Tiesitkö, että…

… Ruotsissa jaetaan vuosittain SIGNUMPRISET® niminen palkinto Varumärkesdagen® tavaramerkkipäivän yhteydessä?

Palkinnolla palkitaan pohjoismainen yritys, joka parhaiten kunakin vuona hallinnoi ja huolehtii tavaramerkistään. Palkinto on laatuleima pitkäaikaisesta tavaramerkkityöstä. Ensimmäisen palkinnon sai Volvo vuonna 1995.

Palkinnon on useimmiten saanut ruotsalainen yritys, mutta voittajien joukossa on yrityksiä muistakin Pohjoismaista. Marimekko palkittiin vuonna 2008. Hästens oli vuoden 2013 voittaja. Vuoden 2014 palkintoa tavoittelevien tulee ilmoittautua 1.12.2013 mennessä.

Lisää tietoa http://www.signumpriset.se/

… Saksaan tulee uusi tekijänoikeuden lähioikeus?

Saksan valtiopäivillä hyväksyttiin 22.3.2013 tekijänoikeuslain muutos, jonka tarkoituksena on parantaa lehtikustantajien oikeusasemaa suhteessa kaupallisiin hakukone- tai uutiskooste- eli uutisaggregointipalveluihin. Saksassa kustantajat saavat ensimmäisenä maana Euroopassa itsenäisen lähioikeuden.

Lehtikustantajalla tulee olemaan yksinoikeus määrätä julkaisemansa lehden tai sen osan saattamisesta yleisön saataviin kaupallisessa hakukonepalvelussa tai kaupallisessa uutiskoostepalvelussa, jos kysymys ei ole yksittäisten sanojen tai lyhyiden tekstikatkelmien käytöstä.

Lainmuutoksen tarkka voimaantuloajankohta ei vielä ole tiedossa, mutta todennäköisesti uudet säännökset tulevat voimaan kesän 2013 kuluessa.

 …tämänvuotisen Teosto-palkinnon saivat Anna Eriksson sävellykset ja sanoitukset levyllä Mana ja Matthew Whittallin sävellys Dulcissima, clara, sonans? Voittajat jakoivat puoliksi 40 000 euron palkintosumman.

Esiraati valitsi kuusi teosta ja teoskokonaisuutta, joiden joukosta kolmihenkinen jury valitsi voittajat. Juryn puheenjohtajana toimi kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki ja jäseninä Sibelius-Akatemian dekaani Tuomas Auvinen sekä viime vuonna Teosto-palkinnolla palkitun teoskokonaisuuden säveltäjä Milla Viljamaa. Teosto-palkinnot jaettiin 10.4.2013 Musiikkitalossa järjestetyssä tilaisuudessa. Teosto täyttää tänä vuonna 85 vuotta.