Tekijänoikeutta Educassa

1.2.2017

Tammikuun viimeisenä viikonloppuna Helsingin messukeskuksessa järjestettiin jälleen opetus- ja kasvatualan johtava tapahtuma Educa. Tapahtuma kerää vuosittain yli 15 000 osallistujaa ja väkeä riitti käytävillä tälläkin kertaa.

IPR University Center ja Operight-hanke olivat tänä vuonna mukana monipuolisessa ohjelmassa 45 minuutin mittaisella puheenvuorolla, jonka aiheena oli tekijänoikeus opetustyössä. Esitys oli rakennettu siten, että Duudsoni ja opettaja HP Parviainen haastatteli asianajaja Kalle Hynöstä (Krogerus) tekijänoikeuden haasteista ja myös osallistujat saivat esittää kysymyksiä. Paikalle tuli yli 80 tekijänoikeudesta kiinnostunutta osallistujaa.

Aiheista ja kysymyksistä suurin osa kosketti digitaalisia materiaaleja ja linkittämistä, sekä eri palvelualustoille ladattavaa materiaalia ja Youtube-videoita. Tekijänoikeus on samalla tavalla voimassa myös digitaalisessa muodossa, eikä sähköinen muoto vähennä teoksen merkittävyyttä, vaikka se olisikin helpompi jakaa ja kopioida. HP kyseli myös tekijänoikeuden muodostumisesta, esimerkiksi onko alaikäisellä oikeudet omiin tuotoksiin ja mitä muita oikeudenaloja tekijänoikeuteen saatetaan välillä sekoittaa. Myös opettajien oikeudet omiin materiaaleihinsa puhututtivat. Tekijänoikeudessa on paljon rajanvetoa ja harmaata aluetta, josta sekä HP että Kalle kehottivat selviämään maalaisjärjellä ja kysymällä varmuuden vuoksi oikeudenhaltijan lupaa – se on yleensä yllättävän helppoa eikä maksa mitään.

Naurukin oli herkässä, kun HP ensin antoi luvan hyödyntää Duudsoneiden materiaalia vapaasti opetustilanteessa, mutta sitten perui sen ja päätti aloittaa tienaamisen karhuamalla opettajia aineistojen luvattomasta käyttämisestä. Samoin on hauskaa todeta, että ala-asteen oppilaiden äidinkielen ainekirjoitukset ovat teoksia, eivät sivun mittaisia epämääräisiä merkkijonoja. Teos kuulostaa arvokkaalta ja vaikuttavalta, ja niin toisten töihin kannattaisikin suhtautua. Kukaan yleisöstä ei myöskään myöntänyt hukanneensa kolmea varttia elämästään tällä luennolla. Mukaan sai lisää eväitä opetustyöhön sekä vinkkejä mistä saa lisätietoa tekijänoikeudesta.

 

Operight on opettajien tekijänoikeuskoulutushanke, jonka rahoittajana toimii opetus- ja kulttuuriministeriö. Hanke on toiminut vuodesta 2010 alkaen ja siihen kuuluu koulutusten ja tilaisuuksien lisäksi tietopankki, operight.fi. Hankkeesta vastaa IPR University Center.

Kirjoittajat