Piilaakson kuulumisia aineettoman pääoman arvosta

3/2015 3.9.2015
(Kuva: Olli Pitkänen)
IPR in New Value Creation -projektin tutkijat matkustivat huhtikuun alussa Kaliforniaan tutustumaan aineettoman pääoman merkitykseen Piilaaksossa.

IPR in New Value Creation -projektissa työskentelevien tutkijoiden ryhmä kävi huhtikuussa tutustumassa San Franciscon sekä Palo Alton alueilla sijaitseviin aineettoman omaisuuden asiantuntijayrityksiin. Matkan tarkoituksena oli vaihtaa suomalaisia ja amerikkalaisia näkemyksiä siitä, millainen arvo aineettomalla pääomalla on nykypäivänä. Kalifornia ja erityisesti Piilaakso siintää monen yrityksen unelmissa ja lähes kaikilla maailmanlaajuisesti toimivillateknologiayrityksillä onkin siellä toimipiste. Siksi Piilaaksossa vallitseva ilmapiiri ja asenteet ovat erittäin mielenkiintoisia myös immateriaalioikeuden näkökulmasta.

Ensimmäisenä tutkijat vierailivat IPValue-nimisessä yrityksessä, jonka liiketoiminta pohjautuu yritysten konsultoinnille patenttien hyödyntämisessä. IPValuen edustajan viesti oli, että arvon määrittäminen aineettomalle omaisuudelle on monimutkainen prosessi ja sisältää useita epävarmuustekijöitä. Hänen mukaansa muun muassa patentteja rahaksi muutettaessa on aina tarkoin huomioitava riski siitä, että patentin voimassaolo kiistetään. Tällainen on riskinä erityisesti Yhdysvalloissa, missä patenttikanteet ovat suhteellisen yleisiä. Patenttikanne voi koskea esimerkiksi sitä, että toinen henkilö väittää, että hänellä on ollut patentti keksintöön ennen jälkimmäistä patentinsaajaa. Mikäli ensimmäinen patentoija on oikeassa, ei jälkimmäisellä patentilla ole arvoa käytännössä lainkaan.

Seuraava vierailukohde oli Prezi, joka tarjoaa ”esitelmäohjelmistopalvelua”, eräänlaista ”uutta Powerpointia”. Vaikka Prezin palvelu on kaikkien saatavilla internetistä ilmaiseksi, se lukeutuu maailmanlaajuisesti 50 tuottoisimman start-up-yrityksen joukkoon. Juuri tästä syystä projektin tutkijat olivat kiinnostuneita kuulemaan, mistä Prezin tuotto syntyy. Prezin ilmaiseksi tarjoaman tuotteen avulla tehdyt esitelmät tulevat julkisiksi ja käyttäjä voi lisämaksusta saada tekemänsä esitelmät piilotettua muilta käyttäjiltä. Yrityksen menestys on selvä osoitus siitä, että mahdollisuus estää muita käyttäjiä käyttämästä tekijänoikeudella suojattua aineistoa on arvokas kauppatavara. Lisäksi matkaseurue kävi tutustumassa San Franciscon tulevaisuudentutkimuksen instituuttiin sekä Tekesin Palo Alton toimipisteeseen.

Arvo ei näy ensisilmäyksellä

Matkan kohokohta oli IPR in New Value Creation -projektin sekä Kalifornian yliopiston Berkeleyn yksikön yhteinen työpaja. Paikalla olivat Berkeleyn yliopiston professori Robert Merges sekä yliopiston opiskelijoita ja tutkijoita, paikallinen Microsoftin edustaja sekä opiskelijoita Kalifornian yliopiston Hastingsin yksiköstä. Tutkijat esittelivät työpajassa IPR in New Value Creation -projektia sekä omaa tutkimustaan. Työpajan avasi professori Merges, joka kertoi yleisesti immateriaalioikeuksien tämänhetkisestä merkityksestä.

(Kuva: Olli Pitkänen)

Hänen puheessaan korostui se, että erittäin arvokasta on myös moni sellainen aineeton pääoma, mitä ei lainkaan suojata immateriaalioikeuksin. Lisäksi hän painotti, että immateriaalioikeuksien arvo ei välttämättä ole se, miltä ensisilmäyksellä saattaa näyttää. Usein on esimerkiksi niin, että vaikka oikeudet sinänsä olisivat olemassa, ei niitä ole järkevää pyrkiä täytäntöönpanemaan. Oikeudenhaltijat usein luopuvat oikeuksistaan muun muassa siksi, että niiden täytäntöönpaneminen olisi liian työlästä. 

Professori Mergesin alustuksen jälkeen oli suomalaisten vuoro esitellä omia tutkimuskohteitaan. IPR University Centerin tutkimusjohtaja Olli Pitkänen esitteli IPR in New Value Creation -projektin yleisesti. Turun yliopiston edustajana työpajassa toiminut professori Tuomas Mylly kertoi tutkimuksestaan standardi essentiaalipatenttien ja kilpailuoikeuden suhteesta. Mikko Riepula Aalto-yliopistosta puolestaan puhui aineettomasta omaisuudesta taloudelliselta kannalta ja erityisesti ohjelmistoyrityksen näkökulmasta. EU-oikeuden viimeaikaista kehitystä immateriaalioikeuksien alalla yleisesti kartoitti tutkijatohtori Anette Alén-Savikko Helsingin yliopistosta.

Työpajaan osallistui myös tällä hetkellä väitöskirjaansa Stanfordin yliopistolla kirjoittava Anna Haapanen. Hän toi esiin näkökohtia liittyen omaan tutkimuksensa, joka koskee avoimen lähdekoodin ohjelmistoihin liittyviä patentteja. Haapasen puheenvuoron jälkeen Teoston tutkimuspäällikkö Ano Sirppiniemi esitteli Teoston sekä sen alaisuudessa tehtävän tutkimustyön. Sirppiniemen esitys käsitteli Teoston toimintaa sekä erityisesti Teoston viimeaikaisia tutkimusprojekteja. Lopuksi Noora Arkia kertoi pro gradu -tutkielmansa aiheesta, tekijänoikeuden EU:n laajuisesta sammumisesta videopelien luovutuksissa. Tutkijat saivat seminaarissa ainutlaatuisen tilaisuuden esitellä kollegoilleen osaamistaan sekä keskustella tutkimuksestaan.  Työpajasta saatiinkin kotiin tuomisiksi suuri hyöty.

Kokonaisuutena vierailu Kaliforniassa oli kattava katsaus Piilaakson IPR-kuulumisiin. Osallistujat saivat vaihtaa ajatuksia aineettoman pääoman arvosta sekä arvostuksesta hyvin erilaisista näkökulmista sekä tilaisuuden verrata Suomessa ja Yhdysvalloissa vallitsevia näkemyksiä immateriaalioikeuksien merkityksestä.

Noora Arkia
oikeusnotaari
Kirjoittaja toimi tutkimusassistenttina IPR University Centerissä kevään ja kesän 2015

IPR in New Value Creation

Millaisia keinoja tulevaisuudessa voidaan käyttää aineettoman pääoman ja etenkin aineettomien oikeuksien, kuten patenttien ja tekijänoikeuksien, arvon määrittämiseen? Tähän kysymykseen haetaan vastausta usean tieteenalan yhteisvoimin Tekesin rahoittamassa IPR in New Value Creation -projektissa. Monitieteinen projekti luo osaamista sekä kehittää menetelmiä ja työvälineitä aineettomien oikeuksien arvon määrittämiseen. Projekti selvittää, mitä digitaaliajan ihmiset arvostavat ja erityisesti, mikä immateriaalioikeuksien rooli on tässä arvonmuodostuksessa.

Tutkijat edustavat liiketaloustieteen, oikeustieteen ja tulevaisuudentutkimuksen huippuosaamista Aalto-yliopistossa, Turun yliopistossa ja Helsingin yliopistossa. Projektissa ovat myös mukana Nokia, Wärtsilä, YLE ja Teosto sekä kaksi ministeriötä.

Aiheet: Tekijänoikeus
Share: