hakea ICANN:n UDRP:n avulla kyseisen domainin siirtoa itselleen tavaramerkkirekisteröinnin perusteella.

Uudet gTLD:t nostavat esiin muutoinkin runsain mitoin kiinnostavia kysymyksiä eri domain-nimien ja tavaramerkkien suhteista ja oikeuksista eri päätteissä. Cyber-squatting-kysymykset eli perinteisimmät tavaramerkkien ja domain-nimien väliset ongelmat tuskin nousevat uusien pääteiden osalta kovinkaan isoon asemaan, sillä niiden problematiikkaa on jo melko kattavasti analysoitu aiempien gTLD:n yhteydessä. Monta muuta kiistaa voidaan kuitenkin eittämättä odottaa syntyvän uusien päätteiden myötä.