Pk-yritykset esillä henkisen omaisuuden päivänä

(IPRinfo 2/2006)

Keksijät ja ideanikkarit saivat jälleen suitsutusta, kun Maailman henkisen omaisuuden päivää vietettiin huhtikuun lopussa Helsingissä. Tilaisuus oli samalla omistettu suomalaiselle keksijälle.

Helsingin vanhaan oopperasaliin eli nykyiseen Aleksanterin teatteriin kokoontunut yleisö sai kuulla tunnettujen vaikuttajien ajatuksia innovaatiomaailmasta. Videoidun viestin esittivät WIPOn pääjohtaja Kamil Idris ja Nokia-konsernin väistyvä pääjohtaja Jorma Ollila.

Live-puhujina kuultiin paikan päällä mm. kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarista ja Patentti- ja rekisterihallituksen pääjohtajaa Martti Enäjärveä. Keksijöiden puheenvuoron esitti Suomalaisten keksijöiden tukiyhdistyksen puheenjohtaja Timo Kivi-Koskinen.

Tämänvuotisen teeman mukaisesti puheenvuoroissa korostui pk-sektorin merkitys innovaatioiden luomisessa.

Konsta-palkinnot jälleen jaossa
Henkisen omaisuuden päivän päätapahtumassa jaettiin tuttuun tapaan myös Konsta-palkinnot ansioituneille innovaattoreille.

Koulun Kerhokeskuksen edustajat kävivät pokkaamassa Kehitys-Konstan Tutki Kokeile Kehitä -kilpailustaan, jota on käyty jo 25 vuoden ajan. Kilpailun tavoitteena on innostaa nuoria luonnontieteiden ja tekniikan harrastamiseen.

Alue-Konstalla palkittiin Lappeenrannan kaupunki tunnustuksena keksintö- ja innovaatiotoiminnastaan. Raati arvosti erityisesti Lappeenrannan aktiivisia yhteyksiä Pietarin alueen osaamiskeskuksiin.

Media-Konstalla sai paistatella tamperelainen Aamulehti, joka on palkitsijoiden mukaan innovaatioasioiden edelläkävijä päivälehtien joukossa. Lehti on 1990-luvun lopusta lähtien julkaissut erityisiä innovaatiosivuja.

Elämäntyö-Konstalla palkittiin vuorineuvos Matti Kankaanpää, joka on Valmetin pääjohtaja-aikoinaan antanut merkittävän panoksen suomalaisen keksimisen hyväksi. Yritys-Konsta annettiin mainostoimisto Taivaalle, joka on ollut sekä luovalla että pääomapanoksella mukana kehittämässä uutta kiinteistönvälityspalvelua Iggloa ja suosittua Habbo Hotel -pelimaailmaa.

Risto Paananen