Patentti on kilpailukeino

(IPRinfo 4-2000)

– Patenttien avulla voi estää kilpailijoiden markkinoille pääsyn. Sen merkitys liiketoiminnalle on yrityksissä nyt ymmärretty, uskoo juristi, oikeustieteen lisensiaatti Heli Pihlajamaa Euroopan patenttiviraston patenttioikeudelliselta osastolta Münchenistä.

Kilpailunrajoituksista pyritään Euroopassa eroon, mutta patentti tuo laillisen yksinoikeuden tietyn keksinnön liiketoiminnalliseen hyödyntämiseen.

Patentoinnin kasvu näkyy tilastoissa. Viime vuonna Euroopan patenttivirastoon jätettiin yli 121 000 hakemusta.

– Euroopan patenttiviraston työmäärä on uusien teknisten alojen takia kasvussa. Esimerkiksi matkapuhelinala ja siihen liittyvät oheispalvelut työllistävät.

Euroopan patenttivirastoon diplomi-insinöörien hyvä työtilanne heijastuu tutkijapulana. Pihlajamaa on käynyt rekrytointikiertueella Suomen teknillisissä korkeakouluissa, sillä suomalaisia EPOssa Münchenissä työskentelee vakituisesti vasta kahdeksan.

Teitittely on osa työkulttuuria

Pihlajamaa on työskennellyt EPOssa jo neljä vuotta. Hän pitää työstään organisaatiossa, joka tarjoaa haasteita ja mahdollisuuden keskittyä omaan erikoisalaan, patenttioikeuteen. Haastattelupäivänä hän oli kirjoittamassa muistiota siitä, voidaanko teoksen julkaisemista internetissä pitää uutuuden esteenä. Pihlajamaan työtehtävät ovat useimmiten englanniksi, mutta työkavereiden kanssa puhutaan saksaa.

Saksalais-kansainvälinen työkulttuuri on muodollisempi teitittelyineen kuin Suomessa. Erilaisten työtapojen runsautta Heli Pihlajamaa pitää kuitenkin rikkautena.

– Työn huonoja puolia ovat oikeastaan vain 1970-lukulainen toimistorakennus ja sen kokolattiamatot, hän nauraa.

Katja Palhus