Töissä IPR University Centerillä: Ellenetta Jestoi

6/2021 1.11.2021
Ellenetta Jestoi, oma arkisto

Tässä juttusarjassa tutustutaan IPR University Centerin toimintaan ja siellä työskenteleviin harjoittelijoihin. IPR University Centerissä on jatkuvasti 1-2 harjoittelijaa. 20 toimintavuoden aikana harjoittelijoita on kertynyt jo lähes sata. Tänään esittelyssä on Ellenetta Jestoi.

Kuka olet?

Olen Ellenetta Jestoi pian 25-vuotias turkulainen oikeustieteen opiskelija. Olen alun perin kotoisin Naantalista ja ennen Turkuun muuttamista vietin yhden välivuoden Lontoossa. Nyt olen harjoittelijana IPR University Centerillä.

Missä opiskelet?

Opiskelen Turun yliopistossa oikeustiedettä ja syksyllä 2021 pyörähti käyntiin neljäs opiskeluvuosi. Valmistuin tammikuussa 2020 oikeusnotaariksi ja kirjoitin notaarini käyttötaiteen teoskynnyksestä ja sen murrosvaiheesta. Aloitin myös tänä syksynä sivuaineena taidehistorian opinnot.

Miksi IPR kiinnostaa? Mikä IPR erityisesti kiinnostaa ja miksi?

Koin ensimmäisenä koronakeväänä kauppaoikeuden kurssilla ahaa-elämyksen, kun siellä käsiteltiin immateriaalioikeuksia. Olen aina ollut todella kiinnostunut muotiteollisuudesta, sisustuksesta ja muotoilusta ylipäänsä ja siellä tajusin, että nuo kiinnostuksenkohteet pystyy kätevästi yhdistämään opintoihin ja tulevaan urapolkuun. Tämän lisäksi Lex ry:n sähköpostilistan myötä tulin tietoiseksi Muotioikeuden yhdistyksestä, sillä jäsenistölle välitettiin viesti yhdistyksen stipendihausta. Ajattelin, että olisi hienoa tehdä notaari muotioikeuteen liittyvästä aiheesta. Ajoitus oli myös erinomainen, sillä seuraavana syksynä oli tulossa haku meidän erikoistumisjaksoille ja syyslukukaudella oli tarjolla immateriaalioikeuden kurssi, johon minut onneksi valittiin.

Tekijänoikeudet ja mallioikeus ovat mielestäni kiinnostavimmat IPR:n osa-alueet. Syy siihen varmasti löytyy notaaristani. Olen perehtynyt niihin eniten ja haluaisin tutustua niiden samanaikaiseen suojaamiseen enemmän. Muotiteollisuus ja muotoilu ylipäänsä kiinnostaa kovasti, joten nämä kaksi suojamuotoa linkittyvät niihin eniten.

Milloin aloitit työskentelyn IPR University Centerillä? Mistä kuulit harjoittelusta?

Aloitin työt elokuun ja syyskuun vaihteessa 2021. Olin jo tietoinen IPR University Centeristä, sillä olin käyttänyt IPRInfo-verkkolehden artikkeleja notaarini lähteenä ja osallistunut valokuvien tekijänoikeutta käsittelevään webinaariin. Kauppaoikeuden professorimme Tuomas Mylly vinkkasi auenneesta hausta hänen erikoistumisjaksoilla olleille, joten sitä kautta päädyin hakemaan paikkaa. Tuomas toimii myös toisena instituutin johtajana.

Millaisten työtehtävien parissa olet työskennellyt ja millainen on tyypillinen työpäivä? Millaista työskentely on ollut?

Päivittäisiin työtehtäviin kuuluu alan uutisten seuraaminen ja niistä kirjoittaminen IPRinfo-verkkolehteen. Teemme myös tiivistelmiä tuomioistuinten ratkaisuista oikeustapaustietokantaan. Uutisten lisäksi seuraamme harjoittelijoiden kanssa alan avoimia työpaikkoja ja koulutuksia, joita päivitämme instituutin nettisivuille. Pääsemme myös kirjoittamaan artikkeleita verkkolehteen itse valitsemistamme aiheista. Näiden lisäksi pääsemme osallistumaan eri webinaareihin ja marraskuussa 2021 järjestettävään IP Summit tapahtumaan. Avustamme myös tutkimushankkeissa.

 Mikä on ollut parasta harjoittelussa toistaiseksi?

Tähän mennessä parasta on ollut se, että tässä työssä saa käyttää omaa luovuutta. Artikkelien aiheet saa keksiä itse, joten niissä voi pysyä omalla mukavuusalueellaan mutta myös laajentaa omaa osaamista ja tutustua uusiin aiheisiin. Päivittäinen uutisten seuraaminen myös positiivisessa mielessä pakottaa minut oppimaan uutta ja laajentamaan osaamistani niiden asioiden pariin, joihin ei muuten tulisi perehdyttyä. Työ opettaa myös itsenäisyyttä, sillä saamme tehdä melko vapaasti hommia. Mahtavat työkaverit ja rento ilmapiiri on myös ehdottomasti yksi parhaista asioista. Koen, että minulla kävi loistava tuuri, että Vivian aloitti kanssani samaa aikaa, sillä hänen kanssaan on ollut mukava tehdä töitä. Kaiken kaikkiaan työkaverit ovat olleet loistavia ja mielestäni instituutissa on rento ja kannustava ilmapiiri!

Unelmaduuni?

Unelmaduunina olen jo jonkin aikaan pohtinut in house-juristin uraa. Olisi upeaa päästä johonkin kansainväliseen tai kotimaiseen muotitaloon juristiksi. Aika pitkään opintojen alussa mietin, että kiinnostaako julkinen vai yksityinen puoli ja kiinnostaako asianajotoimisto vai jokin ihan muu. Meillä oli Senilex-paneeli tapahtuma, johon pyydetään eri alumneja kertomaan ja puhumaan omista työuristaan. Realia Groupin Ulla Bono oli mukana kertomasta urastaan ja siitä inspiroituneena olen pohtinut ajatusta in house-juristin urasta. Kesän ja syksyn 2021 ajan olen myös hautonut ajatusta harjoittelujaksosta jossakin vapaaehtoisjärjestössä. Turun Yliopisto onneksi nyt takaa kaikille opiskelijoille harjoittelutukisetelin, joten tällainen harjoittelujakso olisi mahdollista toteuttaa.

Koskaan ei kuitenkaan tiedä mitä mahdollisuuksia ja tilanteita elämä tuo tullessaan, joten pidän ovet avoinna eri tilaisuuksille.

Mitä tiesit aineettomista oikeuksista ennen kuin jouduit käsittelemään niitä?

En tiennyt aineettomista oikeuksista oikeastaan mitään ennen kauppaoikeuden kurssia yliopistossa. Onnekseni pääsin syventämään tietämystäni syksyn 2020 immateriaalioikeuden erikoistumisjaksolla. Minua on yllättänyt se miten vähän aineettomien oikeuksien kattavuudesta tiedetään.

Mitä teet vapaa-ajalla?

Käyn useasti viikossa kuntosalilla ystäväni kanssa ja iltaisin teen yleensä käsitöitä. Pääsääntöisesti kudon tai virkkaan, mutta aion laajentaa osaamistani myös vaatteiden ompelemiseen, sillä olen hankkimassa itselleni ompelukoneen. Pidän myös erilaisista lauta- ja korttipeleistä ja pyrimmekin parin ystäväni kanssa pelailemaan melkein viikoittain.

Inspiroiva ihminen?

Minulla ei ole ketään yhtä inspiroivaa ihmistä vaan inspiraationlähteeni koostuvat useista eri ihmisistä ja asioista. Jos yksi näistä pitää sanoa niin työkaverini Vivian. Katson aina suu pyöreänä, millaisella energialla ja ilolla Vivian tekee hommia!

Kenelle suosittelisit harjoittelua?

Suosittelen harjoittelua kaikille, joita vähänkään kiinnostaa aineettomat oikeudet. Harjoittelu mahdollistaa omien mielenkiinnonkohteiden etsimisen ja sitä kautta saa myös erinomaiset työkaverit.

Aiheet: Haastattelut

Kirjoittajat

Share: