Tekijänoikeudelliset uhkakuvat vuodelle2037

CapitComin tekijänoikeusagentin Richter Schwarmin raportti yrityksen vuoden 2037 uhkakuvista.

Vuosi 2037 tulee olemaan hyvin haastava. Olen koonnut tähän raporttiin kolme suurinta uhkakuvaa, ei missään tietyssä järjestyksessä.

Suosittelen lautakuntaa nostamaan tekijänoikeusasioihin varattua budjettia vähintään kolmanneksen seuraavalle vuodelle. Ilman lisärahoitusta emme pysty varmistamaan toimintamme häiriintymätöntä jatkumista, sillä tämän hetken uhkakuvat ovat hyvin arvaamattomia ja niiden tulevaisuutta on vaikea arvioida tarkasti.

Tapaus 1, DreamPill-unipilleri

DreamPill-yrityksen kehittelemä uudenlainen unipilleri on edennyt ihmiskokeiden loppuvaiheeseen, ja tuotetta odotetaan markkinoille seuraavan vuoden aikana. Kyseinen pilleri syödään tunti ennen nukkumaanmenoa, ja koehenkilö näkee näin viihdyttävän action-leffa-unen, jonka hän muistaa hyvin vielä herättyäänkin. Pillerin sisältämä tietynlainen aminohappojen, hivenaineiden ja hormonien yhdistelmä saa 80 prosenttia koehenkilöitä näkemään unen, jossa on iso nahkatakkinen kyborgi, joka sanoo Hasta la vista, baby.

Tässä on siis kyseessä hyvin vaarallinen tuote, jonka tutkimiseen on varattava paljon resursseja ja lakimiehiä. Voisimmeko vaatia tekijänoikeuskorvauksia tuon Schwarzenegger-leffan hyväksikäytöstä? DreamPill -yritys tietää varsin hyvin, että heidän tuotteensa saa juuri tuollaisen Arnoldin karismaa hyödyntävän unikokemuksen aikaan. Toisaalta itse pilleri ei sisällä mitään tekijänoikeuksia rikkovaa, se vain avaa aivojen tietyt muistipiirit, joihin suurimmalla osalla ihmisistä on tallentunut hyvin samankaltaiset mielikuvat Terminaattori-leffasta.

Suosittelen lautakunnan antamaan tälle tuotteelle suurimman huomionsa ja jos ei sopivaa lakia löydy, voimme väärää tietoa levittämällä sabotoida tuotteen tulon markkinoille. Toisaalta vielä vaarallisempi saattaa olla saman firman vielä alpha-vaiheessa oleva unipilleri, jossa amerikkalaiset puputytöt pesevät autoja.

Tapaus 2, Hyödyntämättömät fraasit

Zoogle-lasien mikkien lähettämän datan analysoinnin perusteella sketsihahmojen hokemat ovat lisääntyneet lähes eksponentiaalisesti uuden Huitaus-kauden alettua. Ihmiset ovat erityisen mieltyneitä sellaisiin lentäviin lauseisiin kuin: ”Uhhuh mikä ihana lady!” ja ”Täältä puree, sanoi jenkki!”.

Koska monet ovatkin liittäneet oman Zoogle-tiliinsä myös tilitietonsa, voitaisiin näiden sanontojen käytöstä veloittaa suoraan mikromaksuja, noin 4 senttiä per lausahdus, suosituimmista tietenkin hieman enemmän. Valuuttoina voitaisiin hyväksyä kaikki yleisimmät kryptovaluutat, BitterCoin, ComToken ja jopa kansallismielisten suomalaisten FinnMark.

Tämä tekijänoikeusala on vielä täysin hyödyntämätön koko maailmassa. Hyvinä puolina olisi suuri taloudellisen tuoton mahdollisuus, huonoina puolina käyttäjien tyytymättömyys ja suoranainen viha. Toisaalta, ovathan käyttäjät aina ennenkin kaikkeen lopulta suostuneet, joten ei tämän pitäisi liian iso juttu nieltäväksi olla. Suosittelen aloittamaan toteutuksen suunnittelun heti.

Tapaus 3, Piraatti 3D-tulostimet

Euroopassa ovat viime aikoina yleistyneet piraatti 3D-tulostimet. Kuten tiedetään, heti kun nämä kolmiulotteiset tulostimet alkoivat yleistyä, suurimmat yritykset muodostivat yhteisen standardin. Näin jokaiseen nykyään yleisesti myytävään 3D-tulostimeen käyvät vain virallisesti lisensoidut mallitiedostot, joita voi ostaa vain suurien firmojen hyväksymistä kaupoista.

Viime aikoina on havaittu selvää lisääntymistä hakkereiden ja nörttien muokkaamista tulostimista, jotka hyväksyvät myös lisensoimattomia mallitiedostoja. On hyväksytty fakta, että tällaisia hakkereita tulee aina olemaan pieni määrä, mutta nyt viimeisen puolen vuoden aikana lisensoimattomia tulostimia on havaittu jopa joka kymmenessä kotietsinnässä. Sinänsä tekijänoikeusmaksuista saatavat tulot eivät ole merkittävissä määrin vähentyneet, mutta 3D-tulostimet muodostavat toisenlaisen yhteiskunnallisen uhan. Niillä tulostetut käsiaseet ja huumepiiput ovat vaarallisia yhteiskunnallisen tasapainon takia.

Vastarintaliikkeen jäseniltä takavarikoidut aseet ovatkin nykyään yleisesti laittomasti tulostettuja. Tilanteen parantamiseksi ehdotan uuden, tehokkaamman salaustekniikan kehittämistä tulevaisuuden mallitiedostoihin ja yritysten sisäisten turvallisuuskäytäntöjen tarkistamista.

Ote viime vuoden raportista:

Vuoden 2036 suurin tekijänoikeusdilemma liittyi ihmisen perimän geneettiseen muokkaukseen. Italialaisen muotoilijan Luciana Dirotin muotoilema todella suoralinjainen nenä oli halutuin lisäominaisuus lapsen perimään. Tämän genetiikkamuotoilijan taidoista nauttivat lapset tulevat maksamaan aikuisuudessaan joka kuukausi tekijänoikeusmaksuja tämän taideteoksen kantamisesta.

Erkka Virtanen
Aalto-yliopisto

Erkka Virtanen voitti keväällä 2013 tekijänoikeusaiheisen kirjoituskilpailun, joka järjestettiin maailman henkisen omaisuuden päivän yhteydessä opetus- ja kulttuuriministeriön tuella.

Share: